Μενού
  • Α-
  • Α+

Την Ε.Ε., θεωρεί υπεύθυνη για το ζήτημα που προκλήθηκε με το πρωτόκολλο και τη μειωτική συμπεριφορά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η Τουρκία.

Συγκεκριμένα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο «καψόνι» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρόεδρο της Κομισιόν κατά την επίσκεψη των επικεφαλής της Ε.Ε. στην Τουρκία την Τρίτη.

Στα βίντεο που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας, διακρίνεται η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, να περιμένει όρθια καθώς στο προεδρικό μέγαρο υπήρχαν μόνο δύο πολυθρόνες και σ’ αυτές έκατσαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η πρόεδρος της Κομισιόν αφού αρχικά αιφνιδιάστηκε έκατσε σ’ έναν απομακρυσμένο καναπέ απέναντι από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Το περιστατικό προκάλεσε την οργή στις Βρυξέλλες και αποδίδεται με τον όρο «Sofa-gate».

https://www.youtube.com/watch?v=vehkGUKyIOA

Σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον ομόλογό του από το Κουβέιτ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη μειωτική συμπεριφορά απέναντι στην πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά επέρριψε την ευθύνη στην Ε.Ε.

Ο Μεβλούτ Τσαβουσούγλου έκανε λόγο για «άδικες κατηγορίες», υποστηρίζοντας ότι «η Τουρκία είναι ένα κράτος με βαθιές ρίζες, το οποίο δεν φιλοξενεί ξένους καλεσμένους για πρώτη φορά. Ειδικά για τις συναντήσεις στην Τουρκία, εφαρμόζεται το πρωτόκολλο που είναι  σύμφωνο με το διεθνές πρωτόκολλο αυτών των συναντήσεων στο πλαίσιο της παγκοσμίως γνωστής τουρκικής φιλοξενίας. Αυτό το πρωτόκολλο εφαρμόστηκε και σε αυτή τη συνάντηση», ανέφερε αρχικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«Οι απαιτήσεις και υποδείξεις της Ε.Ε. εκπληρώθηκαν και στο πρωτόκολλο της συνάντησης. Αυτό σημαίνει ότι η διευθέτηση των θέσεων έγινε σύμφωνα με τις υποδείξεις από την πλευρά της Ε.Ε. Οι ομάδες πρωτοκόλλων μας είχαν συναντηθεί εκ των προτέρων και είχαν κατανοήσει τις υποδείξεις τους.

https://twitter.com/yirmidorttv/status/1380085229717708800?ref_src=twsrc^tfw

Σαρλ Μισέλ: Φταίει το... τουρκικό πρωτόκολλο

Νωρίτερα με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο Σαρλ Μισέλ απέδωσε στο πρωτόκολλο την ασέβεια απέναντι στην πρόεδρο της Κομισιόν.

«Η αυστηρή ερμηνεία των κανόνων του πρωτοκόλλου από τις τουρκικές υπηρεσίες προκάλεσε μια δυσάρεστη κατάσταση: Τη διαφορετική ακόμη και μειωτική, μεταχείριση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Μάλιστα είπε ότι το κατάλαβε και δεν αντέδρασε για να μην το κάνει χειρότερο: ««Εκείνη τη στιγμή, ενώ αντιλαμβανόμαστε τη λυπηρή φύση της κατάστασης, επιλέξαμε να μην την επιδεινώσουμε από ένα δημόσιο περιστατικό, και να αξιοποιήσουμε σε αυτήν την αρχή της συνάντησης την ουσία της πολιτικής συζήτησης που επρόκειτο να ξεκινήσουμε, η Ούρσουλα και εγώ, με τους οικοδεσπότες μας».

Με πληροφορίες από Daily Sabah

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA