Μενού
ptina dentro
Παπαγάλοι σε δέντρο. | ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ/EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Για μια νέα πανδημία προειδοποιεί η Υπηρεσία για την Ασφάλεια των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EFSA), σε περίπτωση που ο ιός της γρίπης των πτηνών μεταλλαχθεί και αποκτήσει την ικανότητα να μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Reuters, ο ιός εξαπλώνεται σε εκτροφεία αγελάδων σε πολιτείες των ΗΠΑ.

Μάλιστα, πρόσφατα ένα άτομο που εργαζόταν σε φάρμα στο Τέξας βρέθηκε θετικό στη γρίπη των πτηνών.

Η εξάπλωση του ιού ανησυχεί τις κυβερνήσεις και τη βιομηχανία πουλερικών λόγω της καταστροφής που μπορεί να προκαλέσει στα κοπάδια και του κινδύνου μετάδοσης στον άνθρωπο, τονίζεται στο Reuters.

Πάντως, κατά τις ίδιες πηγές, μέχρι σήμερα, δεν έχει παρατηρηθεί συνεχής μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Επιπλέον, το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας διαβεβαίωσε ότι «ο κίνδυνος για το κοινό παραμένει χαμηλός».

Ωστόσο, η EFSA υπογραμμίζει ότι η μετανάστευση των άγριων πτηνών μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση νέων στελεχών του ιού τα οποία θα έχουν την ικανότητα να μεταδίδονται ευκολότερα μεταξύ των θηλαστικών.

Γρίπη των πτηνών: Η έκθεση

«Εάν ο ιός της γρίπης των πτηνών A(H5N1) αποκτήσει την ικανότητα να μεταδίδεται αποτελεσματικά μεταξύ ανθρώπων, μπορεί να έχουμε μετάδοση μεγάλης κλίμακας λόγω της έλλειψης ανοσολογικής άμυνας των ανθρώπων έναντι των ιών H5», ανέφερε η EFSA στην έκθεσή της.

Εκτός από τα πουλερικά και τις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής που αναφέρθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα θηλαστικά που έχουν μολυνθεί από τον ιό περιλαμβάνουν κατσίκες, γάτες, αλεπούδες, ρακούν, ασβούς, καφέ και πολικές αρκούδες και θαλάσσιους ελέφαντες.

Να τονιστεί ότι η EFSA ζήτησε ενισχυμένη επιτήρηση, διασφάλιση της πρόσβασης σε ταχεία διάγνωση, συνεργασία και εφαρμογή προληπτικών μέτρων, όπως ο εμβολιασμός.

Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

BEST OF LIQUID MEDIA