Μενού
Νεροχύτης
Νεροχύτης | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Εάν έχετε καθαρίσει τα πάντα εκτός από τον νεροχύτη της κουζίνας, η υγεία σας μπορεί να κινδυνεύει. Σύμφωνα με ειδικούς, η συσσώρευση βρωμιάς και σωματιδίων στις σωληνώσεις του νεροχύτη σας μπορεί να είναι ο ένοχος πίσω από τον ανεξήγητο βήχα, το κρυολόγημα και ακόμη και τη μόλυνση των αυτιών σας.

Όπως γράφει η NY Post, η συσσώρευση τριχών και βρωμιάς που προέρχεται από τροφικά κατάλοιπα στην αποχέτευση σας θα μπορούσε να προκαλέσει τη δημιουργία μίας στρώσης βιοφίλμ στο τείχος των σωληνώσεων, γεμάτη βακτήρια και άλλα παθογόνα. «Το βιοφίλμ είναι το κολλώδες υλικό που εμφανίζεται στα υδραυλικά σας και σε άλλα υγρά μέρη στο σπίτι σας», δήλωσε η Eleanor Potter, ειδικός στα υδραυλικά.

Το επικίνδυνο βιοφίλμ

Το βιοφίλμ δεν μυρίζει μόνο άσχημα -μπορεί να είναι επικίνδυνο, οδηγώντας σε λοιμώξεις από λιστέρια, σαλμονέλα, E. coli, MRSA και νόσο των λεγεωνάριων, σύμφωνα με την ειδικό.

Ο νεροχύτης μας αποτελεί συνήθως το πιο ριψοκίνδυνο υγειονομικά σημείο της κουζίνας, λόγω της συσσώρευσης σε αυτών υπολειμμάτων μαγειρεμένων και ωμών τροφών. 

Ενίοτε, κομμάτια από αυτό το βιοφίλμ μπορεί να αποκολληθούν από τις σωληνώσεις, και να δημιουργήσουν σωματίδια που μεταδίδονται με τον αέρα. Ακόμα, μπορεί να κομμάτια του, γεμάτα βακτήρια και μύκητες, να φράξουν τις αποχετεύσεις και να ξεχειλίσουν μέσα στον νεροχύτη ή και στο μπάνιο.

Ο νιπτήρας του μπάνιου και το ντους είναι επίσης ευνοϊκά περιβάλλοντα για σχηματισμό βιοφίλμ. Τα θειικά άλατα από σαμπουάν, η σιλικόνη στο αφρόλουτρο και άλλα προϊόντα μπάνιου μπορούν να αναμειχθούν με βρωμιά και οδοντόκρεμα και να δημιουργήσουν μία «πλάκα» που μπλοκάρει τους σωλήνες του μπάνιου.

Η ειδικός μοιράστηκε τις ακόλουθες συμβουλές για να προλάβετε τον σχηματισμό του βιοφίλμ:

  • Χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα για να καθαρίσετε τις εναποθέσεις ορυκτών 
  • Χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα για να καθαρίσετε κάτω και μέσα από τις λαβές της βρύσης
  • Αφαιρέστε το κάλυμμα του νεροχύτη και μουλιάστε το σε ξύδι ή κάποιο υγρό με αντισηπτική δράση
  • Καθαρίστε κάθε επιφάνεια και κουζινικό εργαλείο που έρχεται σε επαφή με ωμό κρέας και αυγά
  • Απολυμαίνετε τακτικά τις σωληνώσεις του νεροχύτη με εξειδικευμένα καθαριστικά

 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA