Μενού
  • Α-
  • Α+

Η ξαφνική έκρηξη ενός εκ των πλέον ενεργών ηφαιστείων του κόσμου του Νιραγκόνγκο, το βράδυ του Σαββάτου, προκάλεσε αναστάτωση και πανικό στην πόλη Γκόμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, μία πόλη που καταστράφηκε από δύο προηγούμενες εκρήξεις λάβας του συγκεκριμένου ηφαιστείου το 2002 και το 1977.

Διαβάστε ακόμη: Ισλανδία: Παίζουν βόλεϊ δίπλα στην καυτή λάβα του ηφαιστείου

Στις 17 Ιανουαρίου 2002 το Νιραγκόνγκο εξερράγη καλύπτοντας με λάβα σχεδόν όλη την ανατολική Γκόμα, συμπεριλαμβανομένης και της μισής πίστας του αεροδρομίου της πόλης. Τότε σκοτώθηκαν 250 άνθρωποι και 120.000 έμειναν άστεγοι, αφού η λάβα έφτασε μέχρι την Γκόμα.

Οι ηφαιστειολόγοι ανησυχούσαν επειδή η δραστηριότητα που παρατηρείται την τελευταία πενταετία στο Νιραγκόνγκο είναι παρόμοια με εκείνη που είχε καταγραφεί πριν από τις εκρήξεις του 1977 και του 2002. Όμως οι επιστήμονες του Παρατηρητήριου Ηφαιστείων της Γκόμα (OVG) δυσκολεύονταν να κάνουν τακτικούς ελέγχους αφότου η Παγκόσμια Τράπεζα περιέκοψε τη χρηματοδότησή τους λόγω καταγγελιών για κατάχρηση πόρων.

Η φονικότερη έκρηξη σημειώθηκε το 1977, όταν σκοτώθηκαν περισσότεροι από 600 άνθρωποι. Η περιοχή της Γκόμα, στην επαρχία του Βόρειου Κίβου, συνορεύει με τη Ρουάντα και την Ουγκάντα. Γνωρίζει έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα, αφού εκεί υψώνονται έξι ηφαίστεια, μεταξύ των οποίων είναι το Νιραγκόνγκο (3.470 μέτρα) και το Νιαμουραγκίρα (3.058 μέτρα). Τα δύο αυτά ηφαίστεια απέχουν μόλις μερικά χιλιόμετρα μεταξύ τους και βρίσκονται στο Εθνικό Πάρκο Βιρούνγκας.

Πανικός στη Γκόμα

Η έκρηξη προκάλεσε πανικό στην πόλη αφού χιλιάδες άνθρωποι, άνδρες γυναίκες και παιδιά, κατευθύνθηκαν είτε πεζοί είτε με αυτοκίνητα προς τα σύνορα με τη Ρουάντα. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 7.000 πολίτες έφυγαν από την πόλη εξαιτίας της έκρηξης. «Ο κόσμος φεύγει ή ετοιμάζεται να φύγει», είπε ένας κάτοικος. Εκτός από τη Ρουάντα, ορισμένοι αναζήτησαν καταφύγιο προς τα δυτικά, στην περιοχή Μασίσι. «Πήρα τα παιδιά και φεύγουμε με το αυτοκίνητο. Υπάρχει κίνδυνος να έρθει η λάβα στην Γκόμα, ποτέ δεν ξέρεις», εξήγησε ένας άλλος κάτοικος. «Ο ουρανός είναι κόκκινος. Υπάρχει έντονη οσμή. Βλέπουμε από μακριά τεράστιες φλόγες να ξεπηδούν από το βουνό. Αλλά δεν υπάρχουν δονήσεις. Ούτε οι σειρήνες ήχησαν μέχρι τώρα», είπε μια άλλη κάτοικος, η Καρίν Μπαλά.

«Βλέπω σιντριβάνια λάβας», είχε δηλώσει αναφορικά με την έκρηξη ο ηφαιστειολόγος, Ντάριο Τεντέσκο. «Προς το παρόν δεν εκκενώνονται» τα γύρω χωριά, εξήγησε, λέγοντας ότι δεν αναμένει να απειληθεί η Γκόμα. Ο Τεντέσκο βγήκε σωστός, καθώς μέχρι το πρωί της Κυριακής τα πράγματα είχαν ηρεμήσει και σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post η ροή της λάβας σταμάτησε στα περίχωρα της Γκόμα. Σύμφωνα με τον Τεντέσκο, η ροή της λάβας είναι από τις πιο γρήγορες στον κόσμο.

Η Γκόμα «γλίτωσε»

Ο στρατιωτικός κυβερνήτης της Γκόμα, στρατηγός, Κονστάν Ντίμα, σε ένα σύντομο ηχητικό διάγγελμα που μεταδόθηκε από τα δημόσια ΜΜΕ, δήλωσε ότι η πόλη της Γκόμα «γλίτωσε». «Η λάβα σταμάτησε κοντά στο Μπουένε, στην περιφέρεια της Γκόμα, (...) η πόλη γλίτωσε», είπε αρχικά.

«Ο προσωρινός απολογισμός είναι ο ακόλουθος: 5 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δυστυχήματα κατά τις μετακινήσεις πληθυσμού», ανακοίνωσε ο Ντίμα, που διοικεί την επαρχία Βόρειο Κίβου μετά την κήρυξη κατάστασης πολιορκίας στην περιφέρεια στις 6 Μαΐου στο πλαίσιο της μάχης κατά ένοπλων οργανώσεων.

Παράλληλα είπε ότι έχουν αναφερθεί «πολλές κλοπές σε καταστήματα ρούχων και μια απόπειρα απόδρασης κρατουμένων» από τη φυλακή της πόλης έχουν καταγραφεί, αλλά «η κατάσταση είναι υπό έλεγχο», διαβεβαίωσε.

Στο Μπουένε όπου σταμάτησε η ροή της λάβας, «καταστράφηκαν σπίτια», διευκρίνισε ο στρατηγός, χωρίς να δίνει αριθμητικό απολογισμό των καταστροφών αυτών.

«Τουλάχιστον 7.000 άνθρωποι διέσχισαν τα σύνορα προς τη Ρουάντα. Άρχισαν να επιστρέφουν στην πόλη από σήμερα το πρωί γύρω στις 05:00 τοπική ώρα», πρόσθεσε.

Οι κάτοικοι που είχαν κατευθυνθεί νοτιοδυτικά, προς το Σακέ, στην περιοχή Μασίσι, «αρχίζουν επίσης να επιστρέφουν στο κέντρο της πόλης», σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο στρατιωτικό. «Μια μεγάλη διευρυμένη συνεδρίαση κρίσης στη Monusco (την αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα), με τη συμμετοχή εθνικών και διεθνών ΜΚΟ, την επαρχιακή επιτροπή ασφαλείας και τον δήμο» θα πραγματοποιηθεί σήμερα προκειμένου να «αξιολογηθεί η κατάσταση», είπε ακόμη.

Οι πολίτες επιστρέφουν σταδιακά στη Γκόμα

Παρόλο που η λάβα ακινητοποιήθηκε στα βορειοανατολικά της πόλης, το βραχώδες, μαύρο και πάντα ασταθές μπροστινό τμήμα αυτού του πύρινου ποταμού βγαίνει φωτιά και εκλύονται έντονες αναθυμιάσεις.Το μπροστινό τμήμα του ποταμού της λάβας βρίσκεται ακριβώς στο προάστιο Μπουένε, που αποτελεί το σύνορο της πόλης με το γειτονικό έδαφος του Νιραγκόνγκο, όπου η λάβα παρέσυρε σπίτια και χωριά.

Το αεροδρόμιο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από εκεί, δεν έχει υποστεί ζημιές. Περίπου δέκα σεισμοί έχουν γίνει αισθητοί από τα χαράματα στην Γκόμα. «Οι άνθρωποι αρχίζουν σιγά-σιγά να επιστρέφουν στα σπίτια τους, η κατάσταση είναι μάλλον ήρεμη για την ώρα», δήλωσε ένας κάτοικος. «Όμως ο πληθυσμός φοβάται ακόμη, δεν ξέρει τι να κάνει διότι οι αρχές δεν έχουν κάνει καμιά ανακοίνωση σήμερα το πρωί», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, Φέλιξ Τσισεκέντι, ανέφερε ότι διέκοψε την επίσκεψή του στην Ευρώπη και θα επιστρέψει στη χώρα, όπου σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη των αρχών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA