Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Ανατροπή με AstraZeneca: Ρίχνει τους τόνους η Κομισιόν

Προσπαθεί να ρίξει τους τόνους η Κομισιόν σχετικά με την κόντρα με την AstraZeneca την ώρα που διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν πως η ΕΕ προτίθεται να μην ανανεώσει την παραγγελία της για νέα εμβόλια

Εμβόλιο AstraZeneca (πηγή: Getty Images)
Εμβόλιο AstraZeneca (πηγή: Getty Images)

«Το εμβόλιο της ΑstraΖeneca είναι ένα πολύ σημαντικό εμβόλιο στη φαρέτρα της ΕΕ και χιλιάδες Ευρωπαίοι πολίτες το λαμβάνουν». Με αυτά τα λόγια ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Στέφαν Ντε Κερσμάκερ, τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι η παράδοση των προβλεπόμενων δόσεων στην ΕΕ, με βάση το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί με την εταιρεία.

Την ώρα που η Κομισιόν, σύμφωνα με το Reuters, προτίθεται να μην ανανεώσει την παραγγελία της σε εμβόλια από την AstraZeneca κατά του κορονοϊού από τον Ιούνιο και μετά, οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Επιτροπής για θέματα υγείας, έρχονται να ρίξουν κάπως τους τόνους.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτή η «διαμάχη» βρίσκεται σε εξέλιξη στο βελγικό Δικαστήριο και σε αυτό το στάδιο η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να σχολιάσει τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές συμβάσεις με τη συγκεκριμένη εταιρεία.

«Το σημαντικό για εμάς είναι η παράδοση των προβλεπόμενων δόσεων και να συνεχίσουμε να έχουμε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εμβολίων σε ό,τι αφορά τις τεχνολογίες και τις εταιρείες», ανέφερε τέλος ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε τη Δευτέρα ότι η AstraZeneca χορήγησε περίπου 30 εκατ. δόσεις του εμβολίου κορονοϊού το πρώτο τρίμηνο. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι θα προμηθεύσει την ΕΕ με ακόμη 70 εκατ. το δεύτερο τρίμηνο.

Η Ενωση έχει καταθέσει αγωγή κατά της AstraZeneca, καθώς η εταιρεία απέτυχε να παραδώσει τον αριθμό των δόσεων που ορίζονται από το προηγούμενο υπογεγραμμένο συμβόλαιο.

Εκπρόσωποι της ΕΕ τόνισαν ότι η σύμβαση θα λήξει μόνο μετά την παροχή όλων των δόσεων, χωρίς να αποκλείεται η δυνατότητα του μπλοκ να διαπραγματευτεί ακόμη μία συμφωνία με την AstraZeneca για περισσότερες δόσεις στο μέλλον.

Τι είχε συμβεί στις 26 Απριλίου; 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 26 Απριλίου είχε ανακοινώσει ότι προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον της AstraZeneca επειδή η εν λόγω φαρμακοβιομηχανία δεν σεβάστηκε το συμβόλαιό της για την προμήθεια δόσεων του εμβολίου κατά του κορονοϊού και επειδή δεν είχε ένα «αξιόπιστο» σχέδιο για να εξασφαλίσει την έγκαιρη παράδοση των εμβολίων. 

«Η Επιτροπή άρχισε νομικές ενέργειες εναντίον της AstraZeneca», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν σε συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας πως η κίνηση αυτή υποστηρίχθηκε και από τις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS
#AstraZeneca #Εμβόλιο #Κομισιόν #Ευρωπαϊκή Ένωση