Μενού
odontiatros
Οδοντίατρος. | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Με τον όρο «μαύρα τρίγωνα» αναφερόμαστε στα κενά που αναπτύσσονται μεταξύ των δοντιών κοντά στην ένωση με τα ούλα, τα οποία έχουν ένα αόριστο τρίγωνο σχήμα. Αυτά τα σημεία, αν αφεθούν, αποκτούν ένα μαύρο χρώμα καθώς εκθέτουν τους ιστούς των ούλων και συσσωρεύουν πλάκα και υπολείμματα τροφών.

Συνήθως δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας, αλλά ένας ειδικός οδοντίατρος προειδοποίησε, μέσω της Daily Express, πως αυτά τα σημάδια μπορεί να οφείλονται σε άλλες, λιγότερο ακίνδυνες παθήσεις.

Οι ύποπτες παθήσεις

Σύμφωνα με τον οδοντίατρο Δρ. Αμπντούλ Αζίζι, τα μαύρα τρίγωνα μπορεί να συνδέονται με ουλίτιδα και υποχώρηση των ούλων.

«Δεν είναι απαραίτητα σημάδι κακής υγιεινής, καθώς πολλοί παράγοντες, όπως τα γονίδια και το σχήμα των δοντιών, μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Ωστόσο, μπορεί να παγιδέψουν υπολείμματα τροφών και να επηρεάσουν την στοματική μας υγεία και την εικόνα του στόματος, πράγμα που χρήζει της προσοχής ενός ειδικού».

Στη συνέχεια, ο Δρ. Αζίζι απαρίθμησε τις υποκείμενες παθήσεις που προκαλούν τα μαύρα τρίγωνα:

Υποχώρηση των ούλων: Συμβαίνει όταν οι ιστοί που καλύπτουν τη ρίζα των δοντιών αρχίζουν να υποχωρούν, εκθέτοντας μέρος της, δημιουργώντας κενά μεταξύ των δοντιών.

Υποχώρηση του κόκαλου: Συμβαίνει σε περιπτώσεις περιοδοντίτιδας, η οποία προκαλεί τη μείωση στους ιστούς του κόκαλου γύρω από τα δόντια, που με τη σειρά του προκαλεί την υποχώρηση των υποβασταζόμενων ούλων.

Σχήμα και μέγεθος των δοντιών: Οι διαφορές στο σχήμα, το μέγεθος και την κλίση των δοντιών επίσης δημιουργούν κενά στα οποία αναπτύσσονται μαύρα τρίγωνα

Αλλαγές λόγω ηλικίας: Καθώς μεγαλώνουμε, αλλαγές στην σύσταση των ούλων και των δοντιών μπορεί να προκαλέσουν τα σημάδια

Ορθοδοντικές παρεμβάσεις: Σε πολλές περιπτώσεις, παρεμβατικές θεραπείες όπως τα σιδεράκια μπορεί δημιουργήσουν τα τριγωνικά σημάδια, αλλάζοντας τις θέσεις των δοντιών

Πώς προλαμβάνονται

Ο ειδικός συνέστησε επίσης κάποια μέτρα που μπορούμε να πάρουμε για να μην μαυρίσουν τα ούλα μας:

Καλή στοματική υγιεινή: Ο τακτικός καθαρισμός με οδοντόβουρτσα και οδοντικό νήμα αποτρέπει τη συσσώρευση βρωμιάς

Συχνές εξετάσεις: Οι συχνές επισκέψεις στο οδοντίατρο βοηθούν στην έγκαιρη διάγνωση της πάθησης

Ορθοδοντική θεραπεία: Η ευθυγράμμιση των δοντιών αποτρέπει επίσης τη δημιουργία κενών

Προσοχή στο οδοντικό νήμα: Πρέπει να χρησιμοποιούμε το νήμα με προσοχή έτσι ώστε να μην τραυματίσουμε τους γύρω ιστούς

Αποφυγή καπνίσματος: Το κάπνισμα έχει συνδεθεί με κίνδυνο εκδήλωσης ουλίτιδας, η οποία προκαλεί τα σημάδια

Διαχείριση άλλων προβλημάτων υγείας: Κάποιες άλλες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε προβλήματα με τα ούλα, και για αυτό είναι καλό να τις κρατάμε υπό έλεγχο

Πώς διορθώνονται τα μαύρα τρίγωνα

Τα σημάδια αυτά μπορεί να είναι τόσο αντιαισθητικά, όσο και προβληματικά για την στοματική υγεία. Σύμφωνα με τον Αμπνούλ Αζίζι, οι θεραπείες περιλαμβάνουν:

Όψεις ρητίνης: Είναι επικαλύψεις μικρού μεγέθους και πάχους με λευκή ρητίνη στην επιφάνεια και στα κενά μεταξύ των δοντιών. Κύριος στόχος τους είναι ένα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, αλλά συμβάλλουν και στην κάλυψη των κενών που προσελκύουν τερηδόνα.

Όψεις πορσελάνης: Συνιστούν λεπτά θυλάκια πορσελάνης, που χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των δοντιών και των μεταξύ τους κενών

Ορθοδοντική προσαρμογή: Είναι δυνατή και η προοδευτική μετακίνηση των δοντιών για να κλείσουν τα κενά λόγω κακού σχήματος της γνάθου

Μεταμόσχευση ούλων: Σε περιπτώσεις σοβαρής ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας, γίνεται να χορηγηθεί μόσχευμα ιστού ούλων για να αποκατασταθούν και να κλείσουν τα κενά.

Τέλος, ο ειδικός τόνισε πως σε κάθε περίπτωση πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν τις ιδιαίτερες ανάγκες μας, και να συμβουλευόμαστε πριν κάθε απόφαση τον οδοντίατρό μας.

 

 

Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

BEST OF LIQUID MEDIA