Μενού

Πέντε σκληροί καυγάδες και επεισόδια στα παρκέ που άλλαξαν για πάντα το NBA

Malice at the Palace
To Malice at the Palace: Ο καυγάς στο Πίστονς - Πέισερς το 2004 | AP Photos
  • Α-
  • Α+

Ο καυγάς στο Σαν Φρανσίσκο τα ξημερώματα της Τετάρτης, στην αναμέτρηση των Γουόριορς με τους Τίμπεγουλβς, ήρθε να... ταράξει τα ήρεμα νερά των τελευταίων χρόνων στο NBA και να θυμίσει, τουλάχιστον στους παλιότερους περιστατικά που τις προηγούμενες δεκαετίες ήταν καθημερινότητα στους αγώνες της λίγκας.

Εδώ και πολλά χρόνια οι κανονισμοί έχουν αυστηροποιηθεί στο ΝΒΑ αναφορικά με τους καυγάδες πάνω στο παρκέ και τις συγκρούσεις των παικτών, σε μία προσπάθεια που άρχισε από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, από τον τότε κομισάριο Ντέιβιντ Στερν και συνεχίστηκε από τον διάδοχό του Άνταμ Σίλβερ. Ο στόχος είναι να μην χαλάει η εικόνα που έχει το πρωτάθλημα και η αφορμή δόθηκε έπειτα από τον... επικό καυγά το 2004 στο Ντιτρόιτ. Εκείνο το παιχνίδι ανάμεσα στους Πίστονς και τους Πέισερς αποτέλεσε το «σημείο μηδέν» ώστε να αλλάξει όλη η αντιμετώπιση του NBA απέναντι στους καυγάδες πάνω στο παρκέ.

Έκτοτε, έχουν υπάρξει πολλά περιστατικά, αλλά κανένα δεν είχε το αντίκτυπο του παρελθόντος και κανένα δεν έμεινε ατιμώρητο. Έχει αλλάξει τόσο πολύ, πλέον, η νοοτροπία, που πολλοί κάνουν λόγο για ένα «άλλο πρωτάθλημα» σε σχέση με τα όσα γίνονταν - ιδιαίτερα - στις δεκαετίες του 1980 και του 1990.

Και μπορεί στο Γκόλντεν Στέιτ να μην... έπεσαν μπουνιές, ωστόσο το συγκεκριμένο περιστατικό κατάφερε να επισκιάσει τη βραδιά με τους εμπλεκόμενους να αναμένουν τις τιμωρίες τους. Ο Ντρέιμοντ Γκριν ήταν εκείνος που κατάφερε να γίνει αρνητικός πρωταγωνιστής πιάνοντας από τον λαιμό τον Ρούντι Γκομπέρ, με πολλούς να θυμούνται τις μπουνιές που είχε ρίξει σχεδόν έναν χρόνο πριν στον τότε συμπαίκτη του στους Γουόριορς, Τζόρνταν Πουλ, στην προπόνηση της ομάδας του.

Με αφορμή τον χθεσινό καυγά, θυμηθήκαμε πέντε επικούς καυγάδες που η κάθε μία τους έπαιξε σημαντικό ρόλο ώστε να αλλάξει τη στάση του το NBA απέναντι σε τέτοια περιστατικά.

2004: Πίστονς - Πέισερς

PACERS PISTONS BRAWL
Ο Ρον Αρτέστ έχει ανέβει στις εξέδρες | AP Photos

Όποιος μιλά για... ξύλο στο NBA δεν γίνεται να μην αναφερθεί στο περίφημο «Malice at the Palace» που έφτασε να γίνει μέχρι και ντοκιμαντέρ στο Netflix, εστιάζοντας στις αρνητικές συνέπειες που είχε στις ομάδες και τους παίκτες που συμμετείχαν σε αυτό.

Η αναμέτρηση της 19ης Νοεμβρίου 2004 ήθελε λίγο χρόνο για να τελειώσει όταν ο Ρόν Αρτέστ (πριν αλλάξει το όνομά του Metta Sandiford-Artest) έκανε σκληρό φάουλ στον Μπεν Γουάλας. Ο «Big Ben» απάντησε σπρώχνοντάς τον και κάπου εκεί άρχισε γενική σύρραξη. Πριν τα πνεύματα ηρεμήσουν κάπιος πέταξε μια μπύρα στον Αρτέστ (είχε ξαπλώσει επιδεικτικά στη γραμματεία, για να μην εμπλακεί στον καυγά) που... τρελάθηκε και όρμησε στην εξέδρα. Για δύο λεπτά ακούθησαν σκηνές χάους στο γήπεδο με παίκτες, σταφ και οπαδούς να συμμετέχουν στον καυγά. 

Το NBA επέβαλε ποινές συνολικού ύψους 146 αγώνων και 10 εκατομμυρίων δολαρίων σε πρόστιμα ενώ αναθεώρησε πλήρως τόσο τους κανόνες ασφαλείας σρα γήπεδα όσο και το θέμα της πώλησης αλκοόλ σε αυτό.

2006: Νικς - Νάγκετς

Λίγα δευτερόλεπτα πριν από το τέλος του αγώνα στο Μάντισον, ένα σκληρό φάουλ του Μάρντι Κόλινς των γηπεδούχων στον Τζέι Αρ Σμιθ των Νάγκετς έγινε η σπίθα που άναψε τη φωτιά. Στον καυγά μπήκαν οι παίκτες και από τις δύο ομάδες αλλά και οι προπονητπές ενώ επεκτάθηκε και στις εξέδρες. Καθώς τα πράγματα έμοιαζαν να ηρεμούν, ο Καρμέλο Άντονι έριξε μπουνιά στον Κόλινς με αποτέλεσμα να τον πάρει στο κυνήγι ο Τζάρεντ Τζέφρις προτού τον χτυπήσει ένας παίκτης του Ντένβερ. τα πράγματα θα ήταν ακόμη χειρότερα αν η ασφάλεια του γηπέδου δεν είχε συγκρατήσει κάποιους από τους παίκτες. 

Το περιστατικό ήρθε δύο χρόνια μετά από το Malice at the Palace με το ΝΒΑ να παίρνει σκληρές αποφάσεις. Ο Ντέιβιντ Στερν, απέκλεισε επτά παίκτες για συνολικά 47 αγώνες, συμπεριλαμβανομένου του Άντονι (τότε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος) για 15 αγώνες, ενώ ξεκαθάριζε πως ο στόχος είναι να εξαλειφθούν οι καυγάδες από τους αγώνες.

1977: Λέικερς - Ρόκετς

Έχει μείνει στην ιστορία ως «η γροθιά» και παραλίγο να αποβεί μοιραία για τον μετέπειτα πρωταθλητή προπονητή του ΝΒΑ Ρούντι Τομγιάνοβιτς

Στις 9 Δεκεμβρίου 1977, ο Κέρμιτ Ουάσινγκτον των Λέικερς μάλωσε στο κέντρο του γηπέδου με τον Κέβιν Κάνερτ των Χιούστον Ρόκετς, με τον Ρούντι Τομιάνοβιτς να τρέχει να τους χωρίσει. Ο Ουάσινγκτον αντέδρασε με μία δυνατή, η οποία έστειλε τον φόργουορντ των Ρόκετς στο νοσοκομείο και τον άφησε εκτός γηπέδων για την υπόλοιπη σεζόν. Ο Τομγιάνοβιτς είχε διαλύσει το σαγόνι του, τη μύτη του και είχε υποστεί σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Υποβλήθηκε σε σειρά από εγχειρήσεις και τελικά κατάφερε να επιστρέψει στα παρκέ μετά από λίγους μήνες. Ο Ουάσινγκτον τιμωρήθηκε με ποινή αποκλεισμού για εξήντα ημέρες.

1993: Σανς - Νικς

Η κόντρα που είχαν ο Ντοκ Ρίβερς με τον Κέβιν Τζόνσον το βράδυ της 23ης Μαρτίου 1993 κατέληξε σε έναν γενικευμένο καυγά, πρωτόγνωρες ως τότε εικόνες και βαριά πρόστιμα. «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο στα 27 μου χρόνια στο πρωτάθλημα. Φαινόταν σαν να ήταν εκτός ελέγχου. Έγινε λίγο τρομακτικό εκεί για ένα λεπτό» είχε πει στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος των Σανς Τζέρι Κολαντζέλο.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες στον καυγά και ο τότε προπονητής των Νικς, Πατ Ράιλι, που έμεινε με σκισμένα ρούχα όταν στην προσπάθειά του να συγκρατήσει τον Τζόνσον και έπεσε στο παρκέ μαζί του και από πάνω του βρέθηκαν πολλοί παίκτες όπως φαίνεται και στο βίντεο που ακολουθεί. Το παιχνίδι συνεχίστηκε αφού αποβλήθηκαν οι συμμετέχοντες. Το NBA επέβαλε πρόστιμο 160.500 δολαρίων σε 21 μέλη των Νικς και των Σανς.

1984: Σέλτικς - Σίξερς

Στις 9 Νοεμβρίου του 1984 οι Σέλτικς υποδέχονται τους Σίξερς σε ένα ακόμη ντέρμπι της ανατολικής περιφέρειας, με τις δύο ομάδες να είναι αήττητες ως τότε. Ωστόσο, η αναμέτρηση έχει μείνει στη μνήμη για τον άγριο καυγά και όχι για την απόδοση οποιουδήποτε παίκτη στο παιχνίδι.

Πρωταγωνιστές τα δύο μεγάλα αστέρια των ομάδων, ο Λάρι Μπερντ και ο Τζούλιους Έρβινγκ ποι αντάλλαξαν μπουνιές και αποβλήθηκαν από το παιχνίδι. Στον καυγά βρέθηκαν και ο Μόουζες Μαλόουν με τον Μ.Λ. Καρ ενώ σταδιακά μπήκαν στο παρκέ οι παίκτες και από τους δύο πάγκους. Σημειώνεται πως διαιτητής ήταν μόνο ο Ντικ Μπαβέτα καθώς ο δεύτερο ρέφερι είχε αποχωρήσει λόγω τραυματισμού.

«Ήταν ακούσιο το χτύπημα. Αλλά το μόνο που θυμάμαι μετά είναι μάχες σώμα με σώμα» είπε πολλά χρόνια μετά ο Dr. J. Συνολικά τιμωρήθηκαν 18 άτομαμε πρόστιμα: 17 παίκτες και ο προπονητής των 76ers, Μπίλι Κάνινγκχαμ. Οι Έρβινγκ και  Μπερντ έλαβαν τα μεγαλύτερα πρόστιμα, ύψους 7.500 δολαρίων, το δεύτερο μεγαλύτερο στην ιστορία του ΝΒΑ εκείνη την εποχή.

Bonus: Καυγάδες που άφησαν εποχή!

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.