Μενού
protein powders
Σκόνη πρωτεΐνης | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ανησυχία προκαλούν αποτελέσματα έρευνας σύμφωνα με τα οποία σε σκόνες πρωτεΐνης βρέθηκαν υψηλά επίπεδα μολύβδου και καδμίου, με τις υψηλότερες ποσότητες να βρίσκονται σε προϊόντα φυτικής προέλευσης, βιολογικά και με γεύση σοκολάτας.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του CNN, δεν υπάρχει επίπεδο μολύβδου που να είναι ασφαλές για τον άνθρωπο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ.

Το κάδμιο είναι ένα καρκινογόνο που είναι επίσης τοξικό για την καρδιά, τα νεφρά, το έντερο, τον εγκέφαλο, το αναπνευστικό και το αναπαραγωγικό σύστημα του σώματος.

«Κατά μέσο όρο, οι σκόνες οργανικής πρωτεΐνης είχαν τρεις φορές περισσότερο μόλυβδο και διπλάσια ποσότητα καδμίου σε σύγκριση με τα μη βιολογικά προϊόντα», δήλωσε η Ζακλίν Μπάουεν, εκτελεστική διευθύντρια του Clean Label Project, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης για τη διαφανή επισήμανση των τροφίμων που δημοσίευσε τη νέα έκθεση.

Οι σκόνες φυτικής προέλευσης, όπως αυτές που παρασκευάζονται από σόγια, ρύζι, μπιζέλια και άλλα φυτά, περιείχαν τρεις φορές περισσότερο μόλυβδο από τα προϊόντα με βάση τον ορρό γάλακτος (σ.σ. το υγρό υποπροϊόν της τυροκομίας), σύμφωνα με την έκθεση.

Μια άλλη βασική πηγή μόλυνσης στις σκόνες πρωτεΐνης ήταν η γεύση σοκολάτας, αναφέρει η έρευνα.

«Οι σκόνες πρωτεΐνης με γεύση σοκολάτας περιείχαν τέσσερις φορές περισσότερο μόλυβδο και έως και 110 φορές περισσότερο κάδμιο από τις σκόνες με γεύση βανίλιας», είπε η Μπάουεν.

Παρά το γεγονός ότι είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικά και άλλα ευεργετικά μέταλλα, η μαύρη σοκολάτα ή το κακάο, έχει βρεθεί ότι περιέχουν υψηλά επίπεδα βαρέων μετάλλων.

«Η μόλυνση από βαρέα μέταλλα είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα ασφάλειας τροφίμων», είπε η Μπάουεν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA