Μενού
  • Α-
  • Α+

Μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες των Αιγυπτιακών αρχών, έγιναν τα πρώτα βήματα για να ξεμπλοκάρει η διώρυγα του Σουέζ που έφραξε από το μεγάλο εμπορικό πλοίο «Ever Given».

Σύμφωνα με πληροφορίες των διεθνών ΜΜΕ ρυμουλκά και τα συνεργεία που εργάζονταν ασταμάτητα μπόρεσαν να απεγκλωβίσουν κατά ένα μέρος το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το πλοίο έχει πλέον σχεδόν ευθυγραμμιστεί, ενώ αναμένεται να υποβληθεί σε ελέγχους, δημιουργώντας ελπίδες στο διεθνές εμπόριο.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν είναι σαφές πότε θα αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της θαλάσσιας οδού. Να θυμίσουμε ότι το «Ever Given», που έχει εκτόπισμα 220.000 τόνων, ανήκει στην ιαπωνική Shoei Kisen και το διαχειρίζεται η Evergreen Marine υπό την παναμαϊκή σημαία.

Το ατυχές, για το διεθνές εμπόριο, περιστατικό έγινε εξαιτίας ριπής ανέμου εν μέσω αμμοθύελλας κλείνοντας έτσι τη διώρυγα, με αποτέλεσμα 369 σκάφη που σκόπευαν να τη διαπλεύσουν να αποκλειστούν. Αυτό έφερε τεράστια οικονομική ζημιά και οδήγησε στην αύξηση των τιμών του εμπορίου.

https://twitter.com/XNewsAlerts/status/1376379599412736001?ref_src=twsrc^tfw

Σύμφωνα με επιπλέον πληροφορίες τα ρυμουλκά πλοία τα οποία συμμετείχαν στη συγκεκριμένη επιχείρηση έχουν καταφέρει να απελευθερώσουν το πλοίο κατά 80%. Μάλιστα είναι ορατό πλέον ένα πέρασμα μέσα στο κανάλι πράγμα που μπορεί να οδηγήσει στην αποσυμφόρηση της περιοχής από τα εμπορικά πλοία που δεν μπορούσαν να περάσουν.

Να σημειώσουμε ότι υπολογίζεται ότι πάνω από 300 πλοία περιμένουν να περάσουν, τα οποία μεταφέρουν από πετρέλαιο μέχρι και αγελάδες περιμένουν να περάσουν. 

Προβλήματα στην Παγκόσμια Οικονομία

Από αυτό το ασυνήθιστο περιστατικό έχουν προκληθεί μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις προϊόντων. Ήδη η Συρία έχει ξεκινήσει την οικονομία στον διαμοιρασμό των καυσίμων. Ακόμα η Ρουμανία αναφέρει ότι μπορεί να δημιουργηθεί ζωική κρίση, καθώς 11 πλοία που περιμένουν να περάσουν μεταφέρουν κοπάδια ζώων.

Όλα αυτά οδήγησαν τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, να πάρει την απόφαση εχτές Κυριακή εάν οι προσπάθειες των συνεργείων δεν αποδώσει να ξεκινήσει άμεσα η εκφόρτωση του πλοίου προκειμένου να γίνει πιο ελαφρύ.

Τα συνεργεία που κατάφεραν να ξεκολλήσουν το «Ever Given» ανέφεραν ότι δεν έχουν παρατηρηθεί νέες ζημιές στο σκαρί του φορτηγού και θα μπορέσει να πλεύσει ώστε να απελευθερωθεί πλήρως το κανάλι της Διώρυγας. 

Τέλος, σύμφωνα με τον Economist δε θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Τα όποια προβλήματα θα διαρκέσουν μοναχά για λίγες εβδομάδες και στη συνέχεια θα επιστρέψουν όλα στο κανονικό.

Πηγή: dailymail

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA