Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Εμβόλιο - Κυριακίδου: Η AstraZeneca δεν τήρησε τις συμφωνίες και κινηθήκαμε νομικά

«Η AstraZeneca δεν έχει σεβαστεί τις συμφωνίες, γι' αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινήθηκε νομικά» τόνισε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου

Εμβολιασμός πολίτη. Πηγή: Eurokinissi
Εμβολιασμός πολίτη. Πηγή: Eurokinissi

«Η AstraZeneca δεν έχει σεβαστεί τις συμφωνίες, γι' αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινήθηκε νομικά» τόνισε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου για τα εμβόλια της αγγλοσουηδικής εταιρείας. 

«Θέλουμε να έχουμε τα εμβόλια τα οποία έχουν δεσμευτεί το συντομότερο δυνατόν» ανέφερε η Στέλλα Κυριακίδου επισημαίνοντας ότι η Κομισιόν έχει επιβεβαιώσει ότι δε θα ασκήσει το δικαίωμα για περισσότερες δόσεις με βάση την παρούσα συμφωνία σημειώνοντας ότι για το μέλλον όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι. 

Παράλληλα, επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την αρχή ήταν πολύ ξεκάθαρη και ότι στηρίζει την επιστήμη και την επιστημονική θέση του ΕΜΑ για τo εμβόλιο της AstraZeneca σύμφωνα με την οποία τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων.

Αναφορικά με το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό, η Ευρωπαία Επίτροπος τόνισε ότι «είναι σημαντικό να διαβεβαιώσουμε ότι όλα τα κράτη μέλη προετοιμάζονται για την εφαρμογή του πράσινο ψηφιακού πιστοποιητικού μέχρι τις αρχές Ιουνίου».

Τέλος, η κυρία Κυριακίδου ανέφερε ότι σχεδόν το 35% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ έχει λάβει την πρώτη δόση εμβολίου και όσον φορά στη δεύτερη δόση, είμαστε κοντά στο 14%.

«Δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας του AstraZeneca»

Σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε ότι η διακοπή της συνεργασίας της με την AstraZeneca δεν είναι για θέματα υγείας ή ασφάλειας του εμβολίου της κατά του κορονοϊού αλλά είναι θέμα ασυνέπειας της εταιρείας. Η Κομισιόν έχει καταθέσει αγωγή κατά της ασυνέπειας της AstraZeneca για καθυστέρηση στην παράδοση των δόσεων και στόχος της, όπως σημειώνει το Open, είναι να παραδοθεί και η τελευταία δόση των εμβολίων για τις οποίες έχει υπογράψει η εταιρεία.

Η Κομισιόν πάντως, δεν αποκλείει μία νέα συμφωνία αργότερα με την AstraZeneca αλλά με διαφορετικούς όρους.

«Το σκεύασμα της ΑstraΖeneca είναι ένα πολύ σημαντικό εμβόλιo στη φαρέτρα της ΕΕ και χιλιάδες Ευρωπαίοι πολίτες το λαμβάνουν» τόνισε χθες ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Στέφαν Ντε Κερσμάκερ, θέλοντας να ρίξει τους τόνους και υπογράμμισε ότι αυτό που προέχει είναι η παράδοση των προβλεπόμενων δόσεων στην ΕΕ, με βάση το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί με την εταιρεία.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτή η «διαμάχη» βρίσκεται σε εξέλιξη στο βελγικό Δικαστήριο και σε αυτό το στάδιο η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να σχολιάσει τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές συμβάσεις με τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε τη Δευτέρα ότι η AstraZeneca χορήγησε περίπου 30 εκατ. δόσεις του εμβολίου κορονοϊού το πρώτο τρίμηνο. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι θα προμηθεύσει την ΕΕ με ακόμη 70 εκατ. το δεύτερο τρίμηνο.

Εκπρόσωποι της ΕΕ τόνισαν ότι η σύμβαση θα λήξει μόνο μετά την παροχή όλων των δόσεων, χωρίς να αποκλείεται η δυνατότητα του μπλοκ να διαπραγματευτεί ακόμη μία συμφωνία με την AstraZeneca για περισσότερες δόσεις στο μέλλον.

Τι είχε συμβεί στις 26 Απριλίου; 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 26 Απριλίου είχε ανακοινώσει ότι προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον της AstraZeneca επειδή η εν λόγω φαρμακοβιομηχανία δεν σεβάστηκε το συμβόλαιό της για την προμήθεια δόσεων του εμβολίου κατά του κορονοϊού και επειδή δεν είχε ένα «αξιόπιστο» σχέδιο για να εξασφαλίσει την έγκαιρη παράδοση των εμβολίων. 

«Η Επιτροπή άρχισε νομικές ενέργειες εναντίον της AstraZeneca», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν σε συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας πως η κίνηση αυτή υποστηρίχθηκε και από τις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Εμβόλιο #εμβολιασμός #AstraZeneca #Κορονοϊός #AstraZeneca