Μενού
erdogan_ekloges_tourkia
Υποστηρικτές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | ΑΠΕ - ΜΠΕ
  • Α-
  • Α+

Ο Ερντογάν είναι η ίδια η Τουρκία, μία χώρα που έχασε την τελευταία ευκαιρία να στρίψει το τιμόνι της προς τη Δύση κόντρα στην ισλαμιστική πορεία που έχει χαράξει ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της.

Με αυτή την έννοια η επανεκλογή Ερντογάν κάνει τα πράγματα πιο ξεκάθαρα για την Ελλάδα. Ξέρει ποιον έχει απέναντι της και γνωρίζει τα σχέδια του που φτάνουν μέχρι και τη στρατιωτική εμπλοκή.

Η κυβέρνηση λοιπόν που θα εκλέξουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις εθνικές προκλήσεις του «αιώνα της Τουρκίας» του Ερντογάν που μόλις ξεκινά. Και πρέπει να είναι έτοιμη για όλα σε κάθε επίπεδο.

Η εικόνα των οπαδών του κυβερνώντος κόμματος AKP να πανηγυρίζουν μέσα στην Αγία Σοφία δίνει το στίγμα της νέας εθνικιστικής σελίδας που γυρνά η γείτονα. Εάν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι τα ακραία εθνικιστικά τουρκικά κόμματα αθροίζουν ποσοστό της τάξης του 25% μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε το μέγεθος του ακροατηρίου της αναθεωρητικής πολιτικής της Άγκυρας, που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια του κυβερνητικού συνασπισμού.

erdogan_ekloges_tourkia
Ρετζέπ Ταγίπ και Εμινέ Ερντογάν | ΑΠΕ - ΜΠΕ

Όλοι οι δρόμοι της Τουρκίας που οραματίζεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να μείνει στην ιστορία της χώρας του περνούν από το Αιγαίο. Τα κείμενα που έχει καταθέσει στους διεθνείς οργανισμούς η τουρκική κυβέρνηση αναφορικά με τις παράνομες διεκδικήσεις της στην περιοχή μας αποκαλύπτουν τις επόμενες ενέργειες της στο διπλωματικό πεδίο στοχεύοντας να φέρει σε δύσκολη θέση τη χώρα μας εγκλωβίζοντας τη να αποδεχτεί τη συζήτηση του συνόλου της επεκτατικής ατζέντας της.

Το νεοοθωμανικό αφήγημα Ερντογάν κρίθηκε στις προεδρικές εκλογές και αποδείχτηκε πιο ισχυρό από τον αρνητικό κοινωνικό αντίκτυπο της κατάρρευσης της εθνικής οικονομίας της Τουρκίας. Για το λόγο αυτό είναι εξαιρετικά πιθανό να επιστρατευτεί ξανά από τις πρώτες κιόλας μέρες της νέας τουρκικής κυβέρνησης στην κατεύθυνση της επικοινωνιακής διαχείρισης της ανεξέλεγκτης οικονομικής κατάστασης της χώρας και των αναγκαίων επώδυνων μέτρων που πρέπει να ληφθούν άμεσα.

erdogan_ekloges_tourkia
Υποστηρικτές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν τουλάχιστον ουτοπικό να περιμένει κάποιος σημαντικές αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας στην έναρξη της τρίτης προεδρικής θητείας Ερντογάν.

Η φιλοδοξία του Τούρκου προέδρου να ξεπεράσει τον Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος αφάνισε το ελληνικό στοιχείο στον Πόντο και στη Μικρά Ασία, περνά νομοτελειακά μέσα από μία νέα καταστροφή του Ελληνισμού στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Μία νέα μεγάλη εθνική ήττα για τους Έλληνες που θα επιτρέψει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να γραφτεί το όνομα του με χρυσά γράμματα στο πάνθεον των ηγετών της Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η προοπτική υλοποίησης των τουρκικών επεκτατικών σχεδιασμών επιτάσσει ενότητα του ελληνικού λαού και αποφασιστικότητα σε όλα τα πεδία της νέας ελληνικής κυβέρνησης, που θα προκύψει σε ένα μήνα.

erdogan_ekloges_tourkia
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η πιθανότητα να βρεθούμε στο προσεχές διάστημα αντιμέτωποι με απόπειρα της Άγκυρας να επιβάλλει τετελεσμένα όχι μόνο με διπλωματικά αλλά και με στρατιωτικά μέσα μηδενίζει τον πολιτικό χρόνο προσαρμογής που θα έχει στη διάθεση της η νέα ελληνική κυβέρνηση.

Γιατί μπορεί ο Ερντογάν να είπε στα επινίκια ότι μόνο ο θάνατος μπορεί να τον χωρίσει από την προεδρία της Τουρκίας όμως μέχρι να συμβεί αυτό και για να παραμείνει στην εξουσία δε θα δίσταζε να κάνει ακόμα και έναν πόλεμο με την Ελλάδα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.