Μενού
  • Α-
  • Α+

Αποκλεισμό από τα γήπεδα και αναφορά στην αστυνομία θα είναι μερικές από τις πιο σοβαρές κυρώσεις που θα υποστούν οι οπαδοί των βρετανικών ομάδων που θα εισβάλλουν στους αγωνιστικούς χώρους στο πρωτάθλημα της Premier League, ακόμη και αν η παράβαση τους δεν έχει να κάνει με βία, αλλά με... πανηγυρισμό! Αυτή ήταν η απόφαση για τα νέα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί από τις Αρχές του ποδοσφαίρου στη χώρα.

Διαβάστε ακόμη: Ολυμπιακός: Μετά τον Χουάνγκ Ιν-Μπέομ «έκλεισε» και Λάιντνερ

Oι οπαδοί που θα «συλλαμβάνονται» να εισβάλλουν σε αγωνιστικό χώρο θα αντιμετωπίζουν πλέον τις ίδιες κυρώσεις με όσους κατέχουν πυροτεχνήματα ή φωτοβολίδες, κοινώς γνωστά ως «pyro», κάνουν ρίψη αντικειμένων, χρήση ναρκωτικών ή οποιαδήποτε άλλη μορφή βίας. Η σκληροπυρηνική προσέγγιση που συμφωνήθηκε μεταξύ της Premier League, της EFL και της Football Association τίθεται σε άμεση ισχύ. Η διάρκεια οποιασδήποτε απαγόρευσης δεν έχει καθοριστεί, αλλά αναμένεται να ισχύουν για ένα έτος.

«Μαζί, με συλλόγους και συνεργάτες σε όλο το ποδόσφαιρο, ξεκαθαρίζουμε ότι το είδος των περιστατικών που είδαμε την περασμένη σεζόν πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Premier League, Ρίτσαρντ Μάστερς. «Αν δεν λάβουμε συλλογική και διαρκή δράση, μπορεί να είναι μόνο θέμα χρόνου να τραυματιστεί κάποιος σοβαρά ή χειρότερα».

Κάθε οπαδός που απλά τρέχει στον αγωνιστικό χώρο ή κουβαλάει ή χρησιμοποιεί pyro θα υπόκειται σε αυτόματο αποκλεισμό με τις απαγορεύσεις να επεκτείνονται ενδεχομένως στους γονείς ή κηδεμόνες εάν οι παραβάτες είναι κάτω των 18 ετών. Τα άτομα θα αναφέρονται επίσης στην αστυνομία, ενώ οι ποδοσφαιρικές αρχές δεσμεύονται να συνεργαστούν για να επιτύχουν διώξεις. Θα καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες σε μια προσπάθεια να εξαλειφθεί η κουλτούρα που οδήγησε σε πολλά έκτροπα από τότε που οι οπαδοί επέστρεψαν στους χώρους μετά το lockdown.

Οι αρχές λένε ότι θα ζητήσουν από τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης να αφαιρέσουν περιεχόμενο με εισβολές στα γήπεδα και pyro, υποστηρίζοντας ότι τα βίντεο που δείχνουν τον αμυντικό της Crystal Palace, Joachim Andersen να χτυπιέται από οπαδό της Everton, έχουν προβληθεί περισσότερες από τέσσερα εκατομμύρια φορές. Οι ραδιοτηλεοπτικές εταιρείες έχουν ήδη κληθεί να απομακρύνουν τις κάμερές τους από φωτογραφίες με αναμμένες φωτοβολίδες.