Μενού
  • Α-
  • Α+

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Open στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχεται πρωτοφανείς πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας, κυρίως από την αντιπολίτευση, αφού μόλις ο Τζο Μπάιντεν, αναγνώρισε την Γενοκτονία των Αρμενίων, όλοι σκέφτηκαν ότι σαν αντίποινα έπρεπε να κλείσει ο Τούρκος πρόεδρος τη βάση Ιντζιρλίκ στα αεροσκάφη των ΗΠΑ.

Μάλιστα στη χώρα ήδη έχει ξεκινήσει συζήτηση για ν’ αφαιρεθούν οι αμερικανικές σημαίες από τη βάση, την οποία κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιήσει οι ΗΠΑ για επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Πηγές του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας σε μία προσπάθεια τους ν’ αμβλύνουν τις φωνές που θέλουν την απομάκρυνση των αμερικανικών αεροσκαφών από τη βάση του Ιντζιρλίκ τονίζουν σε διαρροές στον τύπο ότι η βάση δεν φιλοξενεί μόνο αμερικανικά αεροσκάφη και ότι απαιτείται άδεια από την τουρκική κυβέρνηση για να χρησιμοποιηθεί η βάση από τις ΗΠΑ.

«Η κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας πρέπει να παράσχει άδεια στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, προκειμένου να συμμετέχει σε κοινές αμυντικές αποστολές στις εγκαταστάσεις του Ιντζιρλίκ, που ανήκουν στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις», ανέφεραν οι συγκεκριμένες διαρροές.

Ήδη η αντιπολίτευση κατακρίνει την αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την ακροδεξιά πρόεδρο του «Καλού Κόμματος» (İyi Parti), Μεράκ Ακσενέρ να τη χαρακτηρίζει «χλιαρή».

«Περιμέναμε μία κίνηση στις βάσεις Κιουετζίκ και Ιντζιρλίκ να θέσει τα πρωτόκολλα ασφαλείας και συνεργασίας στο τραπέζι. Ο κ. Ενρτογάν όμως κατηγόρησε ευγενικά τον Μπάιντεν και έδωσε ευγενικά ένα σήμα κυρώσεων στην Αρμενία. Κ. Ερντογάν δεν τα τρώμε αυτά», ανέφερε η πρόεδρος του Καλού Κόμματος.

Μάλιστα η Ακσενέρ ειρωνεύτηκε τον Τούρκο πρόεδρο, λέγοντας ότι «περιμέναμε έστω μία νότα μουσικής γιατί διαμαρτυρίας δεν μπόρεσες να κάνεις στην Αμερική.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα), Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου, είπε για τον Ερντογάν «σε ξέραμε λιοντάρι αλλά αποδείχθηκες γατούλα».

«Φτάσαμε στο σημείο που ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας έρχεται στο κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας και στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, προκαλεί  το κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας. Μέχρι χθες κανείς δεν το τολμούσε. Ο Ερντογάν μίλησε αλλά όχι σαν λιοντάρι, ακούστηκε ένας ήχος σαν νανούρισμα γάτας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κιλιντσντάρογλου.

Πάντως στην Τουρκία ήδη ψιθυρίζεται ότι οι ΗΠΑ όχι μόνο τη βάση Ιντζιρλίκ δεν χρειάζονται πλέον αλλά ούτε την ίδια την Τουρκία στη Μέση Ανατολή, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει δεχθεί ακόμα τον Τούρκο πρέσβη στην Ουάσινγκτον για να του υποβάλλει τα διαπιστευτήρια του.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA