Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι ευρωβουλευτές και οι χώρες-μέλη της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για το λεγόμενο «πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού» που θα διευκολύνει τα ταξίδια εντός της Ένωσης φέτος το καλοκαίρι, ανοίγοντας τον δρόμο για την εφαρμογή του πριν από τα τέλη Ιουνίου.

Διαβάστε ακόμη: Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Συμφωνία με Ρωσία - Σε εκκρεμότητα το άνοιγμα πτήσεων

Την είδηση ανακοίνωσε στο twitter o Επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς. «Λευκός καπνός: Έχουμε συμφωνία στην πρόταση της Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid. Καλωσορίζω τη σημερινή συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ. Παραδώσαμε αυτό το νέο εργαλείο σε χρόνο ρεκόρ για να διασφαλίσουμε την ελεύθερη μετακίνηση όλων των πολιτών», έγραψε ο Βέλγος Επίτροπος.

https://twitter.com/dreynders/status/1395420352143138820?ref_src=twsrc^tfw

Μητσοτάκης: Εξαιρετικά θετική εξέλιξη

Την είδηση σχολίασε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χαρακτήρισε την εξέλιξη «εξαιρετικά θετική», προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα υπήρξε ένας ισχυρός υπέρμαχος από την αρχή, καθώς θα διευκολύνει την ελευθερία κίνησης εντός της ΕΕ και θα συμβάλει στις προσπάθειες για οικονομική ανάκαμψη».

https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1395450482567663624?ref_src=twsrc^tfw

Πρέπει να ψηφιστεί έως τις 10 Ιουνίου

Ο Κανονισμός για το πιστοποιητικό θα πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη - μέλη και να ψηφιστεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μεταξύ 7-10 Ιουνίου. Ο συμβιβασμός επιτεύχθηκε μετά από τέσσερις γύρους διαπραγματεύσεων και μεταξύ άλλων διασφαλίζει ότι τα τεστ θα έχουν «προσιτές τιμές» και θα είναι προσβάσιμα για τους πολίτες της ΕΕ, όπως ζητούσαν οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Προς το σκοπό αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται να διαθέσει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά τεστ, από το μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης. Αν κριθεί απαραίτητο, θα κινητοποιηθούν πρόσθετοι πόροι πέρα από το όριο των 100 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο αίτημα των ευρωβουλευτών ήταν τα κράτη-μέλη να μην επιβάλουν πρόσθετους περιορισμούς (π.χ. καραντίνα και πρόσθετα τεστ) στον κάτοχο του πιστοποιητικού που ταξιδεύει. Η συμβιβαστική λύση που βρέθηκε προβλέπει ότι τα κράτη-μέλη δεν θα επιβάλλουν πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, εκτός και αν αυτοί είναι «αναγκαίοι και αναλογικοί για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας» στο πλαίσιο της πανδημίας. Στις αποφάσεις για πρόσθετους περιορισμούς θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία και τα επιδημιολογικά δεδομένα που δημοσιεύονται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων. Τα μέτρα θα πρέπει να κοινοποιούνται στα άλλα κράτη-μέλη και στην Επιτροπή έως και 48 ώρες νωρίτερα.

Κοινό πλαίσιο κανόνων για όλους

Το εν λόγω πιστοποιητικό θα έχει κοινή μορφή και πλαίσιο κανόνων για όλες τις χώρες της ΕΕ. Θα είναι διαθέσιμο είτε σε ψηφιακή είτε σε έντυπη μορφή και θα πιστοποιεί ότι ο κάτοχός του που θέλει να ταξιδέψει, είτε έχει κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, είτε έχει αρνητικό τεστ, είτε έχει αντισώματα στον κορονοϊό. Τα κράτη-μέλη πρέπει να αποδέχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται σε άλλα κράτη μέλη για άτομα που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο εγκεκριμένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο κανονισμός της ΕΕ για το πιστοποιητικό θα πρέπει να ισχύει για 12 μήνες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA