Μενού
  • Α-
  • Α+

Εάν αρκετοί άνθρωποι αποκτήσουν ανοσία, η ασθένεια θα σταματήσει να εξαπλώνεται.

Ο επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Σούμια Σουαμινάθαν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η ανοσία της αγέλης στον κορονοϊό δεν θα επιτευχθεί το 2021, παρά την αυξανόμενη διαθεσιμότητα εμβολίων.

Οι ελαφρυντικοί παράγοντες για την ασυλία της αγέλης περιλαμβάνουν περιορισμένη πρόσβαση σε εμβόλια στις αναπτυσσόμενες χώρες, σκεπτικισμό σχετικά με τον εμβολιασμό και τη δυνατότητα μεταλλάξεων του ιού, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας.

Ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Σιγκαπούρης και της Γερμανίας και άλλων χωρών της ΕΕ, βρίσκονται στα πρώτα στάδια εκστρατειών μαζικού εμβολιασμού.

Η ανοσία της αγέλης συμβαίνει όταν αρκετοί άνθρωποι σε έναν πληθυσμό έχουν ανοσία σε μια λοίμωξη έτσι ώστε να εμποδίζεται η εξάπλωση της νόσου.

«Δεν πρόκειται να επιτύχουμε επίπεδα ανοσίας του πληθυσμού μέσα στο 2021», δήλωσε ο Σουαμινάθαν σε μια ενημέρωση, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι μέτρα όπως η φυσική αποστασιοποίηση, το πλύσιμο των χεριών και η χρήση μάσκας εξακολουθούν να είναι απαραίτητα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19 για το υπόλοιπο του έτους.

Ο επιστήμονας του ΠΟΥ επαίνεσε την «απίστευτη πρόοδο» που σημείωσαν οι ερευνητές για την ανάπτυξη αρκετών ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων με πρωτοφανή ταχύτητα. Οι χώρες χορηγούν επί του παρόντος εμβόλια που αναπτύχθηκαν από την BioNTech-Pfizer, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης/AstraZeneca και τη Moderna.

Ο Σουαμινάθαν κάλεσε τους ανθρώπους να είναι «λίγο υπομονετικοί», λέγοντας ότι η ανάπτυξη εμβολίων «χρειάζεται χρόνο», καθώς η κλίμακα παραγωγής δόσεων είναι τεράστια.

«Τα εμβόλια πρόκειται να έρθουν», είπε. «Πρόκειται να πάνε σε όλες τις χώρες. Όμως, εν τω μεταξύ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν μέτρα που λειτουργούν», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην υγιεινή και την κοινωνική αποστασιοποίηση.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες σήμερα έχουν τους υψηλότερους ημερήσιους αριθμούς κρουσμάτων στον κόσμο, αξιωματούχοι δήλωσαν τη Δευτέρα ότι μέχρι στιγμής έχουν διανεμηθεί πάνω από 25,4 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, με τα 9 εκατομμύρια εξ αυτών να έχουν ήδη χορηγηθεί. Στη Γερμανία, περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής εμβολιαστεί κατά του COVID-19, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας Robert Koch.

Η ασυλία της αγέλης πρέπει να είναι παγκόσμια

«Δεν θα επιστρέψουμε γρήγορα στην κανονικότητα» δήλωσε ο Ντέιλ Φίσερ, πρόεδρος του δικτύου προειδοποίησης και απόκρισης της Επιδημίας του ΠΟΥ, σε συνέδριο που φιλοξένησε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Γνωρίζουμε ότι πρέπει να φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης και είναι κάτι που χρειαζόμαστε σε πολλές χώρες. Οπότε, δεν πρόκειται να το δούμε το 2021», συμπέρανε ο Φίσερ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA