Μενού
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ο κύβος ερρίφθη. Οι εκλογές «μύρισαν» και η προεκλογική περίοδος ουσιαστικά ξεκίνησε έστω και αν δεν έχει γίνει η προκήρυξη τους. Το πόσο μακρά θα είναι η περίοδος αυτή μένει να φανεί. Οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις πολλές, τα σενάρια ακόμα περισσότερα. Μια πολυπαραγοντική εξίσωση με πλήθος αγνώστους και αστάθμητους παράγοντες με τα κόμματα να καταστρώνουν τη στρατηγική τους για κάθε περίπτωση. Παρ’όλα αυτά, επισήμως τουλάχιστον, η εξάντληση της τετραετίας εξακολουθεί να παραμένει η σταθερή πρωθυπουργική θέση, η οποία όμως μπορεί να μεταβληθεί ανά πάσα στιγμή. Τυπικά αυτό σημαίνει ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να διεξαχθούν το αργότερο τον Ιούλιο του 2023, ενδεχόμενο που δε συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.   

Το Σύνταγμα επιτρέπει τη διάλυση της Βουλής με πρόταση της κυβέρνησης πριν τη συμπλήρωση της τετραετίας μόνο για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας. Η επίκληση αόριστα εθνικού θέματος υπήρξε χαρακτηριστικό πολιτικό γνώρισμα της Μεταπολίτευσης με 3 μόνο κυβερνήσεις να ολοκληρώνουν τη θητεία τους τα τελευταία 45 χρόνια. Είναι όμως η πρώτη φορά μεταπολιτευτικά, που η αντιμετώπιση εθνικού θέματος, όχι μόνο δε θα αποτελούσε μία προσχηματική συνθήκη ώστε να υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αλλά συνιστά τον ορισμό της συνταγματικής πρόβλεψης. 

Τι ισχύει στην Τουρκία

Οι μέρες, που διανύουμε και οι επόμενες, που θα έρθουν είναι πολύ πονηρές και σίγουρα επικίνδυνες. Διπλές εκλογές τη στιγμή, που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε πρωτοφανή παροξυσμό λόγω της προεδρικής εκλογής στην Τουρκία τον Ιούνιο του 2023, στην οποία κρίνεται η πολιτική του επιβίωση αλλά και γενικότερα το μέλλον του ιδίου και της οικογένειας του, απειλεί τη χώρα μας με πόλεμο επαναλαμβάνοντας ότι θα «έρθει νύχτα». Εχει ήδη εξαπολύσει αεροπορική επίθεση στη Συρία, προετοιμάζοντας και χερσαία επιχείρηση με πρόσχημα την εξουδετέρωση κουρδικών τρομοκρατικών οργανώσεων χωρίς να μπορεί να εκτιμηθεί μέχρι στιγμής εάν η παρέμβαση των ΗΠΑ θα αποτρέψει μία νέα τουρκική εισβολή στη χώρα της Μέσης Ανατολής. 

Βάσει των προβλέψεων του τουρκικού συντάγματος, σε καταστάσεις έκτακτων συνθηκών η αναβολή των προεδρικών εκλογών μπορεί να φτάσει τον ενάμιση χρόνο με δυνατότητα παράτασης

Το πρώτο βασικό ερώτημα, που προκύπτει σε συνθήκες ακραίας τουρκικής επιθετικότητας αφορά στο χρόνο διεξαγωγής των ελληνικών εκλογών και πώς αυτός μπορεί να καθορίσει από τη μία πλευρά την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και από την άλλη τις πολιτικές εξελίξεις στη γείτονα. Με βάση το επικρατέστερο σενάριο οι εκλογές στη χώρα μας θα προηγηθούν των τουρκικών. Οι πρώτες κάλπες θα στηθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής πράγμα, που σημαίνει, βάσει της εκλογικής επιρροής των κομμάτων, όπως αυτή αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ότι δε θα σχηματιστεί κυβέρνηση. Το διάστημα του ενάμιση μήνα μεταξύ των πρώτων και δεύτερων εκλογών με υπηρεσιακή κυβέρνηση στο τιμόνι της χώρας θεωρείται από πολλούς στην Αγκυρα το παράθυρο ευκαιρίας, που αναζητά το τουρκικό καθεστώς για μία προσχεδιασμένη ελληνοτουρκική κρίση

Τα όσα έχει πράξει η Τουρκία στο παρελθόν με τον Αττίλα το 1974 και την κρίση των Ιμίων το 1996 αποδεικνύουν ότι η τουρκική πολιτική και στρατιωτική ελίτ επέλεξε να εφαρμόσει τα επεκτατικά της σχέδια εις βάρος του ελληνισμού ζυγίζοντας πρώτα τις πολιτικές συνθήκες, που επικρατούσαν στην Ελλάδα τα συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα και προχωρώντας στη συνέχεια στην υλοποίηση των σχεδιασμών της. Με αυτό ως δεδομένο αλλά και λαμβάνοντας υπόψη την απεγνωσμένη προσπάθεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επανεκλεγεί, το μεσοδιάστημα της διπλής εκλογικής αναμέτρησης στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά κρίσιμο. 

Μονόδρομος για Ερντογάν μια τεχνητή κρίση

Ενα επεισόδιο στο Αιγαίο θα εξασφάλιζε στον Τούρκο πρόεδρο την αναβολή των εκλογών της 18ης Ιουνίου, στην περίπτωση, που διαπίστωνε ότι η επανεκλογή του θα ήταν ανέφικτη. Βάσει των προβλέψεων του τουρκικού συντάγματος, σε καταστάσεις έκτακτων συνθηκών η αναβολή των προεδρικών εκλογών μπορεί να φτάσει τον ενάμιση χρόνο με δυνατότητα παράτασης αυτού του διαστήματος. Είναι προφανές ότι μία τεχνητή κρίση με την Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει το τελευταίο χαρτί του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να παραμείνει στην εξουσία.

Στο περιβάλλον αυτό, η επιλογή του χρόνου διεξαγωγής των επόμενων ελληνικών εκλογών οφείλει να γίνει πρωτίστως με εθνικά κριτήρια και λιγότερο με κομματικούς υπολογισμούς ενώ η υπηρεσιακή κυβέρνηση, που θα οδηγήσει τη χώρα στις δεύτερες κάλπες, παρά τη σύντομη θητεία της, θα πρέπει να είναι έτοιμη να λάβει αποφάσεις και να διαχειριστεί ευθύνες τεράστιας εθνικής σημασίας. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA