Μενού
  • Α-
  • Α+

Η ιστορία της Aston Martin Valhalla ξεκίνησε πίσω στο 2019 και στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, όπου η εταιρεία αποκάλυψε την επιθυμία της για μια ήπια έκδοση δρόμου της Valkyrie. To αποτέλεσμα το βλέπουμε σήμερα, 2 χρόνια μετά, που η Valhalla παρουσιάζεται και προκαλεί δέος με την κομψότητα και εφευρετικότητα της βρετανικής φίρμας. 

Η έκδοση παραγωγής είναι πλέον εδώ και η Aston Martin, με την ευκαιρία του GP Βρετανίας της Formula 1, στρέφει όλα τα βλέμματα πάνω της.

Υπερσύγχρονη, εξηλεκτρισμένη και άρτια σχεδιασμένη

Τα νούμερα της Aston Martin Valhalla φέρνουν ζαλάδα δίχως αμφιβολία. Η καρδιά της αποτελείται από τον 4.0 λίτρων twin-turbo κινητήρα, ο οποίος είναι τοποθετημένος στο κέντρο του supercar. Μπορεί να μην αναφέρεται πουθενά το όνομα της Mercedes ή της AMG, όμως οι ρίζες του συνόλου πηγάζουν από εκεί. 

Υπάρχουν επίσης δύο ηλεκτροκινητήρες, ένας για κάθε άξονα, βελτιώνοντας επιπλέον τις επιδόσεις της. Η ισχύ που προσθέτουν είναι 201 ίπποι, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει στους 950 ίππους και τα 1.000 Nm ροπής. Η επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα πραγματοποιείται σε μόλις 2,5 δευτερόλεπτα, ενώ το μοντέλο επιτυγχάνει τελική ταχύτητα 330 χλμ/ώρα και ζυγίζει 1.550 κιλά. 

Η Valhalla φορά ένα ειδικά σχεδιασμένο αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων, το οποίο εξελίχθηκε αποκλειστικά εντός του εργοστασίου της. Η αυτονομία της μπαταρίας είναι μόλις για 15 χλμ, όμως δίχως τη χρήση του κινητήρα εσωτερικής καύσης μπορεί να φτάσει τελική ταχύτητα 130 χλμ/ώρα. Η κίνηση της Valhalla ως καθαρά ηλεκτρικό αυτοκίνητο μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς, ενώ προς τα πίσω μπορεί να κινηθεί αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια. 

Σχεδίαση και μεγάλες βλέψεις 

Η αεροδυναμική της Valhalla είναι ιδιαίτερα προσεγμένη, έχοντας αρκετά στοιχεία από την ακραία Valkyrie. Τα ενεργά αεροδυναμικά βοηθήματα παράγουν 600 κιλά κάθετης δύναμης στα 241 χλμ/ώρα. Ο σχεδιασμός αντικατοπτρίζει το παρόν και το παρελθόν της Aston Martin με επιθετικές γραμμές, ιδίως στο εμπρός μέρος. Χαρακτηριστικά ενός δυναμικού supercar όπως η εισαγωγή αέρα και ο αεροδυναμικά σχεδιασμένος διαχύτης δίνουν αρχοντική αίσθηση.

Η Aston Martin πιστεύει πως η Valhalla μπορεί να κάνει επίδοση στο Νίρμπουργκρινγκ στα 6 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα. Αυτό, αν επιτευχθεί, θα είναι το απόλυτο ρεκόρ για αυτοκίνητο παραγωγής στη θρυλική διαδρομή. Το ρεκόρ το κατέχει η Mercedes AMG GT Black Series με χρόνο στα 6 λεπτά και 48 δευτερόλεπτα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA