Μενού
Φαρμακοποιός μπροστά σε ανοιχτό συρτάρι με φάρμακα
Συρτάρι με φάρμακα | (Shutterstock)
  • Α-
  • Α+

Σε ανοδική τροχιά κινείται η αγορά φαρμάκων στα ιδιωτικά φαρμακεία και το 2024, συνεχίζοντας την πορεία του προηγούμενου έτους.

Αν και οι ποσότητες παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες, οι πωλήσεις σε αξία σημειώνουν μικρή άνοδο, διαμορφώνοντας το έδαφος για ένα νέο ρεκόρ στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς.

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από την IQVIA, για λογαριασμό του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), κατά το 12μηνο 1/7/2023-30/6/2024, η αγορά φαρμάκου διαμορφώθηκε στα 4,7 δισ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 2,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Παρότι καταγράφεται ήπια αύξηση σε αξία, οριακή πτώση σημειώθηκε από πλευράς όγκου. 

Τα παραπάνω στοιχεία αφορούν σε συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που διατίθενται σε ιδιωτικά φαρμακεία, αλλά δεν περιλαμβάνουν τα φάρμακα που χορηγούνται στα νοσοκομεία και τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) που διακινούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.  

Αύξηση στα γενόσημα

Αναφορικά με τις κατηγορίες φαρμάκων, κατά την ίδια περίοδο, άνοδο (1,4%) σημειώθηκε στα γενόσημα από πλευράς όγκου, με σημαντική αύξηση 6,5% σε αξία.  

Αύξηση (2,5%) σε αξία καταγράφηκε και στα off patent (πρωτότυπα φάρμακα τα οποία έχουν χάσει την πατέντας τους), ενώ παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες οι πωλήσεις από πλευράς όγκου. Αισθητή πτώση (4,8%) σημειώθηκε, ωστόσο, στα on patent (φάρμακα με προστασία πατέντας) από πλευράς όγκου και μικρότερη (2,3%) από πλευράς αξίας.

Συνολικά, στο εξεταζόμενο 12μηνο, τα πρωτότυπα φάρμακα (με πατέντα προστατευόμενη ή μη), απορρόφησαν το περίπου 58% της αγοράς σε αξίες (28% με προστασία πατέντας και 30% τα off patent, αντίστοιχα) και τα γενόσημα το 25%. Όσον αφορά στον όγκο, τα πρωτότυπα υπό προστασία πατέντας απορρόφησαν το 7% της αγοράς, τα εκτός πατέντας πρωτότυπα το 37% και τα γενόσημα το περίπου 37%.

Κατά το 12μηνο αναφοράς, από το σύνολο των σε 4,7 δισ. ευρώ, τα πρωτότυπα (με και χωρίς προστασία πατέντας) παρέμειναν στα περίπου 2,4 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο, ενώ τα γενόσημα αυξήθηκαν σε 1,32 δισ. ευρώ, έναντι των 1,24 δισ. ευρώ. Η αγορά των λοιπών προϊόντων διαμορφώθηκε σε περίπου 967 εκατ. ευρώ, έναντι των 930 εκατ. ευρώ.

Τιμές και θεραπευτικές κατηγορίες

Όσον αφορά στα μερίδια αγοράς βάσει τιμής, τα φάρμακα που κοστίζουν κάτω από 10 ευρώ, αποτελούν το 66% της αποζημιούμενης αγοράς από πλευράς όγκου. Ακολουθούν με ποσοστό 12,7% αυτά που κοστίζουν μεταξύ 10-14,99 ευρώ, 5,7% κατέχουν τα φάρμακα κόστους 15 έως 19,99 ευρώ και με περίπου 5% αυτά των 20-29,99 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις θεραπευτικές κατηγορίες, τέσσερις εξ αυτών καλύπτουν το 70% της αγοράς: Πρώτα σε κυκλοφορία είναι τα φάρμακα για το πεπτικό σύστημα και το μεταβολισμό (23,7%), ακολουθούν τα καρδιολογικά (21,2%), τα νευρολογικά (12,8%) και τα σκευάσματα για το αίμα και τα αιμοποιητικά όργανα (12,5%). 

Σύμφωνα με την IQVIA, οι μειώσεις τιμών που εφαρμόσθηκαν μέσα στην προηγούμενη χρονιά αλλά και στις αρχές του 2024 για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που αποζημιώνονται (περί τα 4,18  δισ. ευρώ), θα έπρεπε να έχουν οδηγήσει σε εξοικονόμηση της τάξης των 68 εκατ. ευρώ για την περίοδο που εξετάζεται. 

Ωστόσο, τελικά φαίνεται ενίσχυση των πωλήσεων κατά 107 εκατ. ευρώ, γεγονός που αποδίδεται στην «απορρόφηση» των μειώσεων από την αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 55 εκατ. ευρώ και την αλλαγή του μίγματος των θεραπευτικών σχημάτων ή υποκατάσταση κατά 120 εκατ. ευρώ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA