Μενού
  • Α-
  • Α+

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταδόθηκε στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Mega, δυτικά από τις ακτές της Χίου και σε απόσταση λίγο μεγαλύτερη από τα έξι μίλια εντοπίστηκε το στίγμα του ερευνητικού πλοίου «Barbaros».

Το τουρκικό ερευνητικό έχει ξεκινήσει από την Αττάλεια με προορισμό τη Μαύρη Θάλασσα. Το «Barbaros» εξακολουθεί να πλέει νοτιοδυτικά των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Νωρίτερα είχε φτάσει μέχρι και τα 6,5 ναυτικά μίλια από τις ακτές τις Χίου συνοδευόμενο από πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας.

Όπως αναφέρουν πηγές του Mega, η Άγκυρα με αυτή την κίνηση θέλει να δείξει, ιδιαίτερα μετά το «ράπισμα» που δέχθηκε από τις ΗΠΑ και την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων ότι διατηρεί τις πρωτοβουλίες των κινήσεων στην περιοχή.

Παίζει το «χαρτί» της βάσης του Ιντζιρλίκ η Τουρκία

Παρόμοιο μήνυμα με στόχο τις ΗΠΑ είχαν στείλει και πηγές του υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας σε μία προσπάθεια τους ν’ αμβλύνουν τις φωνές που θέλουν την απομάκρυνση των αμερικανικών αεροσκαφών από τη βάση του Ιντζιρλίκ.

Μάλιστα σε διαρροές στον τύπο ανέφεραν ότι η βάση δεν φιλοξενεί μόνο αμερικανικά αεροσκάφη και ότι απαιτείται άδεια από την τουρκική κυβέρνηση για να χρησιμοποιηθεί η βάση από τις ΗΠΑ.

 «Η κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας πρέπει να παράσχει άδεια στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, προκειμένου να συμμετέχει σε κοινές αμυντικές αποστολές στις εγκαταστάσεις του Ιντζιρλίκ, που ανήκουν στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις», ανέφεραν οι συγκεκριμένες διαρροές.

Πάντως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχεται πρωτοφανείς πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας, κυρίως από την αντιπολίτευση για αντίποινα με την κίνηση που όλοι σκέφτονται να είναι να κλείσει ο Τούρκος πρόεδρος τη βάση Ιντζιρλίκ στα αεροσκάφη των ΗΠΑ.

Μάλιστα στη χώρα ήδη έχει ξεκινήσει συζήτηση για ν’ αφαιρεθούν οι αμερικανικές σημαίες από τη βάση, την οποία κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιήσει οι ΗΠΑ για επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Πάντως στην Τουρκία ήδη ψιθυρίζεται ότι οι ΗΠΑ όχι μόνο τη βάση Ιντζιρλίκ δεν χρειάζονται πλέον, αλλά ούτε την ίδια την Τουρκία στη Μέση Ανατολή, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει δεχθεί ακόμα τον Τούρκο πρέσβη στην Ουάσινγκτον για να του υποβάλλει τα διαπιστευτήρια του.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA