Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο 50χρονος Βιτόλντ Ασούροκ, που φυλακίστηκε από τις αρχές της Λευκορωσίας, επειδή διαδήλωνε κατά της κυβέρνησης, πέθανε στο κελί του. Κάμερα των φυλακών καταγράφει την στιγμή που χάνει τις αισθήσεις του. Ο Ασούροκ βρισκόταν στις ίδιες φυλακές με τον Ρομάν Προτασέβιτς, τον 27χρονο δημοσιογράφο που για να συλληφθεί πραγματοποιήθηκε «κρατική αεροπορία» σε αεροπλάνο της Ryanair. 

Διαβάστε ακόμη: Reuters: Η Τουρκία πίεζε το ΝΑΤΟ να μη ζητήσει κυρώσεις ενάντια της Λευκορωσίας

Οι συγγενείς του ανέφεραν ότι όταν τον επισκέφθηκαν πριν από μερικές εβδομάδες στην φυλακή, έδειχνε υγιής. Ο ιδρυτής του ΝΕΧΤΑ, του δημοσιογραφικού καναλιού όπου εργαζόταν ο Προτασέβιτς, δήλωσε ότι «είχαμε συζητήσει πως είναι επικίνδυνο να ταξιδεύουμε εκτός Λευκορωσίας». Το καθεστώς Λουκασένκο δεν επιτρέπει σε κανέναν να «σηκώσει κεφάλι». 

Η Τουρκία πίεζε το ΝΑΤΟ να μη ζητήσει κυρώσεις ενάντια της Λευκορωσίας

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πιέστηκαν από την Τουρκία με σκοπό να υπάρξει μια πιο «χαλαρή» αντίδραση ενάντια της Λευκορωσίας για την υπόθεση της «κρατικής αεροπειρατείας» του αεροσκάφους της Ryanair, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Διπλωματικές πηγές ανέφερε στον Reuters, πως η Άγκυρα ήταν κάθετη για περισσότερες κυρώσεις της Δύσης στη Λευκορωσία, στα αιτήματα για απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, αλλά και στην ρητορική για αναστολή της συνεργασίας ΝΑΤΟ – Μινσκ.

Οι αντιπροτάσεις της Άγκυρας ήταν οι εξής: Απαγόρευση της υπερκέρμανσης του εναέριου χώρου της ΕΕ από τις αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας, αποτροπή της χρησιμοποίησης αερολιμένων της ΕΕ από τη Λευκορωσία και έκκληση στις αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ να αποφύγουν τη Λευκορωσία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA