Μενού
  • Α-
  • Α+

Σύμφωνα με τον ρυθμιστή φαρμάκων MHRA, οι θρομβώσεις που προκαλούν πανικό στην Ευρώπη έχουν παρατηρηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και ένας άνθρωπος έχει πεθάνει.

Ωστόσο, πρόσθεσαν ότι δεν υπάρχει ακόμα καμία απόδειξη για σχέση μεταξύ των δύο και ο κίνδυνος θανάτου από κορονοϊό είναι τουλάχιστον 1.000 φορές υψηλότερος για τους περισσότερους ανθρώπους, πράγμα που σημαίνει ότι η λήψη του εμβολίου εξακολουθεί να είναι η ασφαλέστερη επιλογή μακράν.

Οι υγειονομικές αρχές είπαν ότι οι θρόμβοι μπορεί να προκλήθηκαν ακόμη και από τον ίδιο τον ιό, αλλά δεν το γνώριζαν. Μερικοί από τους θρόμβους ήταν τόσο σπάνιοι, δήλωσε ο MHRA, που οι ειδικοί δεν είναι καν σίγουροι πόσο συνηθισμένοι είναι στον γενικό πληθυσμό. Σε κάθε περίπτωση, κανένας δεν φαίνεται να συμβαίνει ασυνήθιστα συχνά.

Ο ΕΟΦ αποφάσισε ότι είναι ασφαλές

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αποφάσισε σήμερα ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ένα «ασφαλές και αποτελεσματικό», αφού εξέτασε μια πιθανή σύνδεση μεταξύ θρόμβων αίματος και του εμβολίου, που ώθησε περισσότερες από δώδεκα χώρες να σταματήσουν να το χρησιμοποιούν.

Οι επιστήμονες και οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο επιμένουν ότι οι θρομβώσεις που έχουν παρατηρηθεί είναι σύμπτωση.

Με δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους να εμβολιάζονται σε όλο τον κόσμο, κάποια προβλήματα υγείας ήταν βέβαιο ότι θα αναδυθούν και είναι απίθανο να προκλήθηκαν από τα εμβόλια.

Και οι 5 ήταν άνδρες, ο ένας πέθανε

Τα πέντε άτομα που ανέπτυξαν θρόμβους ήταν άνδρες ηλικίας 19 έως 59 ετών που εμφάνισαν και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων στο αίμα. Ένας από τους πέντε έχει πεθάνει από τότε. Στην Ευρώπη, οι γιατροί ισχυρίστηκαν ότι ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος για τις νέες γυναίκες, αλλά μέχρι στιγμής στα στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει άμεση σύνδεση και οι περιπτώσεις συμβαίνουν τυχαία.

Το γεγονός ότι βρήκαν πέντε περιπτώσεις σε 11 εκατομμύρια ανθρώπους υποδηλώνει ότι -ακόμα και εάν οι περιπτώσεις συνδέονταν ποτέ με το εμβόλιο- ο κίνδυνος να συμβεί κάτι τέτοιο είναι 1 στα 2,2 εκατομμύρια, με μόλις μια στις 11 εκατομμμύρια να καταλήγει θανατηφόρα. Έτσι, αν εμβολιαστεί ολόκληρος ο ενήλικος πληθυσμός, πέντε άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν.

Σύμφωνα με τον MHRA, ο κίνδυνος θανάτου είναι υψηλότερος για τους ηλικιωμένους και χαμηλότερος για τους νεότερους. Το συμπέρασμα είναι ότι οποιαδήποτε σχέση μεταξύ του εμβολίου και των θρόμβων δεν είναι αποδεδειγμένη και τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων.

Διαβάστε ακόμα:

ΗΠΑ: Έβηξε πάνω σε οδηγό Uber - Τώρα αντιμετωπίζει φυλάκιση έως και 16 χρόνια

Ισραήλ: Drones «προετοιμάζονται» να παραδίδουν από πίτσες μέχρι φάρμακα

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA