Μενού
prosfyges
Πρόσφυγες | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

H αναδίπλωση του γερμανικού περιοδικού Spiegel σχετικά με όσα είχε αναφέρει για την παρουσία μεταναστών σε νησίδα στον ποταμό Έβρο και τον θάνατο της 5χρονης Μαρίας προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και αν αυτό το θέμα δεν είχε «βάση» στην πλήρη διάσταση του, εν τούτοις το προσφυγικό ζήτημα παραμένει σημαντικό. 

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος ανέφερε πως «η αλήθεια είναι πως η Ελληνική Αστυνομία τη χρονιά που μας αποχαιρέτησε απέτρεψε την είσοδο 250.000 παράνομων μεταναστών. Προσηλωμένη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή.»

Το μεταναστευτικό ήταν πάντα ένα ισχυρό «όπλο» του Ερντογάν για να ασκήσει πίεση προς την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόσο στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα όσο και στο Αιγαίο αστυνομικοί και λιμενικοί σε συνεργασία με στελέχη του Frontex περιπολούν διαρκώς για να αποτρέψουν παράνομες εισόδους προσφύγων και μεταναστών καθώς διαπιστώνουν πως ο ρόλος των τουρκικών διωκτικών αρχών είναι μάλλον «διακοσμητικός» αφού δεν αποτρέπουν τις ροές προς την Ελλάδα αλλά αντιθέτως τις «συνοδεύουν». 

Ο στόχος είναι και η δημιουργία τυχόν θερμού επεισοδίου με αφορμή περιστατικό έρευνας διάσωσης και ευθείας αμφισβήτησης ελληνικών περιοχών. Για το λόγο αυτό και στους αστυνομικούς και στους λιμενικούς έχει δοθεί εντολή για αυξημένη επαγρύπνηση αλλά και για κινήσεις που δείχνουν αποφασιστικότητα προς την αντίθετη πλευρά. 

Παράλληλα στο «μικροσκόπιο» των ελληνικών Αρχών βρίσκεται και ο ρόλος των ΜΚΟ που ασχολούνται με το προσφυγικό. Με την έρευνα να εστιάζει και στο πως γνωρίζουν λεπτομέρειες για τα «δρομολόγια» των προσφύγων ενημερώνοντας στη συνέχεια τις ελληνικές αρχές και «απαιτώντας» τη διάσωση των ανθρώπων αυτών. 

Τα κέρδη από την παράνομη διακίνηση μεταναστών παραμένουν υψηλά. Για το λόγο αυτό οι σύγχρονοι δουλέμποροι που δρουν στην Τουρκία έχοντας παράλληλα απλώσει τα «πλοκάμια» τους και σε ελληνικά νησιά ή ακόμα και στην Ιταλία αναζητούν διαρκώς τρόπους να μεταφέρουν όσο γίνεται περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες αδιαφορώντας για τη ζωή τους από τη στιγμή που το ταξίδι έχει προπληρωθεί.