Μενού
  • Α-
  • Α+

Κάποιοι επειδή βιάζονται προτιμούν να διασχίζουν τρέχοντας τις διαβάσεις όπου υπάρχουν φωτεινοί σηματοδότες χωρίς να ελέγξουν αν έχει ανάψει «πράσινο» για τους πεζούς. Άλλοι επιλέγουν να περάσουν απέναντι σε σημεία όπου δεν υπάρχουν διαβάσεις ακόμα και σε δρόμους ή ώρες όπου τα οχήματα αναπτύσσουν μεγάλη ταχύτητα.

Σχεδόν καθημερινά καταγράφονται ατυχήματα όπου εμπλέκονται πεζοί. Άλλοτε θανατηφόρα, άλλοτε σοβαρά και άλλοτε ελαφρά. Το θέμα έχει επανέλθει στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες με αφορμή αρκετές παρασύρσεις πεζών από διερχόμενα οχήματα. Το ζήτημα της οδικής παιδείας όπως λένε ειδικοί θα πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία.

Θα πρέπει τα παιδιά να ξέρουν πως να κινηθούν στο δρόμο και να συστήνουν και στους γονείς τους να τηρούν αυστηρά τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Γιατί δεν έχει νόημα καμία συζήτηση σε μια σχολική αίθουσα εάν φεύγοντας το παιδί για να επιστρέψει στο σπίτι του δει κάποιον από τους γονείς του να κινούνται χωρίς τη δέουσα προσοχή στο δρόμο.

Τα στοιχεία της ΕΛΑΣ για το 2022 δείχνουν ότι σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα 1.542 περιστατικά με σύγκρουση με πεζό ή παράσυρση. Από αυτά ενδεικτικά 109 ήταν τον Φεβρουάριο, 154 τον Απρίλιο, 143 τον Μάιο, 142 τον Ιούνιο, 122 τον Ιούλιο, 137 τον Σεπτέμβριο, 142 τον Οκτώβριο, 166 τον Νοέμβριο και 146 τον Δεκέμβριο.

Και φυσικά η πλειοψηφία των ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται πεζοί καταγράφηκε στην πολυπληθέστερη Αττική με 946 και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 239. Ωστόσο, τα ατυχήματα είχαν και θύματα καθώς 105 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 1648 τραυματίστηκαν. Μάλιστα συχνά ανάμεσα στα θύματα είναι και παιδιά. Στα ΜΜΕ ενδεχομένως να ανοίξει ξανά μια συζήτηση για τα τροχαία ατυχήματα με παρασύρσεις πεζών.

Θα μιλήσουν ειδικοί και όσοι τους ακούσουν θα συμφωνήσουν. Το θέμα ωστόσο είναι τι γίνεται στην πράξη. Δεν γίνεται να υπάρχει σε κάθε διασταύρωση ένας τροχονόμος. Είναι και αυτό θέμα προσωπικής ευθύνης.

Είτε πεζοί είτε οδηγοί οφείλουμε να τηρούμε αυστηρά τον ΚΟΚ. Για να μπορούμε καθημερινά να κινούμαστε με ασφάλεια στους ελληνικούς δρόμους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.