Μενού
 
Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ένα μικρό κοριτσάκι ηλικίας δύο ετών στην Αυστραλία έχασε τη ζωή του από μια σπάνια αρρώστια που παρατηρείται στα περιστέρια με τους γιατρούς να μην γνωρίζουν πως κόλλησε το παιδί τον ιό.

Πάντως, έπασχε από λευχαιμία και σύμφωνα με τη DailyMail, πιστεύουν ότι μπορεί να άγγιξε περιττώματα ή υγρά περιστεριού. Πρόκειται για μια πολύ σπάνια περίπτωση καθώς είναι μόλις η 5η νεκρή από τη νόσο του Newcastle που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 1926.

Προκαλούμενη από τον παραμυξοϊό των πτηνών τύπου 1 (APMV-1), η ασθένεια προκαλεί μια σειρά από θανατηφόρα νευρολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων το στρίψιμο του λαιμού ή το τρέμουλο φτερών στα πουλιά. 

Βέβαια, στους ανθρώπους είναι πολύ ασυνήθιστη ασθένεια και συνήθως προκαλεί επιπεφυκίτιδα

Τι συνέβη και τα συμπτώματα κρυολογήματος

Το κοριτσάκι εισήχθη στο νοσοκομείο Prince of Wales στη Νέα Νότια Ουαλία με συμπτώματα κρυολογήματος, ναυτία και εμετό τριών εβδομάδων. 

Μάλιστα, είχε ολοκληρώσει και τον δεύτερο κύκλο χημειοθεραπείας έξι εβδομάδες πριν, με τους γιατρούς να υποστηρίζουν ότι ούτε ταξίδεψε πρόσφατα, αλλά ότι δεν ήρθε καν σε επαφή με ζώα ή άρρωστα μέλη της οικογένειας της. 

Πριν πεθάνει παρουσίασε και επιληπτικές κρίσεις. Τα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας δεν προκάλεσαν κάτι ανησυχητικό, ενώ τα επαναλαμβανόμενα  αποτελέσματα των εξετάσεων για την αιτία του ιού επέστρεψαν αρνητικά. 

Παρά τα φάρμακα που της χορηγήθηκαν η κατάσταση της δεν βελτιώθηκε και πέθανε μετά από ένα μήνα, παρόλο που οι γιατροί προσπάθησαν να σταματήσουν το οίδημα στον εγκέφαλο της. 

Οι γιατροί ισχυρίστηκαν ότι ο θάνατός της «πιθανότατα προκλήθηκε από εγκεφαλίτιδα» μετά από μόλυνση από APMV-1:

«Είναι πιθανό ο ιός να μεταδόθηκε ακούσια μέσω άμεσης επαφής με περιττώματα περιστεριών ή από μολυσμένα υγρά». 

Η σπάνια νόσος

Η νόσος του Newcastle που πήρε το όνομά της από την πόλη όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1926 είναι ένας από τους πιο κοινούς και εξαιρετικά μεταδοτικούς ιούς που εξαπλώνονται μεταξύ των άγριων και κατοικίδιων πτηνών παγκοσμίως. 

Τα μολυσμένα περιστέρια μπορεί να υποστούν δραματική απώλεια βάρους, να παράγουν πράσινα περιττώματα, να περπατούν σε κύκλους (συχνά σημαίνει ότι δεν μπορούν να πετάξουν) και είναι απρόθυμα να κινηθούν.

Η πρώτη τεκμηριωμένη περίπτωση μόλυνσης από APMV-1 σε ανθρώπους αναφέρθηκε το 1942 στην Αυστραλία. Περίπου 485 ανθρώπινα κρούσματα έχουν αναφερθεί παγκοσμίως, με περισσότερα από τα μισά να έχουν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μέχρι τώρα, είχαν καταγραφεί τέσσερις θάνατοι ανθρώπων, όλοι προκλήθηκαν από το στέλεχος APMV-1, στην Ολλανδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και τη Γαλλία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA