Μενού
Γυναίκες
Γυναίκες | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Αν τυχαίνει να είσαι γυναίκα από τη Μεγάλη Βρετανία, κατά πάσα πιθανότητα, η απάντησή σου στην ερώτηση «Πώς νιώθεις;» θα είναι «όχι και τόσο καλά», σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Όπως γράφει ο Independent, σύμφωνα με το Hologic Global Women's Health Index, μια ετήσια έρευνα που διερευνά τη γυναικεία ευημερία σε όλο τον κόσμο, οι Αγγλίδες είναι πιο θλιμμένες και πιο αγχωμένες από τις υπόλοιπες γυναίκες της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, το 32% των Βρετανίδων που απάντησαν στην έρευνα δήλωσαν πως είχαν νιώσει θλίψη την προηγούμενη μέρα, σε σύγκριση με το 21% που απάντησαν αναλόγως στην ίδια έρευνα, τρία χρόνια πριν.

Τα αίτια της μαζικής «θλίψης» στη Βρετανία

Μόλις το 26% των γυναικών της ΕΕ που ρωτήθηκαν ανέφεραν τα ίδια συμπτώματα θλίψης στην πρόσφατη μελέτη. Παράλληλα, 39% των γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν βιώσει άγχος την προηγούμενη ημέρα, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν 34%.

Ακόμα πιο ανησυχητικά, τα επίπεδα ανησυχίας, άγχους, θυμού και θλίψης μεταξύ των Βρετανίδων έχουν αυξηθεί από τότε που ξεκίνησε η μελέτη το 2020, ενώ έχουν μειωθεί σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. 

Σύμφωνα με το μέσο, για αυτή τη μαζική «κατάθλιψη» ευθύνεται ένας συνδυασμός από παράγοντες, όπως οι οικονομικές δυσχέρειες, η ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης και οι αλλαγές στην κοινωνική κατανομή της εργασίας.

Η κρίση κόστους ζωής στη Βρετανία επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες, οι οποίες τείνουν να αμείβονται λιγότερο και αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη εργασιακή ανασφάλεια.

Ακόμα, η εταιρεία Hologic, που διεξήγαγε την έρευνα, έχει προτείνει ότι η σχετική αδράνεια του Ηνωμένου Βασιλείου όσον αφορά τις βελτιώσεις στην υγειονομική περίθαλψη των γυναικών είναι ένας κινητήριος παράγοντας.

«Το ότι οι Βρετανίδες αισθάνονται πιο θλιμμένες και πιο αγχωμένες από τις Ευρωπαίες ομολόγους τους, δυστυχώς δεν αποτελεί έκπληξη εντός μιας χώρας με το μεγαλύτερο χάσμα στην υγεία των φύλων μεταξύ των G20», σημείωσε η υγειονομική σύμβουλος του NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας), Γκίτα Ναργκούντ.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι γυναίκες στη Βρετανία κατά μέσο όρο περνούν το ένα τέταρτο της ζωής τους με επιβαρυμένη υγεία, σε σύγκριση με το ένα πέμπτο των ανδρών, και οι ανισότητες δεν σταματούν εκεί.

Οι γυναίκες με ολική απόφραξη της στεφανιαίας αρτηρίας έχουν 59% περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να λάβουν λάθος διάγνωση, ενώ χρειάζονται κατά μέσο όρο οκτώ χρόνια για να διαγνωστούν οι γυναίκες με ενδομητρίωση, η οποία μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο και επιπλοκές γονιμότητας.

Τέλος, το μεταβαλλόμενο εργασιακό τοπίο και η κατανομή των φύλων σε αυτό, επηρεάζει επίσης τις γυναίκες.

Ένας αρνητικός αντίκτυπος της χειραφέτησης σε χώρες όπως η Βρετανία, είναι πως ενώ οι γυναίκες απολαμβάνουν περισσότερες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας σε σχέση με το παρελθόν, επωμίζονται ωστόσο δυσανάλογα κοινωνικά βάρη όπως η ανατροφή των παιδιών και η φροντίδα του νοικοκυριού, σε σχέση με τους άντρες.

 

 

 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA