Μενού
plimmires-thessalia
Πλημμύρες στη Θεσσαλία | Konstantinos Tsakalidis / SOOC
  • Α-
  • Α+

Δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας καταγράφονται στις περιοχές της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel, όπως προκύπτει από την επιδημιολογική επιτήρηση. Ειδικότερα, μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ είχαν καταγραφεί 36 κρούσματα γαστρεντερίτιδας, εκ των οποίων τα 2 χρειάστηκαν ολιγοήμερη νοσηλεία, ενώ επιπλέον, 3 άτομα εμφάνισαν δερματικά εξανθήματα.

Το Υπουργείο Υγείας έχει αναπτύξει -μεταξύ άλλων- επιχειρησιακό σχέδιο επιδημιολογικής επιτήρησης μεταδιδόμενων νοσημάτων (πχ γαστρεντερίτιδα, λεπτοσπείρωση κ.α.) στις πληγείσες περιοχές. Τα δείγματα στέλνονται στο Συντονιστικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας, το οποίο στήθηκε στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πλημμυρικών φαινομένων, υπό την Αναπληρώτρια Υπουργό, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Χθες η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, εξέδωσε εγκύκλιο με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ιατρικού προσωπικού και των άλλων επαγγελματιών Υγείας, για την έγκαιρη διάγνωση και επιδημιολογική καταγραφή νοσημάτων, η εμφάνιση των οποίων ευνοείται από τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Αυτά περιλαμβάνουν γαστρεντερίτιδες, ηπατίτιδα Α, νοσήματα του αναπνευστικού (CoViD, λεγεωνέλλωση) και νοσήματα που μεταδίδονται μέσω τρωκτικών ή άλλων ζώων (λεπτοσπείρωση, Ιός Δυτικού Νείλου, ελονοσία), ενώ ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για την έγκαιρη αναγνώριση και τον εργαστηριακό έλεγχο πιθανών κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης. 

Επίσης, κρίνεται σκόπιμη η επαγρύπνηση των επαγγελματιών υγείας για τις περιπτώσεις αντιμετώπισης επιμόλυνσης τραυμάτων από βακτήρια, όπως ο σταφυλόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος και μυκητιάσεις. Επιπλέον, ζητείται να ληφθεί μέριμνα καθώς, λόγω συνθηκών, δεν είναι απίθανη η πρόκληση δηγμάτων από άγρια ή και οικόσιτα ζώα και ερπετά.

Ιός Δυτικού Νείλου: Την επόμενη εβδομάδα η πρώτη εικόνα

Το ερχόμενο διάστημα θεωρείται αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων στην περιοχή που οφείλονται στον ιό του Δυτικού Νείλου. Ως εκ τούτου, το υπουργείο Υγείας επισείει την προσοχή στην έγκαιρη ανίχνευση, καταγραφή και δήλωση ύποπτων ή/και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Άλλωστε, όπως προκύπτει από την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, περιοχές της Λάρισας, της Καρδίτσας και των Τρικάλων εντάσσονταν, ακόμα και πριν από τις πλημμύρες, στον κατάλογο με αυτές που είτε έχουν εμφανίσει ένα τουλάχιστον κρούσμα του ιού είτε εθεωρείτο πιθανό να εμφανίσουν κρούσματα στο εγγύς μέλλον.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές Αρχές, παρότι αυτή τη στιγμή ο ιός του Δυτικού Νείλου δίνει κρούσματα στην περιοχή, τα αβγά των κουνουπιών έχουν καταστραφεί από τις πλημμύρες. Σε κάθε περίπτωση, η εντομολογική επιτήρηση, η οποία γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, έχει ήδη εντατικοποιηθεί, βάσει του επιχειρησιακού σχεδίου που έχει αναπτύξει το υπουργείο Υγείας, ώστε να αντιμετωπιστούν έγκαιρα δυνητικές απειλές. Εάν σε μία εβδομάδα, που θα υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό αποστράγγισης, παρατηρηθούν προνύμφες κλπ., οι υγειονομικές Αρχές θα λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, ούτως ώστε να μην εκτεθεί στον ιό ο πληθυσμός. «Τα θέματα αυτά τα χειρίζονται ειδικές επιστημονικές ομάδες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, γι’ αυτό και οι πολίτες δεν θα πρέπει να τρομάζουν, ούτε όμως και να εφησυχάζουν», διαβεβαίωσε από τη Λάρισα η Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Σημειώνεται ότι το Συντονιστικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας συνεδριάζει σε καθημερινή βάση, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να γίνεται άμεση εκτίμηση της κατάστασης, ανά πληγείσα περιοχή, και να λαμβάνονται τα απαραίτητα και στοχευμένα μέτρα προστασίας με βάση τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA