Μενού
giatroi-nosokomeio
Γιατροί σε νοσοκομείο | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Νέες μισθολογικές παρεμβάσεις επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τους γιατρούς, στο πλαίσιο των γενικότερων αλλαγών που προωθούνται στο ΕΣΥ. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ την Πέμπτη (16/11), παρεμβάσεις που αφορούν στις αμοιβές των εφημεριών ενδέχεται να εξαγγελθούν κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η αύξηση των αποδοχών αποτελεί πάγιο αίτημα των ιατρικών συνδικαλιστικών φορέων και ίσως μονόδρομο προκειμένου, όχι μόνο να ανακοπεί η φυγή ιατρικού προσωπικού από το ΕΣΥ αλλά και να προσελκυσθούν νέοι γιατροί,  με σκοπό την καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τους Έλληνες πολίτες. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), το ΕΣΥ πλήττεται από ένα κύμα μαζικών αποχωρήσεων υγειονομικών, που κυμαίνονται σε 200-300 ανά μήνα, λόγω των χαμηλών μισθών και των δυσμενών συνθηκών εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται αύξηση των αμοιβών των γιατρών, πέρα από το 10% – μεσοσταθμικά – που έχει ήδη υλοποιηθεί. Όπως έχει δηλώσει ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, γίνεται προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση, για όλους τους γιατρούς που λειτουργούν μέσα στο σύστημα, σε κάθε βαθμό.

Τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο Υπουργός Υγείας δεν παραλείπουν να επισημάνουν ότι οι αμοιβές θα διαμορφωθούν ανάλογα με την απόδοση της οικονομίας, τις δημοσιονομικές αντοχές και τις προτεραιότητες.

Κίνητρα για «προβληματικές» περιοχές

Πλέον των άγονων περιοχών, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν κίνητρα, που περιλαμβάνουν αυξήσεις των αμοιβών και προοπτικές εξέλιξης, και για γεωγραφικές περιοχές που, σε συνδυασμό με συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες, δεν συγκεντρώνουν ενδιαφέρον. Υπενθυμίζεται ότι για τις άγονες περιοχές, οι οποίες ορίζονται με Προεδρικό Διάταγμα, προβλέπονται επιδόματα, οικονομικά και άλλα κίνητρα.

Μεταξύ των περιοχών αυτών περιλαμβάνονται και νησιά, για τα οποία δεν είναι η πρώτη φορά που παρέχονται «μπόνους», προκειμένου στελεχωθούν οι υγειονομικές μονάδες. Το περασμένο καλοκαίρι δίνονταν 1.800 ευρώ το μήνα – επιπλέον των αποδοχών τους – σε γιατρούς και 1.200 ευρώ σε νοσηλευτές για να μετακινηθούν σε νησιά και τουριστικές περιοχές. Ωστόσο, επρόκειτο για ένα προσωρινό μέτρο. Πλέον, το Υπουργείο Υγείας αναζητά μόνιμες λύσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί επάρκεια ιατρονοσηλευτικού προσωπικού όλο το χρόνο, στο σύνολο των «προβληματικών» περιοχών.

Ειδικότητες και επαναπατρισμός γιατρών

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει προαναγγείλει η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, με νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους, το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να αυξήσει τον αριθμό των γενικών γιατρών και παθολόγων, ο οποίος υπολείπεται στη χώρα μας σε σχέση με την ΕΕ. Στην κατεύθυνση αυτή προωθεί την παροχή κινήτρων στους νέους γιατρούς, ώστε να επιλέξουν τις ειδικότητες αυτές: μετά την υποχρεωτική τους θητεία (12μηνη) ως προσωπικοί γιατροί (έναντι του «αγροτικού»), όσοι επιλέξουν την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, θα λαμβάνουν 30.000 καθαρές αποδοχές (45.000 μικτές), πλέον όσων προβλέπονται, ενώ παράλληλα θα έχουν και σημαντικά επιστημονικά και επαγγελματικά κίνητρα.

Το νομοσχέδιο θα φέρει και ένα πιλοτικό πρόγραμμα επαναπατρισμού γιατρών από την Κύπρο και τη Μεγάλη Βρετανία, με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τα ήδη υφιστάμενα φορολογικά κίνητρα, θα παρέχονται και οικονομικά κίνητρα, με τις ετήσιες αποδοχές να κυμαίνονται από 100-150 χιλιάδες ευρώ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA