Μενού
  • Α-
  • Α+

Άμεσα προσβάσιμα με ένα κλικ θα είναι πλέον όλα τα στοιχεία που αφορούν ένα όχημα, καθώς το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δημιουργεί την ενιαία ψηφιακή υπηρεσία παροχής πληροφοριών «myAuto», η οποία θα παρέχεται από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr). Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) αναλαμβάνει το έργο για τη δημιουργία της συγκεκριμένης ψηφιακής υπηρεσίας.

Ετσι, μέσα από την ψηφιακή πύλη gov.gr, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα μπορούν κάνοντας κλικ στην εφαρμογή myAuto να βλέπουν ποικιλία στοιχείων, ενώ αντίστοιχα, οι ελεγκτικές Αρχές θα έχουν πρόσβαση στο Audit-Car και έτσι θα μπορούν να διασταυρώσουν όλα τα στοιχεία για κάθε όχημα. Η σχετική ρύθμιση για το «myAuto» περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Κτηματολόγιο, το οποίο αναρτήθηκε τη Δευτέρα 5 Ιουλίου σε δημόσια διαβούλευση. Βάσει αυτής της ρύθμισης που προωθείται θα καταχωρούνται πληροφορίες για όλα τα οχήματα ανεξάρτητα εάν κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους ή έχουν τεθεί σε καθεστώς ακινησίας, δηλαδή οι ιδιοκτήτες έχουν καταθέσει πινακίδες.

Παράλληλα, με την ψηφιακή υπηρεσία διασταύρωσης «Audit-Car», η οποία επίσης συμπεριλαμβάνεται στη ρύθμιση, οι Αρχές πλέον θα μπορούν να δουν άμεσα αν ένα όχημα έχει περάσει ή όχι ΚΤΕΟ, μέχρι τα τέλη κυκλοφορίας και την πληρωμή τους, και από το αν έχει ασφάλεια ή όχι το αυτοκίνητο ή το μηχανάκι μέχρι την άδεια κυκλοφορίας και το πότε εκδόθηκε. Μάλιστα, μόλις ολοκληρωθεί η ψηφιακή ενοποίηση των στοιχείων αυτών, ανοίγει αυτόματα ο δρόμος για την αποστολή των πρώτων ειδοποιητηρίων με τα πρόστιμα για όσους δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ το όχημα.

To «myAuto» και οι πληροφορίες που περιλαμβάνει για το όχημα

Ειδικότερα, με το Άρθρο 31 προβλέπεται η υλοποίηση από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) των ηλεκτρονικών υπηρεσιών παροχής πληροφοριών οχημάτων («myAuto» και «Audit-Car») μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-Ε.Ψ.Π.).

Τόσο ο ιδιοκτήτης όσο και τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα θα μπορούν μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «myAuto» να μαθαίνουν πληροφορίες όπως:

  • Ημερομηνία έκδοσης και ανάκλησης της άδειας κυκλοφορίας
  • Τέλη κυκλοφορίας και ημερομηνία καταβολής τους
  • ΚΤΕΟ
  • Αν το όχημα είναι σε προσωρινή ακινησία - Σε αυτήν την περίπτωση θα αναγράφεται η θέση του
  • Αν έχει ενταχθεί στο Μητρώο Κλεμμένων Οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αναλυτικά, στο Αρθρο 31 αναφέρεται:

«Ένταξη ψηφιακών υπηρεσιών παροχής πληροφοριών οχημάτων στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-Ε.Ψ.Π.)

  1. Δημιουργούνται ψηφιακές υπηρεσίες με τις ονομασίες «myAuto» και «Audit-Car», τις οποίες αναπτύσσει, διαχειρίζεται και παρέχει, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-Ε.Ψ.Π.), η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.), του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
  2. Μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «myAuto», οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν πρόσβαση, σε πραγματικό χρόνο, σε πληροφορίες που αφορούν στο όχημά τους και σχετίζονται, ιδίως, με: α) την ημερομηνία έκδοσης και ανάκλησης της άδειας κυκλοφορίας και τα λοιπά βασικά στοιχεία αυτής, β) την ημερομηνία καταβολής τελών κυκλοφορίας, γ) την περίοδο ασφαλιστικής κάλυψης σε ισχύ και το ιστορικό ασφαλιστικών αποζημιώσεων, δ) το ιστορικό Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό αν το όχημα εισήχθη μεταχειρισμένο, με βάση τις διελεύσεις και τα διανυθέντα χιλιόμετρα, ε) τον τύπο και το μοντέλο του οχήματος, στ) τη θέση του οχήματος σε προσωρινή ακινησία, ζ) τον τεχνικό έλεγχο του οχήματος και η) την ένταξή του στο Μητρώο Κλεμμένων Οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας. Στις ίδιες πληροφορίες έχουν πρόσβαση και τα όργανα ελέγχου οχημάτων μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Audit-Car».
  3. Για τον σκοπό αυτό, οι ανωτέρω ψηφιακές υπηρεσίες διασυνδέονται με πληροφοριακά συστήματα των φορέων του δημοσίου τομέα κατά την έννοια της παρ. 57 του άρθρου 2 του ν. 4727/2020 (Α’ 184), και ιδίως του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), της Ελληνικής Αστυνομίας και του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων».
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA