Μενού
  • Α-
  • Α+

«Το Hμερολόγιο της Άννας Φρανκ» είναι ένα από τα πλέον πολυδιαβασμένα και πολυμεταφρασμένα βιβλία παγκοσμίως.  Ποια ήταν όμως η Άννα Φρανκ; Η Άννα Φρανκ ήταν ένα από το ένα εκατομμύριο εβραιόπουλα που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Η Ανελίζ Μαρί Φρανκ γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου 1929 στην Φρανκφούρτη και ήταν κόρη του Όττο και της Ίντιθ Φρανκ. Τα πρώτα 5 χρόνια της ζωής της, η Άννα ζούσε με τους γονείς της και τη Μαργκό, τη μεγαλύτερη αδερφή της, σε ένα διαμέρισμα στα περίχωρα της Φρανκφούρτης. Όταν οι Ναζί ήρθαν στην εξουσία το 1933, ο Όττο Φρανκ κατέφυγε στο Άμστερνταμ όπου είχε επιχειρηματικούς δεσμούς. Τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας Φρανκ ακολούθησαν τον Όττο λίγους μήνες αργότερα.

Διαβάστε ακόμα: Αερόπλοιο Χίντενμπουργκ: Tο καμάρι των Ναζί που τυλίχτηκε στις φλόγες και γέννησε τους Led Zeppelin

Τον Ιούλιο του 1942, οι γερμανικές αρχές και οι Ολλανδοί συνεργάτες τους άρχισαν να συγκεντρώνουν Εβραίους από όλη την Ολλανδία στο Βέστερμποκ, ένα προσωρινό στρατόπεδο από όπου τους εκτόπιζαν στα κέντρα εξόντωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου και Σόμπιμπαρ στην Πολωνία.

Σε μια σοφίτα δυο οικογένειες

Κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, η Άννα και η οικογένειά της βρήκαν καταφύγιο σε ένα διαμέρισμα, στο οποίο τελικά κρύφτηκαν και τέσσερις Ολλανδοί Εβραίοι. Επί δύο χρόνια ζούσαν κρυφά όλοι μαζί σε μια σοφίτα πίσω από τα γραφεία της οικογενειακής επιχείρησης στην οδό Prinsengracht 263, που η Άννα αποκαλούσε στο ημερολόγιό της «Μυστική Πτέρυγα». Οι φίλοι και συνάδελφοι του Όττο Φρανκ, είχαν στο παρελθόν βοηθήσει στην προετοιμασία της κρυψώνας και έφερναν τρόφιμα και ρούχα στην οικογένεια.

Στις 4 Αυγούστου 1944, η Γκεστάπο ανακάλυψε την κρυψώνα μετά από καταγγελία πληροφοριοδότη. Η οικογένεια Φρανκ συνελήφθη. Η Γκεστάπο τους έστειλε στο Βέστερμποκ και έναν μήνα αργότερα η οικογένεια Φρανκ και τα τέσσερα άτομα που κρύβονταν μαζί τους ταξίδευαν με ένα τρένο προς το Άουσβιτς. Η Άννα και η αδελφή της Μαργκό επελέγησαν ως εργάτριες λόγω του νεαρού της ηλικίας τους και, στα τέλη Οκτωβρίου του 1944, μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλσεν.

Και οι δύο αδελφές πέθαναν από τύφο το Μάρτιο του 1945, μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την απελευθέρωση του στρατοπέδου από βρετανικά στρατεύματα, στις 15 Απριλίου 1945. Οι αξιωματικοί των SS είχαν επιλέξει και τους γονείς της Άννας για καταναγκαστική εργασία. Η μητέρα της Άννας, Ήντιθ, πέθανε στο Άουσβιτς στις αρχές Ιανουαρίου του 1945. Μόνο ο Όττο Φρανκ, ο πατέρας της Άννας, επέζησε του πολέμου. 

Ένα πολύτιμο ημερολόγιο

Ενώ κρυβόταν, η Άννα Φρανκ διατηρούσε ημερολόγιο όπου κατέγραψε τους φόβους, τις ελπίδες και τις εμπειρίες της. Το ημερολόγιο αυτό βρέθηκε στο μυστικό διαμέρισμα μετά τη σύλληψη της οικογένειας και η Miep Gies, ένα από τα άτομα που είχε βοηθήσει την οικογένεια Φρανκ να κρυφτεί, το φύλαξε για την Άννα. Δημοσιεύτηκε μετά τον πόλεμο σε πολλές γλώσσες και διδάσκεται σε πολλά γυμνάσια και λύκεια στην Ευρώπη και στην Αμερική. Η Άννα Φρανκ έχει γίνει σύμβολο του χαμένου μέλλοντος των παιδιών που απεβίωσαν στο Ολοκαύτωμα.

Η Άννα άρχισε να γράφει το ημερολόγιό της στα 13α γενέθλιά της μια μέρα σαν σήμερα, λίγο πριν κρυφτούν. Κατά τη διάρκεια των δύο ετών στην κρυψώνα η Άννα κατέγραψε τα καθημερινά γεγονότα, αλλά και τα συναισθήματα και τις σκέψεις της. Επίσης έγραψε διηγήματα, ενώ άρχισε και ένα μυθιστόρημα. Μετά την απελευθέρωση τα χειρόγραφα της Άννα ήρθαν στα χέρια του μοναδικού επιζώντα της οικογένειας, Όττο Φρανκ. Ο πατέρας της Άννας διάβασε με συγκίνηση ότι η κόρη του ήθελε να γίνει συγγραφέας ή δημοσιογράφος και ότι είχε την πρόθεση να δημοσιεύσει τις ιστορίες της για τη ζωή στην μικρή κρυψώνα. Οι φίλοι έπεισαν τον Ότο να δημοσιεύσει το ημερολόγιο και τον Ιούνιο του 1947 εκτυπώθηκαν 3.000 αντίτυπα.

Το βιβλίο μεταφράστηκε σε περισσότερες από 70 γλώσσες ενώ έγινε θεατρικό έργο και κινηματογραφική ταινία. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο έμαθαν την ιστορία της Άννας και το 1960 η κρυψώνα έγινε μουσείο: «Το σπίτι της Άννας Φρανκ». 

Πηγές: encyclopedia.ushmm.org, annefrank.org

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA