Μενού
  • Α-
  • Α+

Εν μέσω του τρέχοντος «πολέμου» εμβολίων για τον κορονοϊό, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατέφυγε την Πέμπτη (6/5) σε ένα παλιό σοβιετικό σύμβολο για να τονίσει την αποτελεσματικότητα του Sputink V. Κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνάντησης στη Μόσχα, ο Ρώσος ηγέτης δήλωσε ότι, αν και η Δύση παρήγαγε καινοτόμα εμβόλια, τα αντίστοιχα ρωσικά είναι ασφαλέστερα και πιο αξιόπιστα.

«Τόσο απλό και αξιόπιστο όσο ένα τουφέκι Καλάσνικοφ», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Τατιάνα Γκολίκοβα, που μεταδόθηκε ζωντανά στη χώρα.

Το Καλάσνικοφ, γνωστό και με το ακρωνύμιο AK-47, είναι το τουφέκι με τις καλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών, διάσημο για τη χαμηλή αξία παραγωγής του- σε σύγκριση με άλλα παρόμοια όπλα – και για τη λειτουργία του σε όλες τις κλιματολογικές καταστάσεις. Για τον λόγο αυτό, το όπλο υιοθετήθηκε τόσο από στρατούς όσο και από ομάδες ανταρτών σε όλο τον κόσμο. Στη Μοζαμβίκη, το τουφέκι εμφανίζεται στη σημαία της χώρας λόγω της σημασίας του στον πόλεμο της Ανεξαρτησίας.

Στη Ρωσία, υπάρχει ένα μουσείο προς τιμήν του AK-47, το οποίο απεικονίζει προϊόντα όπως ομπρέλες, μπρελόκ και ακόμη και βότκα. Ακριβώς όπως το τουφέκι εξήχθη παγκοσμίως, ο Πούτιν προσπάθησε επίσης να χρησιμοποιήσει το Sputnik ως διπλωματικό όπλο, διανέμοντας το εμβόλιο σε αναπτυσσόμενες χώρες που δυσκολεύτηκαν να προμηθευτούν όσα παράγονται από αμερικανικές και ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρείες.

Ετοιμάζεται νέο, μονοδοσικό εμβόλιο

Εκτός από την υπεράσπιση της αποτελεσματικότητας του ρωσικού εμβολίου, ο Πούτιν αποκάλυψε επίσης την Πέμπτη ότι η Ρωσία παράγει ένα νέο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, που ονομάζεται Sputnik Light, το οποίο απαιτεί την εφαρμογή μόνο μιας δόσης. Σύμφωνα με το κρατικό ταμείο της χώρας, υπεύθυνο για τη χρηματοδότηση της τοπικής ανάπτυξης εμβολίων, το νέο φάρμακο είναι 79,4% αποτελεσματικό εν συγκρίσει με το 91,6% του Sputnik V, που απαιτεί δύο δόσεις.

Κατά τη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι τάσσεται υπέρ της άρσης της πατέντας για εμβόλια κορονοϊού. Η δήλωση θέτει τον Ρώσο ηγέτη στην ίδια πλευρά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον μεγαλύτερο αντίπαλό του στη διεθνή πολιτική.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA