Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τον διάδοχό του, τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν, για «αδυναμία» επειδή δεν στηρίζει το Ισραήλ όσο «σθεναρά» έκανε εκείνος κατά τη διάρκεια της θητείας του, εν μέσω της χειρότερης έκρηξης βίας των τελευταίων ετών στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο, ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι υπό την προεδρία του Μπάιντεν, ο κόσμος γίνεται «πιο βίαιος και πιο ασταθής» επειδή «η αδυναμία» του Δημοκρατικού ηγέτη των ΗΠΑ και «η έλλειψη υποστήριξης στο Ισραήλ οδηγούν σε νέες επιθέσεις εναντίον των συμμάχων μας».
«Όταν ασκούσα εγώ καθήκοντα, ήμασταν γνωστοί ως η προεδρία της ειρήνης, επειδή οι αντίπαλοι του Ισραήλ γνώριζαν ότι οι ΗΠΑ στήριζαν σθεναρά το Ισραήλ και θα υπήρχαν γρήγορα αντίποινα αν το Ισραήλ δεχόταν επίθεση», πρόσθεσε ο Τραμπ.
«Η Αμερική πρέπει πάντα να στηρίζει το Ισραήλ»
«Η Αμερική πρέπει πάντα να στηρίζει το Ισραήλ και να λέει με σαφήνεια ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να σταματήσουν τη βία, τον τρόμο και τις επιθέσεις με ρουκέτες και να λέμε με σαφήνεια ότι οι ΗΠΑ θα στηρίζουν πάντα σθεναρά το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», συνέχισε ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο Τραμπ αναίρεσε μια πολιτική δεκαετιών που ακολουθούσαν οι ΗΠΑ, όταν αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, τον Δεκέμβριο του 2017. Αναγνώρισε επίσης την κυριαρχία του Ισραήλ στα υψώματα του Γκολάν.
Το τηλεφώνημα στον Νετανιάχου
Ο Μπάιντεν ανέλαβε την προεδρία στις 20 Ιανουαρίου και περίμενε επί έναν μήνα μέχρι να μιλήσει τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, διάστημα που δεν πέρασε απαρατήρητο από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Η νέα κυβέρνηση έχει πάντως δηλώσει ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ θα παραμείνει στην Ιερουσαλήμ, την οποία η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να αναγνωρίζει ως πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις.
- Δίκη για τα Τέμπη: Κατάμεστη η αίθουσα στη Λάρισα, ώρα μηδέν για την τραγωδία - Όλες οι εξελίξεις
- Η ταχύτητα των μέτρων, η απόφαση του Σαμαρά για τις υποκλοπές και το διαζύγιο Χαρίτση - Νέας Αριστεράς
- Το φιάσκο της Λουίζης Ριανκούρ, η «17Ν», η ΕΥΠ και ένα σκάνδαλο πολλών εκατομμυρίων
- Χούπας πριν τη δίκη: «Έχω κάνει μήνυση κατά του μακελάρη των Τεμπών, αλλά μένει στο συρτάρι»
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.