Μενού
  • Α-
  • Α+

Αλυσιδωτές αντιδράσεις τόσο στην οικονομία αλλά και στην καθημερινή ζωή στην Τουρκία έχει φέρει η απόφαση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να καθαιρέσει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας Νάτζι Αμπάλ στις 19 Μαρτίου. Ο πληθωρισμός βρίσκεται στα ύψη, ενώ με δέκα ευρώ μπορεί κανείς να αγοράσει προϊόντα που στην ελληνική αγορά κοστίζουν τουλάχιστον τα διπλάσια. 

Δέκα ημέρες μετά την απομάκρυνση του πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Νατζί Αμπάλ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέλυσε και τον υποδιοικητή της, Μουράτ Τσετινκαγιά.

Ο Τούρκος πρόεδρος διόρισε διοικητικό στέλεχος της Morgan Stanley στην επιτροπή της Κεντρικής Τράπεζας που είναι υπεύθυνη για τον καθορισμό των επιτοκίων.

Πρόκειται για μία ακόμη ένδειξη της κρίσης που επικρατεί στην τουρκική αρχή που είναι επιφορτισμένη με το ιδιαίτερα κρίσιμο έργο της χάραξης της νομισματικής πολιτικής της γειτονικής χώρας.

Στο ναδίρ η τουρκική λίρα

Η πρώτη αντίδραση των αγορών ήταν νέα υποχώρηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να ξεπερνά τις 8,2 λίρες ανά δολάριο.

Την εβδομάδα που πέρασε, η λίρα ξεκίνησε με απώλειες που έφτασαν το 14% για να κλείσει με απώλειες κοντά στο 10%.

Τα πράγματα είναι αρκετά χειρότερα από το 2018, γιατί τότε μπορούσε κανείς να προβλέψει κάπως το μέλλον της Τουρκίας, σε συνάρτηση με τις οικονομικές επιλογές του Ερντογάν αλλά και της Ε.Ε. και των ΗΠΑ στην περιοχή, μαζί με τις εξελίξεις στα ανοιχτά μέτωπα της Συρίας και της Λιβύης.

«Με δέκα ευρώ αγοράζεις μπούτι αρνιού»

Μία μόνιμος κάτοικος Κωνσταντινούπολης μεταφέρει τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία όπου ο πληθωρισμός «καλπάζει» μετά την κατακρήμνιση της τουρκικής λίρας.

«Πλέον αρχίζουμε και μετράμε πόσες φορές θα φάμε κρέας το μήνα. Θα φάμε μια φορά στις δύο εβδομάδες κρέας. Το αρνί, ένα μπούτι έχει γύρω στα 10 ευρώ. Έχει αλλάξει και το πόσο βγαίναμε και λόγω κορονοϊού, αλλά και οι τιμές του αλκοόλ έχουν γίνει απαγορευτικές.

Όσον αφορά στους μισθούς, ο κατώτερος είναι γύρω στα 300 ευρώ ενώ ένας βοηθός καθηγητής θα έχει μισθό γύρω στα 800 ευρώ. Τα ενοίκια, για παράδειγμα, σε πιο κεντρικά σημεία στην Κωνσταντινούπολη, είναι γύρω στα 500 ευρώ για ένα καλό σπίτι με δύο δωμάτια σε μια καινούργια πολυκατοικία. Οτιδήποτε εισαγόμενο είναι τελείως απαγορευτικό, όπως για παράδειγμα ένα αυτοκίνητο. Ένα αυτοκίνητο που για παράδειγμα έχει 18.000 στην Ελλάδα, εκεί κοστίζει 40.000 ευρώ», αναφέρει, μιλώντας στο Open.

 

Χωρίς ψωμί 1.000.000 πολίτες

Από την αποπομπή του κεντρικού τραπεζίτη και μετά, η λίρα χάνει συνεχώς έναντι του δολαρίου και από το 7.21 έχει φτάσει πάνω από το 8 και το πρωί της Δευτέρας κυμαινόταν στο 8.13.

Αυτή η συνεχής πτώση της λίρας, επιδεινώνει την αστάθεια στην οικονομία, αλλά και τις αυξήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά. Εκτιμάται ότι σχεδόν 1.000.000 νοικοκυριά στην Κωνσταντινούπολη δεν μπορούν ν’ αγοράσουν ούτε ψωμί.

Όπως είχε αναφέρει ένας Τούρκος βουλευτής της αντιπολίτευσης «πρωταθλητές» στις αυξήσεις είναι τα αυγά, το λάδι και συγκεκριμένα το σπορέλαιο και το τυρί, τα οποία αυξήθηκαν κατά 82%, 52% και κατά 40% αντίστοιχα. Τέλος ακόμα και τα ζυμαρικά που αποτελούν ένα φθηνό αγαθό για το μέσο πολίτη της Τουρκίας, του οποίου το εισόδημα δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ το μήνα, έχουν αυξηθεί κατά 300%.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA