Μενού
adonis georgiadis
Άδωνις Γεωργιάδης
  • Α-
  • Α+

Ένα εργαλείο για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε απομακρυσμένες περιοχές αλλά και για τον έλεγχο των δαπανών του συστήματος Υγείας, σε μία εποχή που ο μέσος όρος ηλικίας του πληθυσμού αυξάνεται και οι ανάγκες για υπηρεσίες υγείας διογκώνονται, αναμένεται να αποτελέσει η Τηλεϊατρική.

Με την αξιοποίηση και της Τεχνητής Νοημοσύνης, εκτιμάται ότι  θα φέρει την «επανάσταση» στην εξ αποστάσεως φροντίδα των ασθενών, συνιστώντας ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των γιατρών και των φορέων υγείας. Στην κατεύθυνση αυτή, στην Ελλάδα, υλοποιείται το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής (ΕΔΙΤ), ένα έργο που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 30 εκατ. ευρώ.

«Δεν είναι μόνο ζήτημα παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές, που για μια νησιωτική και ορεινή χώρα όπως είναι η Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό από μόνο του. Γιατί δεν γίνεται να έχουμε ένα Κέντρο Υγείας σε κάθε νησί της Ελλάδος, όσο και αν το θέλουμε. Άρα, αυτή η νέα τεχνολογία μας δίνει πράγματι μία διέξοδο. Πέραν όμως αυτού του γεωγραφικού μας εθνικού χαρακτηριστικού, η χρήση της Τηλεϊατρικής, την οποία η Τεχνητή Νοημοσύνη την ανεβάζει σε άλλο επίπεδο ταχύτητας και ακρίβειας, μπορεί να αποτελέσει και εργαλείο για τον έλεγχο των δαπανών της υγείας, εν γένει», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σε πρόσφατη ημερίδα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) για την Τηλεϊατρική και την Τεχνητή Νοημοσύνη.

«Ως πρώην υπουργός Εργασίας και ως νυν υπουργός Υγείας, έχω πλήρη συνείδηση πόσο ζοφερά φαντάζουν τα οικονομικά της δημόσιας υγείας για το μέλλον όλων των κρατών. Οι πληθυσμοί μας γηράσκουν, άρα έχουν περισσότερες ανάγκες υπηρεσιών υγείας. Μακάρι να ζήσουμε 120 χρόνια. Ποιος δεν θα το ήθελε. Αλλά για το σύστημα υγείας και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης θα ήταν περίπου καταστροφικό. 

Άρα, για να μην είναι καταστροφικό και να έχουμε υγεία, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο τώρα να διαχειριστούμε τους πόρους μας με ένα πιο ορθολογικό τρόπο. Εκεί έρχεται η τεχνολογία. Η χρήση της τεχνολογίας είναι περίπου μονόδρομος και όσο πιο γρήγορα το κάνουμε, τόσο πιο κερδισμένοι θα είμαστε», πρόσθεσε.

Ο λόγος στους γιατρούς

Παρά τις θετικές προοπτικές, υπάρχουν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, προκειμένου η τεχνολογία να δώσει λύσεις χωρίς να δημιουργεί προβλήματα. Η Τηλεϊατρική και η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην υγεία εγείρουν ανησυχίες ως προς την ποιότητα και ασφάλεια των υπηρεσιών και την τήρηση των κανόνων δεοντολογίας. Πρωταγωνιστές σε αυτήν την αλλαγή θα είναι οι γιατροί, οι οποίοι έχουν τη γνώση αλλά και την εμπειρία να «χαράξουν» το δρόμο που θα οδηγήσει σε ένα ασφαλές και ποιοτικό αποτέλεσμα.

«Σε αυτή την πολύ ταχεία μεταβολή, εμείς οι πολιτικοί δεν μπορούμε εύκολα να αποφασίσουμε ποιο είναι το σωστό και ποιο είναι το λάθος. Διότι θα πρέπει να οριοθετηθεί ακριβώς η χρήση αυτών των εργαλείων, να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να ενισχύει την ιατρική πράξη και την ιατρική υπηρεσία χωρίς να παραβιάζει βασικούς κανόνες δεοντολογίας που έχει η ιατρική πράξη. Σε αυτό νομίζω ότι εσείς οι γιατροί είστε οι μόνοι πραγματικά αρμόδιοι για να μας υποδείξετε το πλαίσιο και τα όρια μέσα στα οποία πρέπει να κινηθούμε εμείς. 

Θέλω να διαβεβαιώσω ότι εάν μας υποδείξετε τρόπους, θα βρούμε χρήματα για τέτοια προγράμματα Τηλεϊατρικής όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», τόνισε ο Υπουργός Υγείας, στο πλαίσιο της ημερίδας.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ανέφερε από την πλευρά του: «Η Τηλεϊατρική και η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι μία πραγματικότητα. Δημιουργεί ανησυχία και αντιδράσεις από αυτούς που την απορρίπτουν, επειδή δεν την γνωρίζουν. Στην Ιατρική θα φέρει σημαντική αλλαγή της πραγματικότητας, μία επανάσταση. Το μηχάνημα δεν θα αντικαταστήσει ποτέ τον άνθρωπο. Η σχέση γιατρού- ασθενούς, δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Η ματιά, το χαμόγελο, η ηρεμία, η φροντίδα του θεράποντα  συμμετέχει στη θεραπεία και είναι αναντικατάσταση. Δίπλα σε αυτό θα υπάρχει, όμως, και η στήριξη της τεχνολογίας. Με ποια ευθύνη, όμως, θα γίνουν όλα αυτά; Χρειάζεται πλαίσιο που θα τα ελέγχει και θα τα αξιοποιεί. Αν ρωτήσετε το chat GPT ποιος έχει την ευθύνη, θα απαντήσει:  Την έχει πρώτα η πλατφόρμα, δεύτερος αυτός που την τροφοδοτεί, τρίτος αυτός που δίνει τα στοιχεία, τέταρτος ο γιατρός με την κρίση του και πέμπτος είναι ο ίδιος ο ασθενής που επιτρέπει τη χρησιμοποίηση της πλατφόρμας. Είναι ένας δρόμος μεγάλης ταχύτητας που ανοίγεται μπροστά μας και πρέπει να τον ακολουθήσουμε, καθώς έχει να μας δώσει μόνο θετικά».

Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής

Στην Ελλάδα,  2η ΔΥΠΕ αποτέλεσε την πρώτη Υγειονομική Περιφέρεια, όπου αναπτύχθηκαν Σταθμοί Τηλεϊατρικής και αναμένεται η επέκταση και στις υπόλοιπες ΥΠΕ της χώρας. Στο Δίκτυο της 2ης ΔΥΠΕ συμμετέχουν 57 νησιά, με 66 Σταθμούς Ιατρού -Ασθενούς (ΣΤΙΑ) και 19 Σταθμούς Ιατρού- Συμβούλου (ΣΤΙΣ).

Με την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να δημιουργηθούν 305 νέοι Σταθμοί Ιατρού -Ασθενούς, 35 νέοι σταθμοί Ιατρού-Συμβούλου, 5 Εκπαιδευτικοί Σταθμοί, 3 νέα Περιφερειακά Κέντρα Ελέγχου και 1 Κέντρο Παρακολούθησης και Ελέγχου στο Υπουργείο Υγείας. Παράλληλα, προβλέπεται να παρασχεθούν 500 Ταμπλέτες (tablets) ιατρών.

Στο πλαίσιο της Tηλεϊατρικής θα αξιοποιηθούν δυνατότητες, όπως τηλε-εφημερία σε βασικές ειδικότητες για την ορθολογικότερη διαχείριση επειγόντων περιστατικών, δυνατότητα τηλε-διάγνωσης και ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, εισαγωγή στις ιατρικές/νοσηλευτικές σχολές, Ιατρικά πρωτόκολλα και οικονομικά κίνητρα για τους συμμετέχοντες.

«Παρά τις προκλήσεις, θα έχουμε ένα Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής, που θα το δείτε σε πλήρη ανάπτυξη στο τέλος του έτους και σε πλήρη λειτουργία από το 2025», ανέφερε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA