Μενού
farmakeio
Φαρμακοποιός | Eurokinissi/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
  • Α-
  • Α+

Ισχύει από σήμερα (21/02) στα φαρμακεία ο «κόφτης» των 3 ευρώ στην αύξηση της συμμετοχής των ασθενών ανά γενόσημο σκεύασμα, την οποία θέσπισε με απόφασή του το υπουργείο Υγείας.

Ήδη, η ΗΔΙΚΑ, έχει τροποποιήσει  τα μηχανογραφικά συστήματα και από τα μεσάνυχτα της Τρίτης (20.02) προς Τετάρτη (21.02), η εκτέλεση συνταγών στα φαρμακεία προσαρμόστηκε στη νέα απόφαση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Υπενθυμίζεται ότι η Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β΄1126/16.02.2024), που εκδόθηκε την Παρασκευή, προβλέπει την εφαρμογή πλαφόν 3 ευρώ ανά εμβαλάγιο γενοσήμου στην επιβάρυνση της συμμετοχής του ασφαλισμένου, όπως υπολογίζεται πλέον βάσει της διαφοράς στη λιανική τιμή ενός γενοσήμου από την τιμή αποζημίωσης ανά θεραπευτική κατηγορία (μετά και την τελευταία κατάργηση της εξίσωσης της ασφαλιστικής τιμής και λιανικής τιμής στα γενόσημα).

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «Το ποσόν που ο ασθενής καλύπτει πέραν της θεσμοθετημένης συμμετοχής δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος των 20 ευρώ ανά μοναδιαίο σκεύασμα και ειδικότερα για γενόσημα φάρμακα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος των τριών (3) ευρώ ανά μοναδιαίο σκεύασμα».

«Κάθε εφαρμογή πολιτικής πρέπει να εξυπηρετεί διάφορους στόχους. Από τη μία, στην προκειμένη περίπτωση τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, πράγμα που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε εάν θέλουμε να μπορούμε να διευκολύνουμε την είσοδο νέων καινοτόμων φαρμάκων στην τελική λίστα και αν είναι να σώσουμε περισσότερες ανθρώπινες ζωές και από την άλλη, να αποφύγουμε την υπερβολική επιβάρυνση των ασθενών στην περίπτωση που για τους δικούς τους λόγους δεν θέλουν να αλλάξουν το σκεύασμα το οποίο χρησιμοποιούν», δήλωσε σχετικά ο Υπουργός Υγείας.
 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA