Μενού

Αυτοί είναι οι 20 κορυφαίοι NBAers που ήρθαν και έπαιξαν στην Ελλάδα

nbaers
  • Α-
  • Α+

Ο μπασκετικός ΠΑΟΚ κατάφερε να γίνει το κέντρο της συζήτησης τις τελευταίες ώρες μετά από τη συμφωνία του με τον πρώην NBAer Κέβιν Πόρτερ Τζ. Ο 24χρονος γκαρντ θα φορέσει για τις επόμενες εβδομάδες τα ασπρόμαυρα και ήδη από την ανακοίνωση της συμφωνίας έχει αρχίσει μια - υπερβολική - κουβέντα για το κατά πόσο είναι η μεγαλύτερη μεταγραφή της ομάδας.

Ο Πόρτερ Τζ. - που βρίσκεται από το βράδυ της Τρίτης στη Θεσσαλονίκη - αν δεν είχε προβλήματα με τη βίαιη συμπεριφορά του αυτή τη στιγμή θα απολάμβανε τον τρίτο χρόνο από το πολυετές συμβόλαιο που είχε υπογράψει με τους Ρόκετς. Και θα αμειβόταν, βάσει εκείνης της συμφωνίας, με κάτι λιγότερο από 16 εκατ. δολάρια. Αντ' αυτού μετά από σχεδόν έναν χρόνο απουσίας ψάχνει να αρχίσει και πάλι να παίζει επαγγελματικά μπάσκετ και βλέπει τη Θεσσαλονίκη σας μία καλή αφετηρία.

porter

Όσο μεγάλο pospect κι αν αποτέλεσε ο Πόρτερ Τζ., όσες προοπτικές να γίνει σταρ πρώτης γραμμής, δεν μπορεί (ακόμη τουλάχιστον) να συγκριθεί με άλλους Αμερικανούς που πέρασαν τον Ατλαντικό για να παίξουν είτε τον ΠΑΟΚ είτε στο ελληνικό πρωτάθλημα. Οι φίλοι του «δικεφάλου» έχουν δει τα προηγούμενα χρόνια να φορά τη φανέλα της ομάδας τους για παράδειγμα ο Σκοτ Σκάιλς ή ο Κλιφ Λέβινγκστον. Παίκτες που πριν έρθουν στα μέρη μας είχαν αφήσει το στίγμα τους στις ΗΠΑ και στο NBA.

Στη συνέχεια προσπαθούμε να ξεχωρίσουμε τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις Αμερικανών που άφησαν πίσω τους μια μεγάλη καριέρα στα παρκέ του ΝΒΑ και ήρθαν να παίξουν (ή έστω να κολλήσουν τα τελευταία ένσημα) στα ελληνικά γήπεδα.

Από τη λίστα απουσιάζουν παίκτες που έπαιξαν πρώτα στην Ελλάδα και στη συνέχεια έκαναν καριέρα στο ΝΒΑ (λ.χ. Πέτζα Στογιάκοβιτς, Αντόνιο Ντέιβις, ΠιΤζέι Μπράουν, Κερτ Ράμπις, Φαμπρίσιο Ομπέρτο) ή άλλοι που ήρθαν με... βαρύ βιογραφικό αλλά επ' ουδενί δεν ήταν στην τοπ κατηγορία (λ.χ. Μάριο Τσάλμερς, Τζέισον Καπόνο, Μπράντον Ρας, Τζον Σάλεϊ, Ντίκεϊ Σίμπκινς, Μάικ Σμρεκ ή ακόμη και ο Μίτσελ Ουίγκινς)

Ντομινίκ Ουίλκινς

O «The Human Highlight Film» παραμένει μεχρι και σήμερα η πιο ηχηρή μετακίνηση από το NBA στην Ελλάδα. Ήρθε στα μέρη μας το καλοκαίρι του 1995 για λογαριασμό του Παναθηναϊκού, έχοντας στο βιογραφικό του τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στο NBA, συμμετγοχή στην καλύτερη πεντάδα της σεζόν, νίκες σε διαγωνισμούς καρφωμάτων κ.α. με τον Παναθηναϊκό πήρε το πρώτο του «δακτυλίδι», την Ευρωλίγκα του '96, αλλά αποχώρησε λίγο πριν από το φινάλε της σεζόν.

Έντι Τζόνσον

O «Έντι το πιστόλι». Ίσως ο καλύτερος Αμερικανός σουτέρ που έχει αγωνιστεί στην Ευρώπη, αποτέλεσε μέλος του Ολυμπιακού τη σεζόν 1994/95 κατακτώντας το πρωτάθλημα και φτάνοντας ως τον τελικό της Ευρωλίγκας. Ήρθε στην Ελλάδα μετά από 13 χρόνια στο ΝΒΑ, ενώ αποσύρθηκε το 1999 όντας εκείνη την εποχή ο 22ος σκόρερ στην ιστορία του ΝΒΑ!

Εξέιβιερ ΜακΝτάνιελ

Αποτέλεσε το δεύτερο «μπαμ» του 1995 μαζί με τον Ντομινίκ, με το δικό του δρομολόγιο να έχει προορισμό τη Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του Ηρακλή. Ο «X-MAN» ήταν βασικό στέλεχος των Σόνικς στα 80s, τρομερός ριμπάουντερ στα κολεγιακά του χρόνια, όμως στη χώρα μας όμως δεν δικαίωσε τις προσδοκίες.

Ρόι Τάρπλεϊ

Από τα μεγαλύτερα «what if» των προηγούμενων δεκαετιών. Το που θα μπορούσε να φτάσει αν δεν είχε τους προσωπικούς του δαίμονες δεν το ξέρει κανείς. Στην Ελλάδα μεγαλούργησε με τις φανέλες του Άρη και του Ολυμπιακού. Στο NBA - καλύτερος 6ος παίκτης το 1988 - πρόλαβε να δείξει την αξία του στους Μάβερικς.

Ρολάντο Μπλάκμαν

Μετά από 14 χρόνια μοιρασμένα σε Ντάλας και Νέα Υόρκη, ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ το 1994. Οι Μάβερικς έχουν αποσύρει προς τιμήν του τη φανέλα με το #22.

Τζεφ Μαλόουν

Ο ΒΑΟ (ο Βυζαντινός, στη Θεσσαλονίκη) της Α1 αποτέλεσε τον τελευταία σταθμό στην καριέρα του Μαλόουν, που άρχισε το 1983 με την παρουσία του στην κορυφαία rookie ομάδα, και τελείωσε με 956 παιχνίδια τα 802 βασικός) στο NBA σκοράροντας σχεδόν 19 πόντους μέσο όρο.

Μπάιρον Σκοτ

Μέλος του περίφημου Showtime των Λέικερς στα 80s κατέκτησε τρία πρωταθλήματα στο Λος Άντζελες. Στην τελευταία του σεζόν ήρθε στην Ελλάδα και βοήθησε τον Παναθηναϊκό να επιστρέψει στα πρωταθλήματα.

Μαχμούντ Αμπντούλ Ραούφ

Επιλέχθηκε στο #3 του ντραφτ του 1990, έπαιξε μια δεκαετία στο NBA και πάνω από 600 παιχνίδια και το 1993 αναδείχθηκε πιο βελτιωμένος παίκτης. Το 2006 έφτασε στη Θεσσαλονίκη για τον Άρη της Ευρωλίγκας.

Θερλ Μπέιλι

Με τα χαρακτηριστικά του γυαλιά, ο Μπέιλι αγωνίστηκε για πάνω από μία δεκαετία σε Γιούτα και Μινεσότα σε σχεδόν 1.000 παιχνίδια στο NBA και το 1994 φόρεσε τη φανέλα του Πανιωνίου.

Σκοτ Σκάιλς

Ο πιο βελτιωμένος παίκτης του NBA το 1991, με 11,1 πόντους και 6,5 ασίστ στα δέκα χρόνια που αγωνίστηκε εκεί. Έπαιξε στον ΠΑΟΚ τη σεζόν 1996/97 και στα μέσα της φόρεσε το κοστούμι του προπονητή, ξεκινώντας μια νέα καριέρα.

Τζος Τσίλντρες

Ίσως η πιο ηχηρή μετακίνηση καθώς άφησε το NBA σε ηλικία 25 ετών για να παίξει στον Ολυμπιακό και όντας βασικό στέλεχος των Χοκς. Η μετακίνησή του έγινε πρώτο θέμα στα μεγάλα αθλητικά Μέσα, ωστόσο όταν επέστρεψε και πάλι στις ΗΠΑ δεν ήταν ο ίδιος.

Ρίκι Πιρς

Καλύτερος 6ος παίκτης στο NBA το 1987 και το 1990, άφησε τις ΗΠΑ το 1997 για να αγωνιστεί στην ΑΕΚ, δίχως ωστόσο να αφήσει το στίγμα του στην ομάδα του Ιωαννίδη.

Κλιφ Λέβινγκστον

Μέλος των Μπουλς στα πρωταθλήματα του 1991 και του 1992, ήρθε ως πρωταθλητής στον ΠΑΟΚ τη σεζόν 1992/93 συνθέτοντας με τον Μπάρλοου ένα από τα πιο ισχυρά δίδυμα στην ιστορία της Α1.

Ροντ Χίγκινς

Έπαιξε στο ΝΒΑ για 15 χρόνια με μία μόνο διακοπή. Το 1992 όταν και ήρθε στον Ολυμπιακό στη χρονιά της αναγέννησης της ομάδας, στον οποίο ωστόσο παρέμεινε για λίγους μόνο μήνες.

Ράσο Νεστέροβιτς

Ο μοναδικός ευρωπαίος της λίστας (κάτοχος και ελληνικού διαβατηρίου) ο Νεστέροβιτς κατέκτησε το πρωτάθλημα με τους Σπερς το 2005 έπαιξε σε 875 ματς NBA και έκλεισε την καριέρα του στον Ολυμπιακό το 2011.

Τόνι Ντελκ

Μέλος του Παναθηναϊκού στο τρεμπλ του 2007 με τον ρόλο του όμως να έχει μειωθεί αισθητά μέσα στη σεζόν. Πρωταθλητής NCAA το 2006, με 10 χρόνια στο ΝΒΑ και highlight τους 53 πόντους το 2001 κόντρα στους Κινγκς ως παίκτης των Σανς.

Μπραντ Σέλερς

Βασικό στέλεχος των Μπουλς του Τζόρνταν στα τέλη της δεκαετίας του '80 ήρθε στη Θεσσαλονίκη την περίοδο 1990/91 και ήταν μέλος στο τελευταίο πρωτάθλημα του Άρη.

Τζέιμς Ντόναλντσον

Έπαιξε δύο φορές στην Ελλάδα, για τον Ηρακλή και τη Λάρισα. Πρωτοήρθε το 1993 έχοντας πίσω του 13 χρόνια στο NBA με 8,6 πόντους και 7,8 ριμπάουντ, αλλά και μία συμμετοχή σε All Star Game.

Έντγκαρ Τζόουνς

Αποτέλεσε τον πρώτο ξένο του Παναθηναϊκού και έμεινε στην ομάδα για μία διετία, ενώ αργότερα έπαιξε και στον Άρη. Είχε «γράψει» 363 ματς στο NBA στο πρώτο μισό των 80s με 9 πόντους και 4,8 ριμπάουντς.

(Bonus ο) Ντέρικ Γουίλιαμς

Ο Αμερικανός βρίσκεται στη λίστα μας αποκλειστικά γιατί είναι το υψηλότερο draft pick που έπαιξε στα μέρη μας. Επιλέχθηκε το 2011 το #2 από τη Μινεσότα, έπαιξε 7 χρόνια στο NBA δίχως να δικαιώσει τις προσδοκίες, όπως και τη σεζόν 2022/23 που έπαιξε στον Παναθηναϊκό.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.