Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Άλμπερτ Αϊνστάιν: Τιμή - ρεκόρ για επιστολή με την εμβληματική εξίσωση

Ένα χειρόγραφο γράμμα του Άλμπερτ Αϊνστάιν - το οποίο περιείχε την πιο διάσημη εξίσωση του κόσμου E=mc2 - πουλήθηκε σε δημοπρασία στις ΗΠΑ αντί 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων

Άλμπερτ Αϊνστάιν (πηγή: Associated Press)
Άλμπερτ Αϊνστάιν (πηγή: Associated Press)

Σε τιμή τριπλάσια της αναμενόμενης πωλήθηκε σε δημοπρασία η επιστολή του Άλμπερτ Αϊνστάιν, με την εξίσωση E=mc2, την ώρα που σύμφωνα με υπεύθυνους των Αρχείων Αϊνστάιν στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια και του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, υπάρχουν μόνο τέσσερις γνωστές επιστολές με το χέρι του Αϊνστάιν, όπου περιέχεται η εμβληματική εξίσωση.

Διαβάστε ακόμη: Τέλος εποχής για τον Internet Explorer - Η Microsoft τον αποσύρει

Σημειώνεται πως η εξίσωση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε επιστημονική δημοσίευση το 1905 και εξηγεί την ισοδυναμία της ενέργειας με τη μάζα επί το τετράγωνο της ταχύτητας του φωτός.

«Πόλεμος» προσφορών για την επιστολή

Η εν λόγω μονοσέλιδη επιστολή, με ημερομηνία 26 Οκτωβρίου 1946, η οποία απευθυνόταν στον Πολωνο-Αμερικανό φυσικό, Λούντβικ Σιλμπερστάιν, είναι η μόνη από τις τέσσερις με την εξίσωση που βρισκόταν στα χέρια ιδιώτη συλλέκτη, σύμφωνα με την εταιρεία δημοπρασιών RR Auction της Βοστώνης που έκανε τη δημοπρασία. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως ο Σιλμπερστάιν είχε αμφισβητήσει μερικές από τις θεωρίες του Αϊνστάιν.

Η επιστολή βρισκόταν στο προσωπικό αρχείο του Σιλμπερστάιν, το οποίο είχε πουληθεί από τους κληρονόμους του. Η σπανιότητα της επιστολής οδήγησε σε πόλεμο προσφορών κατά τη δημοπρασία ανάμεσα σε πέντε υποψήφιους αγοραστές, οι οποίοι περιορίστηκαν σε δύο όταν η τιμή ξεπέρασε τα 700.000 δολάρια. Ο νικητής της δημοπρασίας και αγοραστής της επιστολής παρέμεινε ανώνυμος.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Δημοπρασία