Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην πρώτη του ανάρτηση μετά την αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο, ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έκανε λόγο για μια «στιγμή που απαιτεί επούλωση και συμφιλίωση».

Σε βίντεο που ανήρτησε στο Twitter, ο Τραμπ ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Θα ήθελα να ξεκινήσω με την εισβολή στον Καπιτώλιο. Όπως όλοι οι Αμερικανοί είμαι εξοργισμένος από τη βία. Διέταξα την εθνοφρουρά να προστατέψει το Καπιτώλιο και ειδικές δυνάμεις ώστε να αποτρέψουν τους εισβολείς. Οι ΗΠΑ ήταν πάντα κράτος του Νόμου και της Τάξης. Σε αυτούς που προχώρησαν σε πράξεις βίας και καταστροφής, έχω να πω πως δεν εκπροσωπείτε την χώρα μας. Αυτοι που παραβιάσαν τους Νόμους πρέπει να τιμωρηθούν.  Περάσαμε από μια έντονη εκλογική διαδικασία και τα συναισθήματα είναι επίσης έντονα. Όμως τώρα πρέπει να επικρατήσει ηρεμία.

Μοναδικός μου στόχος ήταν να διασφαλίσω την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας. Πιστεύω ακόμα ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε τους εκλογικούς μας νόμους. Στις 20 Ιανουαρίου θα γίνει η μετάβαση της εξουσίας και οφείλω να διασφαλίσω πως αυτό θα γινεί ομαλά. Είναι καιρός να γιατρέψουμε τις πληγές μας και να συμφιλιωθούμε.

Το 2020 ήταν μια χρονιά με προκλήσεις λόγω της πανδημίας που στέρησε χιλιάδες ζωές, περιόρισε εκατομμύρια στα σπίτια τους, κατέστρεψε την οικονομία μας και αφαίρεσε ζωές. Η ισχυρότερη χώρα στον κόσμο χρειάζεται να εργαστούμε όλοι μαζί για να νικήσουμε την πανδημία.

Πρέπει να δώσουμε βάση στις κοινωνικές αξίες, τον πατριωτισμό, τις κοινότητες, την κοινωνία, την οικογένεια. Πρέπει να ενισχύσουμε τους δεσμούς της αφοσίωσης που μας ενώνει ως μία οικογένεια. Το να σας υπηρετώ ως πρόεδρος ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου. Και σε όλους τους υπέροχους υποστηρικτές μου, ξέρω ότι απογοητευτήκατε, αλλά ξέρω επίσης να ξέρετε ότι εκπληκτικό μας ταξίδι μόλις ξεκίνησε. Σας ευχαριστώ».

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1347334804052844550?ref_src=twsrc^tfw

Σημειώνεται πως νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιλι Μακενάνι, σε σύντομη παρέμβασή της, είχε διαβεβαιώσει ότι ο Τραμπ και η κυβέρνησή του «καταδικάζουν με τον πλέον σθεναρό τρόπο» τα επεισόδια στο Καπιτώλιο.

https://twitter.com/SkyNews/status/1347313803042631685?ref_src=twsrc^tfw

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να ετοιμάζεται να δώσει χάρη... στον εαυτό του.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αναφερθεί κατά τη διάρκεια συζητήσεων με συνεργάτες του τις τελευταίες εβδομάδες στο ενδεχόμενο να δώσει χάρη στον εαυτό του, δήλωσε πηγή ενημερωμένη σχετικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς χθες Πέμπτη. Την ίδια πληροφορία δημοσίευσε νωρίτερα χθες η εφημερίδα The New York Times, επικαλούμενη δύο πηγές, τις οποίες επίσης δεν κατονόμασε.

Εάν πράγματι συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρόκειται για πολύ ασυνήθιστη χρήση αυτού του προνομίου του Τραμπ.

Σε μηχανική υποστήριξη αστυνομικός

Αστυνομικός ο οποίος υπηρετούσε στο Καπιτώλιο νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά την εισβολή οπαδών του Ρεπουμπλικάνου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN σήμερα, διορθώνοντας αναφορές του για πέμπτο νεκρό.

Το πρακτορείο επικαλούμενο τον Γκας Παπαθανασίου, εκπρόσωπο των μελών ασφαλείας του Καπιτωλίου, διόρθωσε προηγούμενη ανακοίνωσή του, που έκανε λόγο για νεκρο αστυνομικό.

Δεύτερη υπουργός του Τραμπ υπέβαλε παραίτηση

Παράλληλα, η υπουργός Παιδείας των ΗΠΑ, Μπέτσι ΝτεΒός, έγινε χθες, Πέμπτη, το δεύτερος μέλος της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ που υπέβαλε την παραίτησή της μετά την εισβολή οπαδών του μεγιστάνα στο Καπιτώλιο, σύμφωνα με την εφημερίδα The Wall Street Journal.

Η ΝτεΒός - η αδελφή του Έρικ Πρινς, ιδρυτή της εταιρείας μισθοφόρων Blackwater και μέγα υποστηρικτή του Τραμπ - επικαλέστηκε τη «ρητορική» του προέδρου.

«Είναι αναντίρρητο ότι η ρητορική σας είχε επίπτωση στην κατάσταση», στηλιτεύει σε δεύτερο πρόσωπο η παραιτηθείσα υπουργός στην επιστολή που απηύθυνε στον Τραμπ, αντίτυπα της οποίας περιήλθαν στην κατοχή αμερικανικών ΜΜΕ.

Πριν από την ΝτεΒός, η Ελέιν Τσάο, υπουργός Μεταφορών της κυβέρνησης Τραμπ και σύζυγος του απερχόμενου προέδρου της Γερουσίας, Μιτς Μακόνελ, υπέβαλε επίσης την παραίτησή της, εξαιτίας της αιματηρής εισβολής στο Καπιτώλιο την Τετάρτη.

Ο ίδιος Μακόνελ χαρακτήρισε «στάση» την εισβολή στο εμβληματικό κτίριο της αμερικανικής πρωτεύουσας όπου εδρεύει το Κογκρέσο, κρίνοντας ότι «απέτυχε» και παίρνοντας αποστάσεις από τον Τραμπ.

Παραιτήθηκαν οι επικεφαλής ασφαλείας Καπιτωλίου και Γερουσίας

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Γερουσίας, Μιτς Μακόνελ, ανακοίνωσε, άλλωστε, την Πέμπτη πως ζήτησε και έλαβε την παραίτηση με άμεση ισχύ του επικεφαλής της αστυνομίας της Γερουσίας, Μάικλ Στένγκερ.

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, ο κύριος Μακόνελ ανέφερε ότι η υπαρχηγός της υπηρεσίας, Τζένιφερ Χέμινγουεϊ, θα αναλάβει τον συντονισμό της ασφάλειας της Γερουσίας ώστε να αντιμετωπιστούν τα «σοβαρά» σφάλματα και οι παραλείψεις που καταγράφηκαν, ενόψει της τελετής ορκωμοσίας του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν την 20ή Ιανουαρίου.

Νωρίτερα χθες, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών, Τσακ Σούμερ - θα αναλάβει πρόεδρος του σώματος την 20ή Ιανουαρίου - είχε διαμηνύσει μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι εάν ο κ. Μακόνελ δεν απέπεμπε τον κ. Στένγκερ, θα το έκανε ο ίδιος «την πρώτη ημέρα», κατηγορώντας τον υπεύθυνο για την ασφάλεια της Γερουσίας για παράλειψη καθήκοντος.

Και ο επικεφαλής της αστυνομίας του Καπιτωλίου (US Capitol Police, USCP), Στίβεν Σαντ, ανακοίνωσε ότι υπέβαλε την παραίτησή του, με ισχύ τη 16η Ιανουαρίου.

Την παραίτηση του Σαντ απαίτησε και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι.

Ο τρόπος που έγινε η εισβολή στο Καπιτώλιο προκάλεσε σωρεία επικρίσεων στις ΗΠΑ. Για να απωθηθούν οι οπαδοί του Τραμπ από τον χώρο επενέβησαν δυνάμεις της Εθνοφρουράς, ενώ δεκάδες αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Ορισμένοι νοσηλεύονταν χθες σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπάιντεν παρατήρησε ότι αν στο Καπιτώλιο γινόταν «διαδήλωση (του κινήματος) Black Lives Matter, θα είχε αντιμετωπιστεί πολύ διαφορετικά» από ό,τι οι στην πλειονότητά τους λευκοί οπαδοί του Τραμπ, προσθέτοντας δηκτικά «ξέρουμε όλοι ότι αυτό είναι αλήθεια - και είναι απαράδεκτο».

Διαβάστε ακόμα

Πελόζι: Υψίστης σημασίας η άμεση αποπομπή Τραμπ

Καπιτώλιο: Για εβδομάδες σχεδιαζόταν το «ντου» – Οπαδοί του Τραμπ καλούσαν σε «Δεύτερη Αμερικάνικη Επανάσταση»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA