Μενού
stoma
Στόμα | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Η διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής είναι σημαντική για πολλούς λόγους, όπως η πρόληψη της κακοσμίας του στόματος και της τερηδόνας. Ωστόσο, νέα έρευνα προειδοποιεί ότι θα μπορούσε να υπάρξουν και άλλες πιο εκτεταμένες συνέπειες.

Όπως αναφέρει το express.co.uk, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Neuroinflammation διαπιστώνει ότι μια κοινή στοματική πάθηση -η νόσος των ούλων- ενδέχεται να σχετίζεται με την εμφάνιση άνοιας, μια κατάσταση που συχνά περιγράφεται ως «σιωπηλός δολοφόνος».

Μια ομάδα από το Ινστιτούτο Forsyth στις ΗΠΑ ανακάλυψε ότι η νόσος των ούλων, η οποία είναι επίσης γνωστή ως περιοδοντική νόσος στα σοβαρά της στάδια, μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα κύτταρα του εγκεφάλου που ονομάζονται μικρογλοιακά κύτταρα.

Τα κύτταρα αυτά είναι υπεύθυνα για την υπεράσπιση του εγκεφάλου από την αμυλοειδή πλάκα, έναν τύπο πρωτεΐνης που συνδέεται με τον κυτταρικό θάνατο και τη γνωστική έκπτωση στα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, dr Alpdogan Kantarci, του Ινστιτούτου Forsyth, εξήγησε: «Γνωρίζαμε από μια από τις προηγούμενες μελέτες μας ότι η φλεγμονή που σχετίζεται με την ασθένεια των ούλων ενεργοποιεί μια φλεγμονώδη αντίδραση στον εγκέφαλο. «Σε αυτή τη μελέτη, θέταμε το ερώτημα, μπορούν τα βακτήρια του στόματος να προκαλέσουν αλλαγή στα εγκεφαλικά κύτταρα;»

Τα μικρογλοιακά κύτταρα που μελέτησε η ομάδα είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που είναι υπεύθυνα για την πέψη της αμυλοειδούς πλάκας. Ο Δρ Kantarci ανέφερε ακόμα: «Βασικά έγιναν παχύσαρκοι. Δεν μπορούσαν πλέον να χωνέψουν τους σχηματισμούς πλάκας».

Ποια είναι τα σημάδια

Συμπλήρωσε δε ότι το εύρημα είναι «σημαντικό» για να δείξει τον αντίκτυπο της νόσου των ούλων στη συστηματική υγεία. Τα συνήθη σημάδια περιλαμβάνουν τα ούλα που γίνονται κόκκινα, πρησμένα που πονάνε, καθώς και αιμορραγία κατά το βούρτσισμα των δοντιών.

Μπορεί μάλιστα να εξελιχθεί και να προκαλέσει συρρίκνωση των ούλων και πτώση των δοντιών. Η νόσος ενδέχεται επίσης να οδηγήσει στην ανάπτυξη βλαβών μεταξύ των ούλων και των δοντιών.

«Πρόκειται για μια ανοιχτή πληγή που επιτρέπει στα βακτήρια του στόματός σας να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να πάνε σε άλλα μέρη του σώματός σας», δήλωσε ο δρ Kantarci.

Εξήγησε επίσης ότι τα βακτήρια αυτά μπορούν στη συνέχεια να περάσουν από τον φραγμό αίματος και εγκεφάλου και να διεγείρουν τα μικρογλοιακά κύτταρα στον εγκέφαλο.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η ομάδα παρακολούθησε την εξέλιξη της περιοδοντικής νόσου σε ποντίκια για να επιβεβαιώσει ότι τα βακτήρια ταξίδεψαν στον εγκέφαλο. Στη συνέχεια απομόνωσαν τα μικρογλοιακά κύτταρα του εγκεφάλου και τα εξέθεσαν στα βακτήρια του στόματος.

Η έκθεση διέγειρε τα μικρογλοιακά κύτταρα, ενεργοποίησε τη νευροφλεγμονή και άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο τα μικρογλοιακά κύτταρα αντιμετώπιζαν τις πλάκες αμυλοειδούς.

Ο Δρ Kantarci πρόσθεσε: «Η αναγνώριση του τρόπου με τον οποίο τα βακτήρια του στόματος προκαλούν νευροφλεγμονή θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε πολύ πιο στοχευμένες στρατηγικές.

Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι για να προλάβουμε τη νευροφλεγμονή και τον νευροεκφυλισμό, θα είναι κρίσιμο να ελέγξουμε τη φλεγμονή του στόματος που σχετίζεται με την περιοδοντική νόσο».

«Το στόμα είναι μέρος του σώματος και αν δεν φροντίσετε τη φλεγμονή και τη μόλυνση του στόματος, δεν μπορείτε πραγματικά να προλάβετε τις συστηματικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ, με αναπαραγώγιμο τρόπο».

Εάν εμφανίζετε συμπτώματα νόσου των ούλων θα πρέπει να μιλήσετε με τον οδοντίατρό σας.

Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

BEST OF LIQUID MEDIA