Μενού
  • Α-
  • Α+

Πρεμιέρα αναμένεται να κάνει αύριο, 1η Απριλίου στο «δημοτικό» πολιτιστικό κέντρο της κατεχόμενης Αμμοχώστου η τουρκική προπαγανδιστική σειρά που πραγματεύεται μονόπλευρα τα γεγονότα της περιόδου 1963 – 1974 στην Κύπρο. 

Η σειρά έχει τίτλο «Κάποτε στην Κύπρο» και το θέμα του είναι «ο αγώνας των Τουρκοκυπρίων». Θα προβληθεί μέσω του τουρκικού κρατικού καναλιού TRT και μέσα σε 26 επεισόδια θα ξεδιπλώσει την ερμηνεία της Άγκυρας για τα γεγονότα.

Μάλιστα στα τρέιλερ της σειράς εμφανίζονται τα ιστορικά πρόσωπα που διαδραμάτισαν ρολό στα γεγονότα της περιόδου 1963-1974, όπως ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ο Γεώργιος Γρίβας αλλά και ο Ραούφ Ντεκτάς. Ακόμα οι σεναριογράφοι δεν αρκέστηκαν μόνο στα ιστορικά γεγονότα της περιόδου από τη σκοπιά της Τουρκίας, αλλά διάνθησαν το σενάριο και με ερωτικές ιστορίες.

https://www.youtube.com/watch?v=bMbNYhTHkMI

Μάλιστα σύμφωνα με τον Alpha Κύπρου μια ματιά στα νούμερα που πίσω από την τεράστια παραγωγή αρκεί για να φανερωθεί το «πάθος» της Τουρκίας και της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη συγκεκριμένη σειρά αφού δαπανήθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα και τη συνεχή πτώση της λίρας.

Συγκεκριμένα  για τη σειρά δουλεύουν 170 άτομα, χρειάστηκαν 3000 κοστούμια και αξεσουάρ εποχής και μεταφέρθηκαν από την Τουρκία στα κατεχόμενα πέντε φορτηγά με εξοπλισμό. Επιπλέον για τις ανάγκες της σειράς κατασκευάστηκαν έξι στρατιωτικά οχήματα και δύο τανκς και 600 αντίγραφα όπλων. Τέλος για όλα αυτά, χρειάστηκε προετοιμασία έξι μηνών.

https://www.youtube.com/watch?v=dWPYf0BZl9Y

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και συμμετείχαν περισσότεροι από 150 ηθοποιοί .

Επίσης ακόμα και η ημερομηνία της πρεμιέρας μόνο αδιάφορη δεν είναι, αφού αύριο, 1η Απριλίου, συμπληρώνονται 66 χρόνια, από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ κατά των Βρετανών.

Για την πρεμιέρα της σειράς έχει στηθεί επικοινωνιακή φιέστα, αφού όπως αναφέρουν τουρκοκυπριακά μέσα στα κατεχόμενα θα μεταβεί ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, ενώ έχουν προσκληθεί περίπου 400 άτομα.

Ο Οκτάι αναμένεται να έχει συνάντηση με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ και άλλους πολιτικούς παράγοντες ενόψει της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης τον Απρίλιο.

Αντιδράσεις στα κατεχόμενα

Αντιδράσεις υπήρξαν στην τουρκοκυπριακή «βουλή» από τα «κόμματα» της αντιπολίτευσης, αφού τόσο ο αρχηγός του «Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος», Τουφάν Ερχιουρμάν, όσο και ο ηγέτης του «Λαϊκού Κόμματος» Κουντρέντ Οζερσάι, υποστήριξαν ότι την ώρα που λόγω της πανδημίας θέατρα και σινεμά παραμένουν κλειστά, δόθηκε ειδική άδεια για τα γυρίσματα και ειδικότερα για την διεξαγωγή επίσημης πρεμιέρας. 

Επιπλέον Τουρκοκύπριοι που μίλησαν στο politis.com.cy ανέφεραν ότι Τουρκία και Τατάρ, μέσα από την σειρά θα επιχειρήσουν νέα προπαγάνδα για τα όσα συνέβησαν στην Κύπρο.

«Είναι μια σειρά καθαρά εθνικιστική, χωρίς ουσία, παρά με μόνο στόχο να περάσουν τα δικά τους εθνικιστικά μηνύματα», ανέφερε Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος.

«Είναι μια σειρά υποκινούμενη και χρηματοδοτούμενη από το ίδιο το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το ΑΚΡ (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης)».

https://www.youtube.com/watch?v=ej2oXsa66CE

«Οι Τουρκοκύπριοι, αν θέλετε οι γνήσιοι Τουρκοκύπριοι, γνωρίζουν ότι στόχος αυτής της σειράς είναι να περάσει λανθασμένα μηνύματα με στόχο την άνοδο του εθνικισμού, αλλά και για να περάσει μηνύματα στην ίδια την κοινωνία μας. Εδώ και καιρό -το είδαμε και στις εκλογές μας- η Τουρκία προσπαθεί με κάθε μέσο να επέμβει και να επηρεάσει καταστάσεις», κατέληξε ο δημοσιογράφος.

Απτόητος για τη φιέστα ο Τατάρ

Από την πλευρά του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, απαντώντας το περασμένο Σαββατοκύριακο στις επικρίσεις κυρίως για τη φιέστα που διοργανώνει στο «δημοτικό» πολιτιστικό κέντρο, ανέφερε:

«Δεν μπορείτε να κατακρίνεται αυτό, όταν εσείς εδώ στη «βουλή» δεν τηρείται τα μέτρα. Στη «βουλή» βρίσκονται 50 βουλευτές και ούτε εκεί τηρούνται τα μέτρα».

Ακόμα πρόσθεσε ότι τα εστιατόρια είναι ανοικτά και μπορεί να υπάρχει συγκέντρωση ατόμων με απόσταση πέντε τετραγωνικών μέτρων ανά άτομο.

https://www.youtube.com/watch?v=uWUk2g-DMS4

Με πληροφορίες από Alpha Κύπρου και politis.com.cy

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA