Μενού
...
  • Α-
  • Α+

O Δημήτρης Δέμος, Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και Δ/νων Σύμβουλος της εταιρείας DEMO, τοποθετείται σχετικά με την συμβολή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην προώθηση της καινοτομίας.

Σύμφωνα με την καθιερωμένη, κοινή αντίληψη, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες περιορίζονται στην παραγωγή γενοσήμων και κατ’ επέκταση, οι προσπάθειες και οι επενδύσεις γύρω από την Έρευνα και Ανάπτυξη είναι συναφείς με το επαγγελματικό αντικείμενο, συνεπώς δεν προάγουν την καινοτομία. Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε αναφορά των επιχειρηματιών του Κλάδου σε ερευνητικά κέντρα εγείρει προβληματισμούς, καθώς φαινομενικά παρουσιάζεται μια, εξ ορισμού, αντίφαση.

Πρόκειται, φυσικά, περί αναλήθειας, αφού η βιομηχανία γενοσήμων ενθαρρύνει και προωθεί την παγκόσμια έρευνα και καινοτομία, έμμεσα και άμεσα.

Είναι γεγονός ότι η έρευνα νέων φαρμάκων για νέες παθήσεις γίνεται ολοένα και πιο ακριβή. Οι τεχνικές παραγωγής φαρμάκων είναι πολύ πιο ακριβές, οι προδιαγραφές των κλινικών μελετών και τα πρωτόκολλα ασφαλείας πολύ πιο αυστηρά, ενώ η επικέντρωση σε σπάνιες ασθένειες οδηγεί σε πολύ μικρότερο αριθμό ασθενών. Όλα τα παραπάνω συνεπάγονται νέα φάρμακα πολύ υψηλού κόστους και σημαντική επιβάρυνση για τα συστήματα υγείας των χωρών. Με τη χρήση των γενοσήμων, μία χώρα εξασφαλίζει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για να εξοικονομήσει τα απαραίτητα κεφάλαια και να συνεχίσει να αγοράζει τα νέας γενιάς φάρμακα. Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζονται πόροι για να συνεχιστεί η έρευνα σε νέες θεραπευτικές κατηγορίες. Τα γενόσημα αποτελούν ένα σημαντικό, λοιπόν, κρίκο για την χρηματοδότηση της έρευνας, αφού έμμεσα προσφέρουν τα κεφάλαια αυτά.

Την ίδια στιγμή, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια τραγική πραγματικότητα: την υγεία δύο ταχυτήτων. Από τη μία πλευρά, οι ΗΠΑ, Ευρώπη και 15 περίπου προηγμένες χώρες, όπως η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Αυστραλία κλπ, και από την άλλη πλευρά, το 90% του πλανήτη. Σύγχρονα, καινοτόμα σκευάσματα που τίθενται στη διάθεση των πρώτων, δυστυχώς, δεν είναι προσβάσιμα σε πολίτες οικονομικά ασθενέστερων χωρών, λόγω κόστους. Όταν, λοιπόν, λήξει το καθεστώς προστασίας και τα φάρμακα αυτά μπορούν να διατεθούν σε χαμηλότερες τιμές από τις εταιρίες γενοσήμων, τότε γίνονται πλέον προσβάσιμα και στο υπόλοιπο 90% του πλανήτη.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στην εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, αξίζει να τονίσουμε πως λειτουργεί με τους ίδιους κανόνες κάθε τοπικής φαρμακοβιομηχανίας. Συνεπώς, λόγω κεφαλαίων υπάρχει δυσκολία ανάπτυξης φαρμάκου για νέα θεραπευτική ένδειξη εκ του μηδενός. Ωστόσο, με οδηγό την αποστολή μας για διασφάλιση της προσβασιμότητας σε φάρμακα και την αναβάθμιση της ποιότητας περίθαλψης του ασθενούς, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει προβεί σε αξιόλογες προσπάθειες στο φάσμα της οριακής καινοτομίας, για τις οποίες έχει αναγνωριστεί διεθνώς. Επεξηγηματικά, αναφερόμενοι στην οριακή καινοτομία εννοούμε την μετατροπή ενός υπάρχοντος φαρμάκου σε μία νέα μορφή που βελτιώνει τη χρήση, την ασφάλεια και επομένως τη συμμόρφωση και με αυτόν τον τρόπο τη θεραπευτική αξία του προϊόντος.

Αξίζει να επισημάνουμε, πως τα τελευταία χρόνια και αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δημιουργήθηκαν λόγω του clawback, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία προχωράει σε επενδύσεις, άνευ προηγούμενου.

Η αμυντική στάση που διατηρούσαμε κατά τη διάρκεια της κρίσης είναι πίσω μας. Σήμερα, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει περάσει στην ενεργό δράση. Με νέες επενδύσεις να υλοποιούνται σε όλη την χώρα, από 27 ερευνητικά κέντρα που διαθέτουμε σήμερα, στο τέλος του 2025 αναμένουμε να υπάρχουν στην Ελλάδα 41.

Το αποτύπωμα του κλάδου αυξάνεται, η χώρα μας αναδεικνύεται σε κόμβο για την έρευνα και παραγωγή φαρμάκων στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης και επισφραγίζεται η συνεισφορά της εγχώριας βιομηχανίας στην προώθηση της έρευνας και καινοτομίας.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, εργαζόμαστε αποφασιστικά και με συνέπεια για την εκπλήρωση του στόχου μας, να γίνουμε η Φαρμακοβιομηχανία της Ευρώπης.

...

Δημήτρης Δέμος, Αντιπρόεδρος ΠΕΦ, Δ/νων Σύμβουλος DEMO

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA