Την έκδοση νέας λίστας απαγόρευσης εξαγωγών φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), στο πλαίσιο διασφάλισης της επάρκειας φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης και αντιμετώπισης των ελλείψεων.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το μέτρο έχει προσωρινό χαρακτήρα και θα επικαιροποιείται από τον ΕΟΦ με βάση τις εκάστοτε συνθήκες, με στόχο την προστασία της υγείας των ασθενών και την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας. Η απόφαση θα βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ.
Η επάρκεια φαρμάκων βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος φαίνεται αποφασισμένος να δράσει γρήγορα, προκειμένου να αποφευχθούν οι «δυσκολίες» του πρόσφατου παρελθόντος.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τετάρτη, ο Οργανισμός ανακοίνωσε τη λειτουργία μιας νέας ηλεκτρονικής υπηρεσίας, με στόχο τον έλεγχο των αποθεμάτων σε φάρμακα και κατ’ επέκταση την αντιμετώπιση των ελλείψεων.
Οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα, ωστόσο, οι παράλληλες εξαγωγές, αποτελούν διαχρονικά μία από τις βασικότερες αιτίες τους. Βάσει του νόμου, για να διατεθούν φάρμακα στο εξωτερικό, θα πρέπει πρώτα να εξασφαλιστεί η εγχώρια επάρκεια. Ωστόσο, όπως τονίζουν πηγές από την αλυσίδα εφοδιασμού, οι χαμηλές τιμές των φαρμάκων στην ελληνική αγορά οδηγούν σε παράτυπες εξαγωγές σε χώρες της ΕΕ, όπου πωλούνται σε διπλάσιες και τριπλάσιες τιμές.
- Τραγωδία στα Τρίκαλα: Η μειωμένη βάρδια, το διάλειμμα των πέντε και η μακάβρια διαδικασία ταυτοποίησης
- Πίσω από κάθε νεκρό σε χώρο εργασίας, υπάρχει μια κοινή αλήθεια
- Πότε και πού θα «χτυπήσουν» δύο νέα κύματα κακοκαιρίας: Τι θα γίνει στην Αττική - Ανεβαίνει η θερμοκρασία
- Ιωάννα Τούνη για revenge porn: «Ντρέπεται και η ντροπή - Ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι έχει στραβισμό»
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.