Μενού
google
Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Η άντληση πληροφοριών μέσω διαδικτύου για θέματα υγείας απέκτησαν κομβική σημασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν ενθαρρύνθηκε η χρήση πηγών από το internet για την αξιολόγηση των συμπτωμάτων του κορονοϊού. Ωστόσο, η αυτοδιάγνωση μέσω διαδικτύου δεν «ανακαλύφθηκε το 2019.

Το 2013, αναφέρθηκε σε σχετική μελέτη ότι περισσότεροι από τους μισούς Καναδούς που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν την αναζήτηση μέσω Google για αυτοδιάγνωση.

Το 2020, το 69% των Καναδών χρησιμοποίησε το Διαδίκτυο για να αναζητήσει πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας του.

Σύμφωνα με έρευνες, πολλοί μπορεί να επιλέξουν να κάνουν αυτοδιάγνωση επειδή πιστεύουν ότι τους δίνει μεγαλύτερο έλεγχο της κατάστασης, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι τους βοηθά να επικοινωνούν καλύτερα τα συμπτώματα στον γιατρό τους.

Άλλοι ασθενείς δεν εμπιστεύονται τους γιατρούς τους και φοβούνται λανθασμένη διάγνωση ή ιατρικά σφάλματα.

Οι διαδικτυακές πηγές μπορούν να παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες και υποστήριξη για συγκεκριμένες ιατρικές παθήσεις.

Η χρήση του διαδικτύου για να μάθετε περισσότερα σχετικά με μια πάθηση μετά τη διάγνωση από γιατρό μπορεί να είναι χρήσιμη, να μειώσει το άγχος και να βοηθήσει σημαντικά.

Την ίδια ώρα ωστόσο, οι κίνδυνοι του Dr. Google, της αυτοδιάγνωσης μέσω διαδικτύου δηλαδή, παραμένουν και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Dr Google: Οι παγίδες

Συνήθεις παγίδες:

  • Αναξιόπιστες πηγές.
  • Υπερβολικά απλοποιημένες διαγνωστικές πληροφορίες.
  • Γενικευμένα συμπεράσματα περίπλοκων συμπτωμάτων.
  • Πληροφορίες που δεν έχουν ελεγχθεί από επαγγελματίες γιατρούς.
  • Πληροφορίες που μοιράζονται οι «influencers» και όχι οι επαγγελματίες υγείας.

Μια μελέτη που ανέλυσε την ακρίβεια των διαδικτυακών ιστότοπων και εφαρμογών ελέγχου συμπτωμάτων κατέληξε στο ότι η ποιότητα των διαγνωστικών συμβουλών ποικίλλει και το σημαντικότερο: Η αυτοδιάγνωση είναι σωστή κατά 36%, ποσοστά εξαιρετικά χαμηλό και επικίνδυνο.

«Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να χρησιμοποιήσετε αυτά τα εργαλεία για να μάθετε τι μπορεί να προκαλεί τα συμπτώματά σας, τις περισσότερες φορές είναι αναξιόπιστα -στην καλύτερη περίπτωση- και μπορεί να είναι επικίνδυνα στη χειρότερη», λέει η συγγραφέας της μελέτης και φοιτήτρια, Michella Hill από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan (ECU) στην Αυστραλία.

«Η πραγματικότητα είναι ότι αυτοί οι ιστότοποι και οι εφαρμογές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται πολύ προσεκτικά, καθώς δεν βλέπουν ολόκληρη την εικόνα», τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια.

Dr Google: Αρρωστοφοβία

Το cnet.com σημειώνει χαρακτηριστικά: «Το πρόβλημα είναι ότι το διαδίκτυο μπορεί να σας κάνει να πιστεύετε ότι ένα κοινό κρυολόγημα είναι μια βακτηριακή λοίμωξη, ότι η ημικρανία είναι όγκος στον εγκέφαλο ή ανεύρυσμα και ότι μια κοιλιακή κράμπα είναι σκωληκοειδίτιδα».

Στο ίδιο άρθρο της συγκεκριμένη ιστοσελίδας τονίζεται ότι υπάρχει ο κίνδυνος να αναπτύξετε «άγχος υγείας», αρρωστοφοβία δηλαδή, μια κατάσταση που περιλαμβάνει υπερβολική ανησυχία ότι πάσχετε από κάποια πάθηση.

«Ακόμα κι αν δεν είστε υποχόνδριος, η αναζήτηση για ιατρικά συμπτώματα και ασθένειες στο διαδίκτυο μπορεί να προσθέσει παραπάνω ανησυχία και να προκαλέσει έλλειψη ψυχικής ηρεμίας στη ζωή σας. Ο όρος της εποχής του διαδικτύου για αυτό είναι cyberchondria», υπογραμμίζεται.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA