Μενού
Χάπια
Χάπια | Unsplash
  • Α-
  • Α+

Στον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς με τα κρίσιμα- μοναδικά φάρμακα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα, όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) στην τοποθέτησή του σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του ΕΟΦ για την ανάκληση της απόφασης απαγόρευσης εξαγωγών μεγάλου αριθμού σκευασμάτων και τις πιθανές επιπτώσεις της στην επάρκεια της ελληνικής αγοράς. 

Επισημαίνει για ακόμα μια φορά ότι ο συνδυασμός των ιδιαίτερα χαμηλών τιμών πολλών φαρμάκων και υψηλών επιστροφών στην Ελλάδα, αποτελεί τη βασική αιτία που καταγράφονται ελλείψεις, λόγω παράλληλων εξαγωγών ή αποσύρσεων. «Η στρέβλωση αυτή θα πρέπει να διορθωθεί σταδιακά, με προτεραιότητα τα μοναδικά-κρίσιμα φάρμακα», τονίζει ο Σύνδεσμος.

Παράλληλα, δηλώνει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά και βρίσκεται σε συνεχή και σταθερή επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και τους Οργανισμούς αναφορικά με τα ζητήματα που πιθανά μπορεί να προκύψουν.

«Ο ΣΦΕΕ και οι εταιρείες μέλη του καταβάλουν προσπάθειες και ενημερώνουν τις Αρχές όταν χρειάζεται, ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις απαραίτητες θεραπείες, καθώς η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα», δηλώνει ο Σύνδεσμος.

Παράλληλα, ευελπιστεί πως η έναρξη της λειτουργίας του Ηλεκτρονικού Συστήματος Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων θα συμβάλει καθοριστικά στην ουσιαστική επόπτευση της αγοράς. «Μένει να φανεί στο προσεχές χρονικό διάστημα αν η πρόσφατη άρση απαγόρευσης εξαγωγών που αποφασίστηκε για πολλά φάρμακα, ήταν μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση ή αν θα επιστρέψουμε σε περαιτέρω ένταση των ελλείψεων, ένα γεγονός που, εφόσον συμβεί, θα επιβεβαιώσει την αδυναμία των αρμόδιων φορέων να εποπτεύσουν την αγορά», τονίζει.

ΕΟΦ: Το μέτρο είναι προσωρινό

Μετά την «κόντρα» που ξέσπασε μεταξύ φαρμακοποιών και φαρμακαποθηκαρίων για το θέμα, ο ΕΟΦ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση την Παρασκευή (26/1).
Όπως επισημαίνει, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ο Οργανισμός, παρακολουθεί την επάρκεια της κυκλοφορίας φαρμάκου και διερευνά την περιορισμένη διαθεσιμότητα και τις διακοπές κυκλοφορίας που κοινοποιούνται από κατόχους αδείας κυκλοφορίας, ασθενείς και επαγγελματίες υγείας. Επίσης, λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για να μην υπάρχουν φαρμακευτικές ελλείψεις στην αγορά. Στο πλαίσιο της υποχρέωσης αυτής και για την προστασία της δημόσιας υγείας θέτει περιορισμούς όταν κρίνεται απαραίτητο και για όσα φάρμακα κρίνεται απαραίτητο, στις εξαγωγές σκευασμάτων που δεν πρέπει να λείψουν από τους Έλληνες ασθενείς. Ένας τέτοιος κατάλογος ήταν σε ισχύ τους τελευταίους μήνες και συνέβαλε καθοριστικά στην ομαλοποίηση της διαθεσιμότητας φαρμάκων στη χώρα.

«Με πρόσφατη απόφαση που δημοσιεύθηκε στις 19/1/23, ο Οργανισμός ήρε τις υπ’αριθμ αρ. πρωτ. ΕΟΦ: 82544 & 82545/27-07-2023 & 48113/10-05-23, αποφάσεις απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών & ενδοκοινοτικής διακίνησης φαρμακευτικών προϊόντων που αφορούσαν την απαγόρευση εξαγωγών 252 σκευασμάτων και έθεσε άμεσα σε ισχύ νέα απόφαση απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών & ενδοκοινοτικής διακίνησης φαρμακευτικών προϊόντων η οποία αφορά ένα σημαντικά μειωμένο αριθμό σκευασμάτων (119). Η μείωση αυτή έγινε δυνατή καθώς με τα πλέον πρόσφατα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του ο ΕΟΦ με τη συνεχή και ενδελεχή εποπτεία της αγοράς που ασκεί,  εξέλιπε η ανάγκη προστασίας πολλών από τα σκευάσματα που είχαν συμπεριληφθεί στον προηγούμενο κατάλογο. Ο ΕΟΦ θέλει να ευχαριστήσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην αλυσίδα του φαρμάκου στη χώρα για τη συμβολή τους στη βελτίωση αυτή», αναφέρει ο ΕΟΦ στην ανακοίνωσή του. Και προσθέτει:

«Αξίζει να τονιστεί ότι το μέτρο αυτό είναι προσωρινό. Ο ΕΟΦ επαναξιολογεί συνεχώς τα δεδομένα και επιφυλάσσεται να προβαίνει σε περαιτέρω εντάξεις ή απεντάξεις φαρμάκων όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο. Επισημαίνεται ότι διαχρονικός και σταθερός στόχος του ΕΟΦ και του υπουργείου Υγείας είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της ομαλής ροής φαρμάκων στην Ελληνική επικράτεια. Ταυτόχρονα, σέβεται τους κανόνες του υγιούς εξαγωγικού εμπορίου και υποστηρίζει κάθε νόμιμη δραστηριότητα στον φαρμακευτικό κλάδο. Δεσμεύεται ότι στο πλαίσιο του εποπτικού του ρόλου, θα συνεχίσει και θα εντείνει τους αυστηρούς και συστηματικούς ελέγχους σε όλα τα επίπεδα, ώστε να πάψει σύντομα να υπάρχει η αναγκαιότητα επιβολής τέτοιων περιοριστικών μέτρων. Είναι στο χέρι όλων των υγιών φορέων να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή και να συμβάλουν έτσι στη βελτίωση τόσο της υγείας του Έλληνα πολίτη όσο και της οικονομίας της χώρας».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA