Μενού
  • Α-
  • Α+

Η υπόθεση της κρατικής αεροπειρατείας, όπως χαρακτήρισε από την πρώτη στιγμή το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ της Λευκορωσίας, έχει δημιουργήσει μία σειρά από ερωτήματα, τα οποία ενισχύονται τόσο από τις δηλώσεις περί «πρακτόρων της KGB» όσο και από το γεγονός πως τρεις άνθρωποι -ανάμεσά τους κι ένας Έλληνας, ο Ιάσων Ζήσης- παρέμειναν στη Λευκορωσία και δεν συνέχισαν το ταξίδι για το Βίλνιους.

Διαβάστε ακόμη: Λευκορωσία - Πατέρας Προτασέβιτς: Εξαναγκάστηκε να δηλώσει ενοχή – Φαίνεται να έχει σπασμένη μύτη

Η πτήση FR 4978 που ξεκίνησε από την Αθήνα με τελικό προορισμό το Βίλνιους, έφτασε εν τέλει στη λιθουανική πόλη, με πέντε ανθρώπους λιγότερους. Κι αν η «απουσία» του δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς και της συντρόφου του ήταν γνωστή, τα άλλα τρία άτομα άνοιξαν έναν νέο κύκλο υποθέσεων. Ο Έλληνας -με διπλή υπηκοότητα- Ιάσων Ζήσης, μία γυναίκα ονόματι Αλεξάντρα Σταμπρέντοβα, και ένας πιλότος, ο Σεργκέι Κουλακόφ, επέλεξαν να παραμείνουν στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας και όχι να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς το Βίλνιους. Και οι τρεις ανέφεραν πως ο τελικός τους προορισμός ήταν το Μινσκ, οπότε και ζήτησαν να παραμείνουν στην πόλη παρά να φτάσουν στη Λιθουανία και από εκεί να επιβιβαστούν σε νέα πτήση.

«Ο τελικός μου προορισμός ήταν το Μινσκ για να έρθω στη γυναίκα μου που είναι από εδώ. Έμεινα στο τέλος της ουράς και ζήτησα να παραμείνω» ανέφερε ο Ιάσων Ζήσης, στην Καθημερινή ενώ επιβεβαίωσε πως είδε τον Ρομάν Προτασέβιτς αλλά δεν ήξερε ποιος ήταν.

Επίσης, μιλώντας και στην κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας, επανέλαβε πως επρόκειτο έτσι κι αλλιώς να ταξιδέψει στη συνέχεια στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας για να συναντήσει τη γυναίκα του.  Αντίστοιχες είναι και οι αιτιολογίες των άλλων δύο που παρέμειναν στο Μινσκ και που σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων του OPEN ελέγχθηκαν και τα στοιχεία τους είναι πραγματικά. Το παραπάνω ενισχύουν τα πρώτα ευρήματα των ερευνών που καταλήγουν στο συμπέρασμα πως και οι τρεις δεν είναι πράκτορες αλλά απλώς επέβαιναν στο αεροσκάφος της Ryanair.

Αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπήρχαν όπλα λένε οι έρευνες

Παράλληλα, οι έρευνες που έχουν διεξάγονται και από την ελληνική πλευρά, καθώς το συγκεκριμένο αεροπλάνο απογειώθηκε από το «Ελ. Βενιζέλος» καταλήγουν, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, πως δεν υπήρχαν όπλα. Όπως σημειώνεται ίσως να χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα για να γίνει η προσγείωση του αεροπλάνου στο Μινσκ, ωστόσο δεν προκύπτει πως «πέρασαν» μέσα στο σκάφος.

Δεν επιβεβαιώνεται πως υπήρξαν πράκτορες της KGB

Νερό στον μύλο των θεωριών έριξε από την πρώτη στιγμή ο διευθύνοντας σύμβουλος της Ryanair Μάικλ Ο' Λίρι, που ανέφερε πώς στο αεροσκάφος βρίσκονταν και πράκτορες της KGB που εν συνεχεία κατέβηκαν στο αεροδρόμιο του Μινσκ, «φωτογραφίζοντας» εν πολλοίς τους επιβάτες που δεν συνέχισαν προς το Βίλνιους. Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως ο ίδιος ο Προτασέβιτς είχε κάνει λόγο για έναν άνδρα που τον φωτογράφισε κατά την παρουσία του στο «Ελ. Βενιζέλος» προσθέτοντας πως τον είδε να προσπαθεί να στείλει κάπου τη φωτογραφία. Ωστόσο τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα ερευνών δεν επιβεβαιώνουν τον παραπάνω ισχυρισμό. Τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με τους τρεις επιβεβαιωμένους επιβάτες που δεν ανέβηκαν και πάλι στο αεροπλάνο.

«Εμένα θέλουν, θα με σκοτώσουν»

Βάσει των όσων έχουν διαρρεύσει ο Ρομάν Προτασέβιτς, μόλις έγινε η ανακοίνωση για την προσγείωση, «για λόγους ασφαλείας», στο Μινσκ, αντιλήφθηκε πως ήταν για να συλληφθεί. «Μην το κάνετε αυτό, εμένα θέλουν, θα με σκοτώσουν» φέρεται να είπε στην αεροσυνοδό καθώς είναι σε ισχύ η θανατική ποινή στη Λευκορωσία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA