Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι Ιρανοί συλλέκτες περιμένουν στην ουρά για να υποβάλουν προσφορά σε δημοπρασία για ένα πολυτελές αυτοκίνητο ιρανικής κατασκευής που δόθηκε στον Ρουμάνο δικτάτορα Νικολάε Τσαουσέσκου το 1974 από τον Σάχη Μοχάμεντ Ραζά Παχλαβί του Ιράν για να σηματοδοτήσει την εκλογή του ως πρόεδρος της τότε σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ρουμανίας.

Διαβάστε ακόμη: Άλμπερτ Αϊνστάιν: Τιμή - ρεκόρ για επιστολή με την εμβληματική εξίσωση

Το Paykan Hillman Hunter, που κατασκευαζόταν από το 1967 και μετά, ήταν το πρώτο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε από την Ιρανική Εθνική Εταιρεία και έγινε όχι μόνο ορόσημο της ιρανικής βιομηχανίας αλλά και εθνικό ορόσημο. 

«Το ενδιαφέρον είναι τεράστιο. Έχουμε λάβει περισσότερες από 100 προσφορές»,  δήλωσε η Alina Panico, από τον οίκο δημοπρασιών Artmark στο Βουκουρέστι.

«Οι Ρουμάνοι συλλέκτες αυτοκινήτων έχουν δώσει το παρών, αλλά οι περισσότερες προσφορές προέρχονται από Ιρανούς που θέλουν να φέρουν ένα εθνικό σύμβολο από τη δεκαετία του 1970 πίσω στο σπίτι τους». 

Η αρχική τιμή είναι 4.000 ευρώ, αλλά η Panico είπε ότι πιθανότατα θα έπαιρνε τουλάχιστον 10.000 ευρώ.

Η εταιρεία Hillman, που αρχικά είχε έδρα κοντά στην πόλη Κόβεντρι της Αγγλίας, , ήταν μια από τις παλαιότερες και πιο παραγωγικές μάρκες αυτοκινήτων της Βρετανίας και η μάρκα συνέχισε να χρησιμοποιείται μέχρι το 1976 από τον τότε ιδιοκτήτη της, Chrysler.

Μετά από αποτυχημένες προσπάθειες κατασκευής μοντέλων Fiat, η Ιρανική Εθνική Εταιρεία παρήγαγε το πρώτο Paykan με άδεια της Hillman το 1967.

Ο Παχλαβί είχε επισκεφθεί τη Ρουμανία το 1966, ξεκινώντας μια εποχή εμπορικών και διπλωματικών δεσμών και μια φιλία με τον Τσαουσέσκου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA