Μενού
megarida
Μεγαρίδα - Προμηθεάς (στιγμιότυπο από την αναμέτρηση) | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Με ενημερώνει ο παντογνώστης επί των μπασκετικών Σπύρος Βασιλείου (πρέπει να διαβάσετε αυτό το έπος αν αγαπάτε την παλιά καλή '90s Α1) πως η Μεγαρίδα, η ομάδα με το παράξενο όνομα που αντιμετώπισε τον Προμηθέα στα προημιτελικά του Final 8 του Κυπέλλου Ελλάδας, είναι πρώτη στην Α2 με 14 σερί νίκες.

Δεν τα κατάφερε να διεκδικήσει το Κύπελλο και τώρα, λογικά, θα επεκτείνει το νικηφόρο σερί της και ενδεχομένως του χρόνου θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις υπερομάδες του Γιώργου Μπαρτζώκα και του Εργκίν Αταμάν στην Α1.

Η Μεγαρίδα έγινε αφορμή να «ξεσκονίσουμε» τις μπασκετικές μας γνώσεις και να καταγράψουμε όλες εκείνες τις ομάδες με τις κάπως στρυφνές ονομασίες, που μας έκαναν να στραφούμε στο εκτεταμένο ρεπορτάζ «επί του καναπέως» για να εντοπίσουμε τι στο καλό σημαίνουν. 

Μ.Ε.Ν.Τ - «Μορφωτική Ένωση Νεολαίας Τούμπας»

Πώς τη μάθαμε: Όσοι διάβαζαν το περιοδικό Τρίποντο ή τις πλούσιες σε ύλη σελίδες της μπασκετικής ενημέρωσης που είχαν στα '90s και στα πρώτα χρόνια των '00s, θα θυμούνται τη Μ.Ε.Ν.Τ, μια τίμια ηρωίδα του μπάσκετ της Θεσσαλονίκης που ποτέ δεν κατάφερε να φτάσει στα σαλόνια της Α1 και να καθιερωθεί.

Έμεινε 14 χρόνια σερί στην Α2 (1990-2004) και προβιβάστηκε μόλις μία φορά, τη σεζόν 2004-05.

VIKOS ΦALCONS (Iωαννίνων)

Πώς τη μάθαμε: Πρόκειται για ομάδα που σχηματίστηκε το 2022, με παίκτες από το ρόστερ του Σπάρτακου Ιωαννίνων. Η ομάδα ανέβηκε στην Α2, στην οποία σήμερα μάχεται για την παραμονή της. Θέλουμε να μείνει, θέλουμε μια ομάδα με σήμα το γεράκι να κοντράρει τις μεγάλες δυνάμεις του μπάσκετ.

Νήαρ Ηστ - Α.Ο. Νήαρ Ηστ Καισαριανής

Πώς τη μάθαμε: Βαγγέλης Βουρτζούμης, Γιάννης Μολφέτας, Παναγιώτης Μπάρλας, Μάριος Μπατής, Χρήστος Ταπούτος, Κώστας Τσαρτσαρής, Γιώργος Τσιάκος, Κρις Χουγκάζ, Ανατόλι Ζουρπένκο, Φράνκο Νάκιτς, Σον Ρέσπερτ, Αντρές Γκίμπερτ, Σέιν Χιλ - αυτοί είναι μερικοί από τους σπουδαίους παίκτες που έχουν βρεθεί στο ρόστερ αυτής της θρυλικής ομάδας, η οποία βρέθηκε για αρκετά χρόνια στην Α1 και αποτέλεσε «φονέα γιγάντων».

Πήρε το όνομα της από το«Κοινωφελές Ίδρυμα Εγγύς Ανατολής» (Near East Foundation - NEF), που ιδρύθηκε στη Νέα Υόρκη το 1915 ως «Περίθαλψη Εγγύς Ανατολής» (Near East Relief) και λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Το εν λόγω ίδρυμα κατασκεύασε το γήπεδο της ομάδας της Καισαριανής και της χάρισε το όνομα της. 

ΠΑΟ Διοικητηρίου 

paodikitiriou
ΠΑΟ Διοικητηρίου - Facebook

Πώς τη μάθαμε: Μικρασιάτες που εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη και δημιούργησαν εκεί αρχικά μια ποδοσφαιρική ομάδα (1929) κι έπειται μια μπασκετική (1958), με έμβλημα το τριφύλλι, στις αποχρώσεις του πράσινου-λευκού. Η ομάδα δεν κατάφερε να φτάσει ποτέ πέρα από την Α2. 

ΕΦΑΟΖ - «Ένωση Φιλαθλητικού Αθλητικού Ομίλου Ζωγράφου»

Πώς τη μάθαμε: Η περιοχή του Ζωγράφου έχει κάθε δικαίωμά να αποκαλείται μπασκετομάνα, μη ειρωνικά. Ολόκληρη οικογένεια Αντετοκούνμπο εμφανίστηκε εκεί, με τον Γιάννη να πιάνει μια μπάλα μπάσκετ και τα υπόλοιπα αδέλφια να ακολουθούν. The rest is history.

B.A.O - «Βυζαντινός Αθλητικός Όμιλος»

Πώς τη μάθαμε: Τη σεζόν 1996-97, η ομάδα που έχει σήμερα ως έδρα το Δήμο Συκεών Θεσσαλονίκης, προβιβάστηκε στην Α1. Κατάφερε να πετύχει μόλις τρεις νίκες, κατάφερε να κάνει trade τον έμπειρο Τζεφ Μαλόουν από το NBA, κατάφερε ακόμα και να κερδίσει τον Ολυμπιακό, στη χρονιά που κατέκτησε όλους τους τίτλους της χρονιάς!

Α.Ε.Π. Ολυμπιάς - «Αθλητική Ένωση Πατρών Ολυμπίας»

Πώς τη μάθαμε: Από τα τοπικά πρωταθλήματα ως την Α1 και τη συμμετοχή στο EuroCup, μεσολάβησαν σχεδόν δύο δεκαετίες. Δεν κατάφεραν να καθιερωθούν στη μεγάλη κατηγορία όπως ο Προμηθέας, αλλά αυτό το ΑΕΠ, είχε σίγουρα ψυχή.

Διαγόρας Δρυοπιδέων - «Αθλητικός Σύλλογος Διαγόρας Δρυοπιδέων Αιγάλεω»

Πώς τη μάθαμε: Έκανε τέσσερις ανόδους σε πέντε χρόνια, έφτασε στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος, άγγιξε το όνειρο του προβιβασμού στην Α1, αλλά «γονάτισε» οικονομικά και παρέδωσε το ΑΦΜ στον Ιωνικό Νικαίας. Μας λείπουν αυτοί οι μικροί ήρωες των παρκέ, αυτές οι ομάδες που κάνουν το μπαμ κι έπειτα χάνονται.

ΧΑΝΘ - «Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης»

Πώς τη μάθαμε: Η ΧΑΝΘ έχει τροφοδοτήσει το μπάσκετ της Θεσσαλονίκης με παίκτες, οι οποίοι, δεκαετίες πριν το μπάσκετ γίνει εμπορικό και showtime, ως τολμηροί πιονιέροι δοκίμαζαν τις ικανότητες τους σε λεϊ απ και σουτ μέσης απόστασης. Τρίποντο; Τι είναι αυτό;

Σήμερα η ΧΑΝΘ βρίσκεται ξανά στις επαγγελματικές κατηγορίες και στέκεται αξιοπρεπώς. Κέρδισε και τη Νήαρ Ήστ σε απίστευτο ντέρμπι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA