Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) αναδεικνύεται ως καταλύτης για τη μετάβαση της φαρμακοβιομηχανίας στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης (Industry 4.0). Η δυνατότητα ανάλυσης και εξαγωγής γνώσης από τεράστιους όγκους δεδομένων από κλινικές δοκιμές, ιατρικές εγγραφές και γενετικές πληροφορίες, επιταχύνει την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών.
Γράφει ο Ευάγγελος Βάγιας *
Το ζήσαμε ήδη στην περίοδο του κορονοϊού. Αποτελέσματα κλινικών δοκιμών και δομικά συστατικά υφιστάμενων φαρμάκων αναλύθηκαν και συνδυάστηκαν, ώστε να εντοπισθούν πιθανές συνδέσεις μεταξύ μοριακών δομών και θεραπευτικών αποτελεσμάτων. Με τον τρόπο αυτό, επιταχύνθηκε η ανάπτυξη και διάθεση ασφαλών εμβολίων για όλο τον πληθυσμό.
Εκτός από έρευνα και ανάπτυξη, η ΤΝ βελτιώνει και τη λειτουργική αποτελεσματικότητα. Με τη χρήση αλγορίθμων πρόβλεψης, οι φαρμακοβιομηχανίες μπορούν να προβλέπουν τη ζήτηση των προϊόντων τους σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές και χρονικές περιόδους και να διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά τα αποθέματα τους, ενώ μπορούν να βελτιστοποιήσουν και την παραγωγή τους, εντοπίζοντας και διορθώνοντας τυχόν αναποτελεσματικότητες και προβλήματα.
Η αποδοτική λειτουργία της αλυσίδας εφοδιασμού του φαρμάκου είναι εξίσου σημαντική με την επιτάχυνση της ανάπτυξης νέων θεραπειών και σκευασμάτων. Διευκολύνει τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή γενόσημων φαρμάκων να διασφαλίσουν την πρόσβαση σε θεραπείες από χώρες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για πρωτότυπα φάρμακα.
Η DEMO, μια κορυφαία ελληνική φαρμακοβιομηχανία, έχει αναγνωρίσει τη σημασία της ΤΝ και έχει αναλάβει δράσεις για την ενσωμάτωσή της. Η εταιρεία υλοποιεί ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα Ψηφιακού Μετασχηματισμού, με στόχο να τοποθετήσει την εταιρεία αλλά και την Ελλάδα ως πανευρωπαϊκό κέντρο στον κλάδο παραγωγής φαρμάκου. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, η DEMO αναβαθμίζει τις πληροφοριακές της υποδομές, αξιοποιώντας το cloud και δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο data estate για την επεξεργασία δεδομένων από τις νέες δραστηριότητές της. Εισάγει, επίσης, αλγορίθμους ΤΝ στα συστήματα διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας (ERP) για τη βελτίωση της πρόβλεψης ζήτησης και της διαχείρισης αποθεμάτων. Προχωρά, επίσης, στην αναβάθμιση των καθημερινών ψηφιακών εργαλείων της, ώστε να αξιοποιήσει πλήρως το δυναμικό της ΤΝ σε κάθε πτυχή της λειτουργίας της, ενώ παράλληλα ενισχύει την ασφάλεια και τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς.
Στο σημερινό παγκόσμιο περιβάλλον, με τον ολοένα και πιο διευρυμένο ρόλο που διαδραματίζουν τα ψηφιακά εργαλεία, ο ανταγωνισμός δεν είναι αποκλειστικότητα του χώρου των πωλήσεων και μετατοπίζεται από την απόκτηση μεριδίων αγοράς στην προσέλκυση και διακράτηση ταλέντων. Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος. Η εφαρμογή της ΤΝ στις καθημερινές λειτουργίες μπορεί να αυτοματοποιήσει επαναλαμβανόμενες και βαρετές εργασίες, επιτρέποντας στα ταλέντα της εταιρείας να επικεντρωθούν σε πιο δημιουργικές και στρατηγικές δραστηριότητες.
Συνολικά, η ΤΝ αποτελεί μια πρόκληση αλλά και μια τεράστια ευκαιρία για τη φαρμακοβιομηχανία. Οι εταιρείες που θα καταφέρουν να την ενσωματώσουν στις διαδικασίες τους θα έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα σε έναν διαρκώς ανταγωνιστικό περιβάλλον και θα συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας παγκοσμίως.
Το βέβαιο είναι ότι θα δούμε πολλά περισσότερα καινοτόμα φάρμακα στην αγορά στα επόμενα χρόνια, καθώς η ΤΝ θα συμβάλει στο να μειώσουμε τον χρόνο κλινικών δοκιμών, ενώ θα βελτιώνει και τις αλυσίδες εφοδιασμού. Συνολικά στην επόμενη πανδημία, η ΤΝ θα μας έχει θωρακίσει περισσότερο.
* O Ευάγγελος Βάγιας είναι Technology & Digital Transformation Director στη DEMO ABEE.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.