Μενού
farmaka
Φάρμακα | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Σε έναν μήνα από τώρα εκτιμάται ότι θα είναι διαθέσιμη η ηλεκτρονική εφαρμογή (app), μέσω της οποίας θα μπορούν να παρακολουθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς αλλά και οι πολίτες ποια φάρμακα βρίσκονται σε επάρκεια στην ελληνική αγορά και ποια σε έλλειψη.

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, οι ελλείψεις σε βασικά φάρμακα, όπως απλές αντιβιώσεις, ινσουλίνες και σκευάσματα για τον διαβήτη, οφθαλμολογικά και πολλά άλλα, συνεχίζονται αμείωτες, ενώ έχει αποκατασταθεί προσωρινά η κυκλοφορία σκευασμάτων των οποίων απαγορεύεται η εξαγωγή για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως ορισμένα αντιπηκτικά, καρδιολογικά και άλλα σκευάσματα.

Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ελλείψεων, ο ΕΟΦ έχει ήδη απαγορεύσει τις εξαγωγές σε 277 φάρμακα. Εντούτοις, οι χονδρέμποροι υποστηρίζουν ότι σε αυτά περιλαμβάνονται πάνω από 50 προϊόντα τα οποία διαθέτουν πληθώρα ελληνικών γενοσήμων. Δεδομένου ότι ο ΕΟΦ σε εγκύκλιό του της 05/07/23 έδωσε τον ορισμό της έλλειψης ενός φαρμάκου σε συνάρτηση ύπαρξης ή μη γενοσήμων, τονίζουν ότι η διατήρηση αυτών των προϊόντων σε καθεστώς απαγόρευσης προσκρούει στον βασικό στόχο της κυβερνητικής πολιτικής για αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων και δεν προστατεύει με κάποιον τρόπο τη δημόσια Υγεία. Στην ίδια απόφαση συμπεριλαμβάνονται και 25 εμβόλια των οποίων η προσωρινή απαγόρευση εξαγωγής διαρκεί εννέα συναπτά έτη, χωρίς να υφίσταται έλλειψη, με το σκεπτικό ότι ίσως να παρουσιαστεί στο μέλλον.

Οι φαρμακαποθηκάριοι επιμένουν στην άρση της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών σε φάρμακα που βρίσκονται σε επάρκεια ή υπάρχουν γενόσημα προς υποκατάστασή τους. Εντούτοις, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), τα λίγα φάρμακα για τα οποία άρθηκε η απαγόρευση των εξαγωγών το τελευταίο διάστημα, μετά από δύο μήνες ήταν ήδη εξαφανισμένα. 

«Το πρόβλημα με τη χώρα είναι ότι δεν είχε μία καθαρή εικόνα σε ό,τι αφορά τη γνώση, την πληροφόρηση και την ενημέρωση όλων των φορέων που σχετίζονται με το φάρμακο - ΕΟΦ, υπουργείο, φαρμακαποθηκάριοι, φαρμακοποιοί, παραγωγοί και εισαγωγείς. Αυτό κάνουμε τώρα και ελπίζουμε ότι σε έναν μήνα από σήμερα, γύρω στις 15 Δεκεμβρίου, θα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε πλήρη γνώση και πληροφόρηση, η οποία θα φτάνει στον πολίτη. Γνώση και πληροφόρηση για το κατά πόσο ένα κρίσιμο φάρμακο για τον πολίτη υπάρχει στην αγορά, στο φαρμακείο, μέσα από μία εφαρμογή που θέλουμε να καθιερώσουμε στα κινητά μας τηλέφωνα αλλά και στη διάθεση του γιατρού. Εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση αυτή», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα (6/11).

Έπονται οι ρυθμίσεις για τις παράλληλες εξαγωγές

Η εφαρμογή αυτή φαίνεται ότι θα αποτελέσει και το «όχημα» για τις αποφάσεις σχετικά με τις παράλληλες εξαγωγές, ένα θέμα που «καίει» τους φαρμακαποθηκαρίους, οι οποίοι θέτουν ζητήματα βιωσιμότητας του κλάδου λόγω «ατεκμηρίωτων» -όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν- αποφάσεων.

Σε ανοιχτή επιστολή που απέστειλε πρόσφατα στον Υπουργό Υγείας, το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκών (ΠΣΦ), κάνει λόγο για «γαϊτανάκι παραλογισμού» και ζητά από τον Υπουργό να δώσει τέλος «σε αυτό το λάθος», που απειλεί χιλιάδες θέσεις εργασίας, εκφράζοντας μάλιστα ανησυχία για ένα πιθανό ανεξέλεγκτο ντόμινο αρνητικών εξελίξεων.

Οι χονδρέμποροι τονίζουν ότι μετά από εντολή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, όλες οι φαρμακαποθήκες δήλωσαν τα αποθέματά τους σε μια πληθώρα προϊόντων κατ’ επανάληψη, άρα πλέον, είναι σε θέση να γνωρίζει και να πιστοποιήσει με απόλυτη ασφάλεια το γεγονός ότι σε μια πληθώρα από τα σκευάσματα τα οποία βρίσκονται σε καθεστώς σχεδόν μόνιμης απαγόρευσης εξαγωγών, όχι απλώς είναι σε επάρκεια, αλλά υπερπλεονάζουν στα ράφια των φαρμακαποθηκών, με κίνδυνο λήξης και καταστροφής τους.

«Το βασικό θέμα δεν είναι το app, αλλά κυρίως η γνώση, η πληροφόρηση, η ενημέρωση. Να είμαστε όλοι στην ίδια γραμμή. Να γνωρίζουμε και όχι ο καθένας να λέει ό,τι θέλει. Όταν αυτός ο μηχανισμός θα είναι έτοιμος και θα γνωρίζουμε με λεπτομέρεια τι υπάρχει στη χώρα, τι είναι αναγκαίο για τους πολίτες, ποια είναι τα κρίσιμα φάρμακα -από μία παιδική αντιβίωση μέχρι ένα φάρμακο για τα αναπνευστικά προβλήματα- τότε θα υπάρξουν και οι αναγκαίες ρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τις παράλληλες εξαγωγές. Αγαπάμε και στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα, αλλά αυτή πρέπει να συνδυάζεται πρωτίστως με το κοινωνικό συμφέρον. Και αυτό το θέμα αποτελεί τη βασική μας προτεραιότητα και τη βασική συνισταμένη της πολιτικής μας», δήλωσε τη Δευτέρα ο Υπουργός Υγείας.

Να σημειωθεί ότι οι χονδρέμποροι έχουν επανειλημμένως επισημάνει ότι το 2012 η χώρα μας δέχτηκε κίτρινη κάρτα από την ΕΕ, για «θέση εμποδίων στην ελεύθερη διακίνηση φαρμακευτικών προϊόντων εντός της ΕΕ». Όπως τονίζουν, η προηγούμενη απόφαση απαγόρευσης (11/22) είχε προκαλέσει την επιστολή της Επιτρόπου για θέματα υγείας Στέλλας Κυριακίδου, προς τον τότε Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη. Η επιστολή αυτή έγραφε ότι τα κράτη-μέλη «πρέπει να απέχουν από τη λήψη εθνικών μέτρων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εσωτερική αγορά της ΕΕ» και «όποτε μας ζητούνται τέτοια μέτρα, η Επιτροπή ζητά απ’ το εν λόγω κράτος-μέλος να τα ανακαλέσει». Σύμφωνα με τον ΠΣΦ, ο ίδιος ο Υπουργός, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις έχει επιβεβαιώσει τον κίνδυνο επιβολής προστίμου στη χώρα μας, γι’ αυτήν την επιβολή απαγορεύσεων.
 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA