Μενού
Φάρμακα
Φαρμακευτικά προϊόντα σε φαρμακείο | EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
  • Α-
  • Α+

Στα περίπου 700 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί η εξοικονόμηση μέσω των συμφωνιών της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων με τις φαρμακευτικές εταιρείες το 2023, συνεχίζοντας το ανοδικό σερί της προηγούμενης τριετίας. 

Ειδικότερα, όσον αφορά στη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, όπου τα ακριβή στοιχεία για την εξοικονόμηση μέσω των κλειστών προϋπολογισμών και των εμπιστευτικών εκπτώσεων είναι διαθέσιμα, από περίπου 81 εκατ. ευρώ το 2020, το όφελος ανήλθε στα 159 εκατ. ευρώ το 2021 και στα 424 εκατ. ευρώ το 2022.

Το 2023 προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τα 550 εκατ. ευρώ και,  μαζί με την εξοικονόμηση από τα νοσοκομειακά φάρμακα, εκτιμάται ότι προσεγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ

Φάρμακα: Η εκτίμηση για τη νοσοκομειακή δαπάνη

Ειδικά όσον αφορά στη νοσοκομειακή δαπάνη, για την οποία δεν υπάρχουν ακόμα ακριβή στοιχεία, η εξοικονόμηση από τους κλειστούς προϋπολογισμούς εκτιμάται στα 22 εκατ. ευρώ για το 2021, 104 εκατ. ευρώ για το 2022 και 140 εκατ. ευρώ για το 2023. Σημειώνεται ότι από το συνολικό όφελος έχει αφαιρεθεί το ποσό που θα αντιστοιχούσε στη νομοθετημένη έκπτωση (rebate).

Η εξοικονόμηση αυτή, ουσιαστικά, μεταφράζεται σε μείωση του clawback (υποχρεωτική επιστροφή της υπέρβασης του προϋπολογισμού για φάρμακα από τις εταιρείες στο κράτος), ως προς τους στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί στο πλαίσιο του RRF για μείωση του clawback κατά 50 εκατ. ευρώ το 2022, κατά 150 εκατ. ευρώ το 2023, κατά 300 εκατ. ευρώ το 2024 και κατά 400 εκατ. ευρώ το 2025, σε σχέση με το 2020.

Η φαρμακοβιομηχανία έχει επανειλημμένως επισημάνει ότι με την τακτική των διαπραγματεύσεων και των κλειστών προϋπολογισμών, ουσιαστικά, οι υποχρεωτικές επιστροφές δεν μειώνονται, αλλά προπληρώνονται από τις φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς «βαπτίζονται» εκπτώσεις.

«Εμείς θα την πούμε “εξοικονόμηση”, γιατί τελικά μειώνει τη γραμμή του clawback και την υπέρβαση που επιδιώκουμε να ελαττωθεί, ούτως ώστε να πιάσουμε τους στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης ή τουλάχιστον να βελτιωθεί η κατάσταση, ως προς τις επιστροφές που καλούνται οι φαρμακευτικές εταιρείας να καταβάλουν», ανέφερε η μη εκτελεστική Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ και Πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, Βασιλική - Κωνσταντίνα Γκογκοζώτου, από το βήμα της 4ης Ετήσιας Συνάντησης του Economist Impact για τον καρκίνο.

Φάρμακα: Στο 1 δισ. οι κλειστοί προϋπολογισμοί

Η κα. Γκογκοζώτου, τόνισε ότι η Επιτροπή στοχεύει στους κλειστούς προϋπολογισμούς, οι οποίοι οριοθετούν τη δαπάνη, σημειώνοντας ότι ήδη το 40% της αρχικής δαπάνης του φαρμάκου (νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ) βρίσκεται στο συγκεκριμένο καθεστώς.

Σύμφωνα με την ίδια, από 100 εκατ. ευρώ το 2020, το 2023 το ποσό ανήλθε στο 1 δισ. ευρώ. Φέτος διαμορφώνεται ήδη στα 750 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 1,2 δισ. ευρώ. 

«Είναι μία κοινώς αποδεκτή συμφωνία μεταξύ της Επιτροπής και των εταιρειών που αναλαμβάνουν το ρίσκο, σε περίπτωση που υπάρχει υπέρβαση αυτής της δαπάνης. Και όλα αυτά γίνονται για να αφήσουμε χώρο στα καινοτόμα προϊόντα και στα νέα φάρμακα» εξήγησε, σημειώνοντας ότι, βάσει υπολογισμών του ΕΟΠΥΥ, τα 424 εκατ. που εξοικονομήθηκαν το 2022 έδωσαν χώρο για νέες καινοτόμες θεραπείες αξίας της τάξης των 220 εκατ. ευρώ. 

Για το υπουργείο Υγείας, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης είναι ένα βασικό εργαλείο για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την εξοικονόμηση πόρων, με στόχο τη βιωσιμότητα του συστήματος.  

Ωστόσο, όπως τόνισε η κ. Γκογκοζώτου, η Επιτροπή δεν μπορεί να είναι το μοναδικό εργαλείο για την οριοθέτηση και τη βελτίωση των οικονομικών της υγείας. «Χρειάζονται και θεραπευτικά πρωτόκολλα αλλά και η χρήση των βιοδεικτών, που δείχνουν πώς αποζημιούμενες θεραπείες θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στον ασθενή που τις χρειάζεται, χωρίς να λάβει θεραπείες που απλώς θα καθυστερήσουν τη θεραπευτική του διαδικασία», δήλωσε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε:

«Το ζήτημα είναι να ξεκινούν οι ασθενείς την κατάλληλη θεραπεία νωρίς, ούτως ώστε να έχουν καλύτερη πρόγνωση και καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Όλα αυτά θα οδηγήσουν στην ορθή χρήση των φαρμάκων αυτών».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA