Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε μια περίοδο όπου Αθήνα και Άγκυρα επιχειρούν την επαναπροσέγγιση μέσω των διερευνητικών επαφών και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι αντιμέτωπος με σοβαρές προκλήσεις και δείχνει να ψάχνει «γέφυρες» με ΗΠΑ και ΕΕ, αναπτύχθηκε μια έντονη φημολογία για επιστροφή της άλλοτε «σιδηράς κυρίας» της Τουρκίας στην κεντρική πολιτική σκηνή της γειτονικής χώρας.

Στα σενάρια που «παίζουν» στην Τουρκία για κυβερνητικό ανασχηματισμό, η Τανσού Τσιλέρ εμφανίζεται να προαλείφεται για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών (αντί του Μεβλούτ Τσαβούσογλου), όπως γράφτηκε στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sözcü.

Η Τανσού Τσιλέρ υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Τουρκίας. Είχε αποσυρθεί από την πολιτική το 2002 όταν το Κόμμα του Ορθού Δρόμου (DYP) απέτυχε να μπει στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Θεωρείται ωστόσο πολύ έμπειρη πολιτικός.

Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας της (από τον Ιούνιο του 1993 έως τον Μάρτιο του 1996), σε μια περίοδο πολιτικής αναταραχής και οικονομικής αστάθειας στην Τουρκία, η Άγκυρα αύξησε κατακόρυφα την επιθετικότητα απέναντι στη χώρα μας.

Ειδικότερα, στην Ελλάδα, το όνομά της έχει ταυτιστεί με την κρίση στα Ίμια, που έδωσε το έναυσμα στην Άγκυρα να μιλά για «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο.

Τη βραδιά των Ιμίων την έψαχνε ο Κλίντον 

Σύμφωνα με όσα έχουν γραφτεί κατά καιρούς, τόσο στον Τύπο όσο και σε βιβλία, σχετικά με το παρασκήνιο πίσω από τα γεγονότα των Ιμίων, η άλλοτε «σιδηρά κυρία» της Τουρκίας εμφανιζόταν να αγνοεί όχι μόνο τα υπηρεσιακά σημειώματα του υπουργείου Εξωτερικών και τις αντιρρήσεις στρατιωτικών για επικίνδυνη κλιμάκωση της κρίσης με την Ελλάδα, αλλά είχε κλείσει και τους διαύλους επικοινωνίας με την τότε αμερικανική ηγεσία.

Τη βραδιά της 30ής Ιανουαρίου 1996, όταν τα τύμπανα του πολέμου ηχούσαν πάνω από τα Ίμια, η Τσιλέρ φέρεται να μην απαντούσε στα τηλεφωνήματα του Κλίντον! Ενώ οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να αποτρέψουν μία πολεμική σύγκρουση ανάμεσα στις δύο χώρες, αναλαμβάνοντας το ρόλο του μεσολαβητή, η Τουρκάλα πρωθυπουργός συνομίλησε με την αμερικανική πλευρά όταν εκτονώθηκε η κρίση κι ενώ είχε προηγηθεί ήδη επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου με τον Τούρκο ομόλογό του (Ντεμιρέλ).

Εκτός από τα δραματικά γεγονότα στις βραχονησίδες των Ιμίων (Καρντάκ για τους Τούρκους), η 74χρονη πολιτικός έχει «συνδεθεί» και με το casus belli («αιτία πολέμου») της Άγκυρας σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. Ήταν Ιούνιος του 1995, όταν η τουρκική Εθνοσυνέλευση εξουσιοδότησε την κυβέρνηση της σκληροπυρηνικής Τσιλέρ να χρησιμοποιήσει και στρατιωτικά μέσα εναντίον της Ελλάδας.

Το ψήφισμα του τουρκικού κοινοβουλίου είχε στόχο να αποτρέψει κάποια ενέργεια από ελληνικής πλευράς αναφορικά με τα χωρικά ύδατα, καθώς την ίδια περίοδο στη χώρα μας κυρώθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να επεκτείνει μονομερώς τα χωρικά της ύδατα από τα 6 στα 12 ν.μ. 

Σκάνδαλα και κατηγορίες για διαφθορά

Το όνομα της Τανσού Τσιλέρ ενεπλάκη όχι μόνο σε διπλωματικές κρίσεις, όπως ήταν η περίπτωση των Ιμίων, αλλά και σε κατηγορίες για διαφθορά και διαπλοκή. Επίσης, τη δεκαετία του 1990, το παρακράτος φέρεται να είχε μεγάλη εμπλοκή στην αντιμετώπιση του PKK και γενικά των Κούρδων στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα, την ίδια δεκαετία, σύμφωνα με εκθέσεις που είχαν παρουσιαστεί πριν από μερικά χρόνια σε τουρκικές εφημερίδες, πράκτορες της ΜΙΤ έβαζαν φωτιές σε ελληνικά δάση με τον ισχυρισμό ότι ήταν αντίποινα στη «στήριξη» που παρείχε η Ελλάδα στο ΡΚΚ.

Πάντως, η έμπειρη πολιτικός εξετάστηκε αρκετές φορές από το τουρκικό κοινοβούλιο για τις κατηγορίες αυτές, ωστόσο, απαλλάχθηκε από όλες, καθώς τίποτε δεν αποδείχθηκε τελικά. Στη γειτονική χώρα, υπάρχει μια άποψη ότι η σκανδαλολογία της περιόδου της πρωθυπουργίας της αποτέλεσε ουσιαστικά το εφαλτήριο της ανόδου των ισλαμιστών στην εξουσία.

Ρίζες από τη Θεσσαλονίκη

Υπάρχει ένα ακόμη στοιχείο που «συνδέει» την Τουρκάλα πολιτικό με την Ελλάδα και συγκεκριμένα με τη Θεσσαλονίκη, τόπο καταγωγής των γονιών της. Μάλιστα, οι πρόγονοί της μετακινήθηκαν από τη Θεσσαλονίκη στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληθυσμών που υπαγόρευε η Συνθήκη της Λοζάνης. Η ίδια, κατά καιρούς στο παρελθόν, έχει επισκεφτεί (ιδιωτικά) τόσο τη συμπρωτεύουσα όσο και άλλα μέρη της πατρίδας μας.

Η Τσιλέρ γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1946. Σπούδασε Οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου απ' όπου αποφοίτησε το 1967. Συνέχισε τις σπουδές στις ΗΠΑ, στα πανεπιστήμια του Κονέκτικατ καi του Νιου Χαμσάιρ. Επέστρεψε στην Τουρκία το 1973 και ξεκίνησε την καριέρα της ως καθηγήτρια Οικονομικών, πριν εισέλθει στην πολιτική το 1990. Το 1963, σε ηλικία 17 ετών, παντρεύτηκε τον Οζέρ Ουτσουράν, ο οποίος «υιοθέτησε» το επίθετό της και αποτέλεσε μια σημαντική προσωπικότητα στη ζωή της και στην καριέρα της. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA